Trichogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Trichogramma
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hymenoptera (Vliesvleugeligen)
Familie:Trichogrammatidae
Geslacht
Trichogramma
Westwood, 1833
Afbeeldingen Trichogramma op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Trichogramma op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten
Een Trichogramma-wesp onderzoekt een ei alvorens haar eitjes erin te deponeren.

Trichogramma is een geslacht van vliesvleugeligen uit de familie Trichogrammatidae. De wetenschappelijke naam van dit geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1833 door John Obadiah Westwood.

Trichogramma behoren tot de kleinste insecten ter wereld. Volwassen dieren zijn minder dan een halve millimeter lang en met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Het zijn parasitoïde wespen, die hun eitjes leggen in de eitjes van motten. De larven ontwikkelen en verpoppen zich in die eitjes, die tijdens dit proces zwart verkleuren. De wespen knagen zich dan een weg naar buiten. Ze leven dan nog hooguit een paar weken en voeden zich met nectar van bloemen of suikerrijke honingdauw. Wijfjes die gepaard hebben kunnen zowel mannelijke als vrouwelijke nakomelingen voortbrengen. Wijfjes die niet gepaard hebben kunnen alleen mannetjes voortbrengen. Vooraleer een wijfje eitjes in een mottenei deponeert bepaalt ze of het al dan niet reeds geparasiteerd is en hoe groot het is. Ze doet dat door met haar tasters en poten het ei af te tasten. De grootte bepaalt het aantal eitjes dat het wijfje zal afzetten.

Biologische bestrijding[bewerken]

Trichogramma-wespen worden in verschillende delen van de wereld met succes ingezet voor de biologische bestrijding van plaaginsecten met bladvretende rupsen. Ze worden voor dat doel ook commercieel gekweekt en verhandeld.[1] Trichogramma zijn de meest bestudeerde soorten voor biologische bestrijding, omdat ze makkelijk te kweken en in laboratoriumomstandigheden te bestuderen zijn. Trichogramma pretiosum bijvoorbeeld is bruikbaar tegen Heliothis-plagen en de koolmot (Plutella xylostella); Trichogramma carverae onder meer tegen de fruitmot (Cydia pomonella) en de lichtbruine appelmot Epiphyas postvittana. In Brazilië wordt de geïmporteerde soort Trichogramma minutum gebruikt voor de bestrijding van de suikerrietboorder Diatraea saccharalis.[2]

Soorten[bewerken]

Het geslacht Trichogramma omvat de volgende soorten: