Trijntje Keever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trijntje Keever
Portret Trijntje Keever, 1633. Collectie: Edams Museum
Algemene informatie
Volledige naam Trijntje Cornelisdochter Keever
Bijnaam 'De Groote Meid'
Geboren 10 of 16 april 1616
Edam
Overleden 2 juli 1633
Ter Veen (Veere?)
Nationaliteit Nederlands
Land Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Bekend van mogelijk de langste vrouw die ooit heeft geleefd
Zie ook Albert Johan Kramer
Portaal  Portaalicoon   Genetica

Trijntje Cornelisdochter Keever (Edam, 10 of 16 april 1616 – Ter Veen (Veere?), 2 juli 1633), bijgenaamd 'De Groote Meid', was met 2,54 meter[1] of 9 Amsterdamse voet[2] mogelijk de langste vrouw die ooit heeft geleefd. Waarschijnlijk had ze acromegalie.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Keever was de dochter van Cornelis Keever en Anna Pouwels. Cornelis was een schipper, Anna zijn dienstmeid met wie hij op 24 mei 1605 trouwde. Om wat geld te verdienen trokken Keevers ouders het land door om haar tegen betaling te laten bezichtigen op kermissen.

De eerste vermelding van Keever dateert van 30 juni 1625, toen ze negen jaar oud was en twee meter lang. Een koninklijk gezelschap, bestaande uit de Boheemse koning Frederik V van de Palts, bijgenaamd de Winterkoning, zijn vrouw Elizabeth Stuart en prinses Amalia van Solms, wonend in Den Haag, was nieuwsgierig geworden naar 'een negenjarig meisje dat wonderbaarlijk groot was'.

Keever stierf op zeventienjarige leeftijd aan kanker. Op 7 juli werd 'Trijn Cornelisd. de Groote Meyt' in haar geboortestad Edam begraven in de Grote Kerk. Op haar grafsteen stond: 'Tryntje Crelis groote meidt, oudt 17 jaer'. In het voormalige raadhuis van Edam, thans museum, hangt een levensgroot schilderij van haar, waarschijnlijk postuum geschilderd door een onbekende meester. Ze draagt hierop burgerkleren, heeft aan haar ceintuur links een sleutelbos hangen, rechts een speldenkussen en een schede met mes, vork en lepel. Ook haar schoenen zijn bewaard gebleven en daar te bezichtigen in een vitrine onder het schilderij. De toelichting bij het schilderij vermeldt dat zij waarschijnlijk, om de legende te vergroten, door de schilder mooier is afgebeeld dan ze in werkelijkheid was.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]