Tropicana (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tropicana (recreatieoord))
Ga naar: navigatie, zoeken
Tropicana
Tropicana
Tropicana
Opgericht 2 september 1988
Gesloten 29 augustus 2010
Locatie Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 30′ OL
Functie subtropisch zwemparadijs
Aantal baden 4
Aantal glijbanen 4
Gebouwd 1988
Tropicana (Rotterdam)
Tropicana (Rotterdam)
Portaal  Portaalicoon   Sport
Tropisauna
Dance Club Tropicana

Tropicana was een recreatieoord aan de Maasboulevard in Rotterdam, in 1988 in opdracht van Center Parcs gebouwd.

De onderdelen waren:

 • Tropisauna
 • Beauty en Thermae Center Aqua Sana
 • Partycentrum 'Het Ornament'
 • Dance Club Tropicana

De bedrijfsonderdelen vielen alle onder dezelfde directie, maar opereerden zelfstandig. Ieder bedrijfsonderdeel had een eigen functie en richtte zich op verschillende doelgroepen.

Geschiedenis[bewerken]

De bouw heeft circa een jaar geduurd. Op 2 september 1988 opende burgemeester Bram Peper officieel de dagattractie. Het doel was mensen de kans te bieden een dagje te genieten van een subtropisch zwemparadijs zonder overnachtingskosten. Bij de opening was dit bad het grootste van Center Parcs. In 1989 werd Center Parcs overgenomen door een Schotse brouwerij. Deze stelde vast dat de bedrijfsformule van Tropicana niet binnen het Center Parcs-concept paste, omdat verblijfsaccommodatie ontbrak. Ook had de horeca in het complex te maken met concurrentie vanuit de stad. Tropicana werd al in 1990 te koop aangeboden en in 1993 verkocht aan Lips Capital Group van ondernemer Roger Lips. In de loop der jaren heeft de nieuwe eigenaar verbouwingen en aanpassingen doorgevoerd waardoor het oorspronkelijke concept voor een groot deel is verdwenen.

Attracties[bewerken]

Het zwembad was ingedeeld met de volgende attracties:

 • 1 wildwaterbaan
 • 2 glijbanen
 • 4 buizen (2 blauwe buizen, 1 groene buis, 1 lichtblauwe buis)
 • 2 jacuzzi's
 • 1 golfbad
 • 1 buitenbad
 • 1 ijsbad
 • Zonnebanken
 • 1 kinderbad met apenbeeld

Incidenten[bewerken]

In de jaren 90 vonden verschillende incidenten plaats waarbij veelal allochtone jongeren vrouwen in het zwemparadijs lastig vielen. Ook andere zwembaden in Rotterdam kampten met overlast van deze groepen.[1] In april 2007 kwam Tropicana in opspraak doordat zowel de provincie Zuid-Holland, die verantwoordelijk is voor de inspectie van zwembaden, als de Koninklijke Nederlandse Zwembond constateerden dat het zwembad op veel punten tekortschoot. De eigenaar van het bad kreeg een dwangsom opgelegd van 80.000 euro als de gebreken niet hersteld zouden worden.[2]

Sluiting[bewerken]

Op 29 augustus 2010 werd Tropicana als subtropisch zwemparadijs gesloten. Het complex zou intern verbouwd worden en in september of oktober 2011 opengaan als "trendy bijna droog evenementencomplex".[3][4] Het pand zou blijven staan, maar aan het zwemparadijs werd na 22 jaar een einde gemaakt. Op 12 april 2011 is Tropicana failliet verklaard. Op 20 oktober 2012 werd bekend dat het pand in 2016 plaats zou moeten maken voor seniorenwoningen. Volgens die plannen zou het gebouw nog enige jaren beschikbaar zijn voor tijdelijke activiteiten.

Nieuwe bestemming[bewerken]

Sinds begin 2013 zijn een aantal ondernemers bezig Tropicana nieuw leven in te blazen. Er is een voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan ingediend. Deze bestemmingswijziging zal ca. vijf jaar in beslag nemen. In de tussenperiode willen de ondernemers het bouwwerk gebruiken als paddenstoelenkwekerij, stadskas en horecagelegenheid.[5][6][7]

Medio 2015 was er een plan om Tropicana als zwembad te heropenen. Een crowdfund-actie maakte onderdeel uit van het plan. Hiermee hoopten de initiatiefnemers 600.000 euro binnen te halen.[8] Voor de gehele renovatie was ruim 14 miljoen euro begroot.

Schuldeiser Aegon liet het gebouw in oktober 2015 openbaar veilen. Het werd voor een bedrag van 1,7 miljoen euro toegewezen aan het bedrijf BlueCity010 dat een initiatief is van de in het pand gevestigde paddenstoelenkwekerij RotterZwam. Het zwembad staat nu nog altijd verlaten en er is geen activiteit aan de gang.