Tropistethus holosericeus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tropistethus holosericeus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Hemiptera (Halfvleugeligen)
Onderorde:Heteroptera (Wantsen)
Familie:Lygaeidae (Bodemwantsen)
Geslacht:Tropistethus
Soort
Tropistethus holosericeus
(Scholtz, 1846)
Afbeeldingen Tropistethus holosericeus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tropistethus holosericeus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Tropistethus holosericeus is een wants uit de onderfamilie Rhyparochrominae en uit de familie bodemwantsen (Lygaeidae). 'Tijmrookwants' is de Nederlandse naam voor deze wants op Waarneming.nl, waar voor alle in de Benelux voorkomende wantsen eenduidige Nederlandse namen zijn ingevoerd.[1][2]

De onderfamilie Rhyparochrominae wordt ook weleens als een zelfstandige familie Rhyparochromidae gezien in een superfamilie Lygaeoidea.[3] Lygaeidae is conform de indeling van bijvoorbeeld het Nederlands Soortenregister.

Uiterlijk[bewerken]

De tijmrookwants is 2,3 tot 2,8 mm lang. De kop, het schildje (scutellum en het halsschild (pronotum) zijn zwart. De wans heeft een lichtgele beharing. De voorvleugels zijn geelbruin met een donkerbruine vlek. Ze kunnen langvleugelig (macropteer) en kortvleugelig (brachypteer) zijn.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De soort komt voor in bijna geheel Europa van het zuidelijke deel van Scandinavië tot in het Middellandse Zeegebied en daar aansluitend Noord-Afrika. Naar het oosten is hij verspreid tot in Klein-Azië, Kaukasus en Centraal-Azië. Hij heeft een vookeur voor droge, warme leefgebieden met een zandbodem of een steenachtige bodem.

Leefwijze[bewerken]

De wantsen leven op de bodem en klimmen zelden in planten. Hoewel ze vaak onder tijm (Thymus) worden gevonden, is het niet bekend welke voedselplanten ze hebben. Hoogstwaarschijnlijk zuigen ze aan zaden. De imago’s overwinteren. In juni en juli leggen de vrouwtjes de eitjes. De nieuwe generatie volwassen wantsen verschijnt vanaf eind augustus of september.

Externe link[bewerken]