Triple sec

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fles Triple sec

Triple sec is een kleurloze, sterke likeur die naar sinaasappels smaakt en in veel cocktails en recepten wordt gebruikt als een zoet- en/of smaakmaker. De sinaasappelsmaak komt van de gedroogde schillen van (te) vroeg geplukte sinaasappels. De schillen worden in alcohol geweekt om de smaak te onttrekken.

Het woord 'sec' betekent 'droog' in het Frans, wat een gemis aan zoetheid zou inhouden. 'Sec', in dit geval, betekent 'gedistilleerd'. De procedure die uit drie (Frans: Triple) distillaties bestaat, verklaart de kleurloosheid van deze likeur.

De originele triple sec is Combier, een likeur ontwikkeld door Jean-Baptiste Combier in 1834 in Saumur, Frankrijk. Hij is vergelijkbaar met een andere likeur genaamd Curaçao, die zijn origine heeft op het eiland Curaçao. Deze likeur dankt zijn smaak aan de schil van de bittere Larahasinaasappel. Hoewel beide likeuren overeenkomsten vertonen, dateert Curaçao van 1886, terwijl Combier reeds in 1834 gedistilleerd werd. Een andere bekende triple sec is Cointreau.

Triple sec heeft een gemiddeld alcoholpercentage van 30%, oftewel 60 proof, hoewel de verschillende merken variëren in percentage tussen 15% en 40%.

Niet-alcoholische versies zijn ook beschikbaar, waaronder deze merken