Hogeschool Van Hall Larenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tropische Landbouwschool)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hogeschool Van Hall Larenstein
VHL University of Applied Sciences
School Larenstein for agriculture at Velp at 1 October 2013 - panoramio.jpg
Afkorting Hogeschool VHL
Locatie Leeuwarden en Velp, Nederland
Opgericht 2003
Type Hbo
Studenten 4.200[1] (2013)
Personeel 394[1]
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Hogeschool Van Hall Larenstein (Engels: Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences), vaak afgekort als VHL, is een Nederlandse instelling voor hoger beroepsonderwijs met een vestiging in Leeuwarden en in Velp bij Arnhem. De hogeschool biedt bachelor- en masteropleidingen aan en verschillende associate degrees en cursussen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De hogeschool is ontstaan uit een fusie in 2003-2005 tussen het Van Hall Instituut uit Leeuwarden en de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein uit Velp/Deventer.

Van Hall Instituut[bewerken | brontekst bewerken]

Het Van Hall Instituut (vernoemd naar Herman Christiaan van Hall), dat zichzelf ook wel de "Groene Hogeschool" noemde, was een agrarische hogeschool in 1995 ontstaan uit een fusie van verschillende hogescholen in Friesland en Groningen:

  • Agrarische Hogeschool Friesland (Ahof)

De Ahof was al het het resultaat van een fusie in 1986 tussen de hogere school tak van de Rijks Hogere en Middelbare School voor Levensmiddelentechnologie uit Bolsward (voor 1963: de Hogere Zuivelschool in Bolsward), opgericht in 1904 en de Christelijke Hogere Landbouwschool uit Leeuwarden.

  • Professor Van Hall Instituut in Groningen, voorheen de Hogere Landbouwschool; daarvoor was er kortstondig de landhuishoudkundige school (1843)

De drie locaties die de school op dat moment had, werden samengevoegd op één locatie in Leeuwarden. In Groningen bleef alleen een locatie voor deeltijdopleidingen.

De fusie tussen de Ahof en het Professor Van Hall Instituut was niet zo zeer het gevolg van een eigen keuze, maar een uitvloeisel van een herenakkoord in het begin van de jaren 1990 tussen de toenmalige Commissarissen van Friesland en Groningen, respectievelijk Hans Wiegel en Henk Vonhoff. Daarbij werd afgesproken dat Friesland het centrum voor het hbo in Noord-Nederland zou worden, en dat Groningen het culturele centrum zou worden. Het Van Hall Instituut verdween daardoor uit Groningen, terwijl Leeuwarden zijn conservatorium en zijn orkest kwijtraakte.

Hogeschool Larenstein[bewerken | brontekst bewerken]

De Internationale Agrarische Hogeschool (IAH) Larenstein was een hbo-instelling in Velp en Deventer, vernoemd naar het Velpse landgoed Larenstein, waar de Bosbouw- en Cultuurtechnische School met een hbo- en een mbo-tak vanaf 1975 gehuisvest was. De Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein ontstond in 1988 uit een fusie tussen de:

  • Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School (HBCS)
  • Stova HLO-laboratoriumopleiding in Wageningen
  • Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting in Boskoop
  • Rijks Hogere Landbouwschool in Deventer

Rijks Hogere Landbouwschool (Deventer)[bewerken | brontekst bewerken]

Het "Suikerschooltje", het gebouw van de voormalige Rijks Hogere Landbouwschool in Deventer

De Rijks Hogere Landbouwschool aan de Brinkgreverweg in Deventer werd op 16 september 1912 geopend door prins Hendrik onder de naam Middelbare Koloniale Landbouwschool. Het cursuspakket was eerst met name toegesneden op de plantages van Nederlands-Indië en de suikerindustrie. Hierdoor kreeg de school de bijnaam "Suikerschooltje". Het schoolgebouw (een ontwerp van gemeente-bouwmeester Christiaan Hendrik Holgen)[2] heeft sinds 1999 status als rijksmonument. Het ontwerp van het voormalig Koloniaal Landbouwmuseum op de hoek van de Ceintuurbaan / Veenweg is van de Deventer architect Van Harte.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de school door Duitse troepen bezet. De school liep flinke schade op. Ook werd de toenmalige directeur door de Inspecteur van het Onderwijs verzocht om een groep studenten van de school te verwijderen en hun namen door te geven. Zij hadden uit protest de Jodenster gedragen, terwijl zij geen Joden waren. De school heeft bovendien een groot aantal verzetsstrijders opgeleverd, zowel vanuit de leerkrachten als vanuit de studenten. Een van die studenten was Zeger van Boetzelaer.

Op 1 september 1957 veranderde de naam van de school in Rijks Hogere School voor Tropische Landbouw. De opleiding richtte zich meer op tropische landbouw wereldwijd. Vanaf 1961 kon naast de bestaande studierichting tropische en subtropische landbouw ook Nederlandse landbouw gevolgd worden. Een vierde studierichting, Internationale Agrarische Handel, werd in 1987 geopend.

Fusie tot Hogeschool Larenstein[bewerken | brontekst bewerken]

Na de fusie in 1988 bleven de locaties Velp en Deventer over; de Boskoopse en Wageningse opleidingen werden naar Velp verhuisd. In de beginjaren na de fusie werd de naam Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein gebruikt, later veelal Hogeschool Larenstein.

De hogeschool stond bekend om zijn voor Nederland unieke opleidingen; Land- en Watermanagement (LWM), Tuin- en Landschapsinrichting (T&L), Bos- en Natuurbeheer (BNB) en Tropische Landbouw (TL). De kleinere opleiding Laboratoriumtechniek en Agropoduktkunde waren ook in Velp gehuisvest. In Deventer zaten naast Tropische Landbouw ook de opleidingen Nederlandse Landbouw en Veeteelt (L&V) en Internationale Agrarische Handel (IAH).

Begin jaren 1990 dreigde de locatie Deventer opgeheven te worden. De studenten zouden dan naar Velp moeten. De novelle Suiker van Roelof Willem Feijen (destijds lid van de medezeggenschapsraad) speelt zich af op het Suikerschooltje met deze dreiging op de achtergrond. De locatie bleef bestaan tot de fusie tot de Hogeschool Van Hall Larenstein in 2006.

Fusie tot Hogeschool Van Hall Larenstein[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf januari 2003 was er een bestuurlijke fusie tussen het Van Hall Instituut en de Hogeschool Larenstein. Vanaf oktober 2005 werd de fusie doorgevoerd in alle lagen.

Samenwerking met Wageningen[bewerken | brontekst bewerken]

De hogeschool werkte tussen 2004 en 2012 administratief samen met de Universiteit Wageningen. Vanaf september 2006 is de locatie Deventer naar Wageningen verplaatst. Dit was een direct gevolg van het feit dat Hogeschool Van Hall Larenstein een onderdeel was geworden van Wageningen UR.

Een conflict over de leiding van de hogeschool door Wageningen UR en kosten die ze rekende voor geleverde diensten aan Van Hall Larenstein leidde tot een breuk in 2012.[3][4][5] In de loop van 2015 is Hogeschool Van Hall Larenstein volledig gescheiden van Wageningen UR. Daarbij hebben de studenten en medewerkers van Van Hall Larenstein uit Wageningen hun intrek genomen op de locatie in Velp.[6][7][8]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]