Trooping the Colour

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trooping the Colour in 1956

Trooping the Colour of Trooping of the Colour is een jaarlijks terugkerende ceremonie gehouden op de zaterdag voor of na 10 juni ter ere van de officiële verjaardag van de regerende monarch van het Verenigd Koninkrijk, koning Charles III. Zijn eigenlijke verjaardag is op 14 november.

Tijdens de parade tonen militaire gardes een eerbetoon aan de koning(in) door middel van vlagvertoon en een defilé. Trooping the Colour, oftewel het paraderen (trooping) met het vaandel (colour), vindt plaats op Horse Guards Parade, de grote 'binnenplaats' op Horse Guards Road te Londen.

De route die wordt afgelegd start bij Buckingham Palace en loopt vervolgens via The Mall langs St. James's Park om daarna af te slaan naar de Horse Guards Road. Langs de route staat doorgaans veel publiek.

Tot 1986 legde koningin Elizabeth II de route altijd af te paard, echter hierna heeft zij besloten om zich te verplaatsen per rijtuig en dat is sindsdien niet meer veranderd. Zij werd vergezeld door haar Militaire Huis en de erekolonels van de regimenten.

De parade wordt elk jaar rechtstreeks op de Britse staatstelevisie BBC uitgezonden.