Tropilis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tropilis
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Dendrobieae
Subtribus:Grastidiinae
Geslacht
Tropilis
Raf. (1837)
Typesoort
Tropilis aemula (R.Br.) Raf. (1837) = Dendrobium aemulum R.Br.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Tropilis is een geslacht met twaalf soorten orchideeën uit de onderfamilie Epidendroideae. Het geslacht is afgesplitst van Dendrobium.

Het zijn kleine tot grote epifytische of lithofytische orchideeën van tropische regenwouden uit het noordoosten van Australië. Ze hebben sterk ruikende bloemen.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De betekenis van de botanische naam Tropilis is onduidelijk. De naam werd door Rafinesque zelf vertaald als 'kiel-lip', wat etymologisch onmogelijk is.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Tropilis-soorten zijn kleine tot grote epifytische of lithofytische planten met sympodiale groei. Ze hebben dunne, aan de basis gezwollen, gesegmenteerde, geribte en afhangende bloemstengels (soms met meerdere samen in een schede) met twee tot vier eindstandige, dunne, glanzende, lancetvormige tot ovale bladeren en een eveneens eindstandige korte, dichtbloemige tros met enkele tot een tiental bloemen met een opvallende zoetige of kruidige geur.

Habitat en verspreidingsgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Tropilis-soorten komen voor op bomen en rotsen op open plaatsen in de buurt van water van warme, vochtige laaglandregenwouden tot open montane bossen. Ze komen voornamelijk voor in het noordoosten van Australië (Queensland, Nieuw-Zuid-Wales), Nieuw-Caledonië en de omringende eilanden.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Tropilis is in 1837 als geslacht beschreven door Rafinesque. Het is door Clements en Jones opnieuw als apart geslacht erkend[1]. Het omvat voornamelijk soorten die voorheen werden ingedeeld bij de sectie Dendrocoryne van het geslacht Dendrobium

Het geslacht telt in de meest recent geaccepteerde taxonomie twaalf soorten. De typesoort is Tropilis aemula.

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]