TrueCrypt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
TrueCrypt
Ontwikkelaar TrueCrypt Foundation
Recentste versie 7.2 
(28 mei 2014)
Status Stopgezet
Besturingssysteem Windows, Mac, Linux en DragonFly BSD
Geschreven in C, C++ en Assembly
Categorie Cryptografie
Licentie TrueCrypt Licentie [1]
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica

TrueCrypt was software om gegevens te versleutelen op bijvoorbeeld een draagbare gegevensdrager. TrueCrypt werkt onder Windows 2000+, Mac OS X en sinds versie 4 ook onder Linux. Versleuteling kan geschieden met de volgende algoritmen: AES, Twofish en Serpent.

Versie 5.0a, uitgebracht begin februari 2008, is ook bruikbaar onder Mac OS X 10.4 en hoger, inclusief ondersteuning voor 64 bit. De Mac OS X-versie maakt gebruik van de MacFUSE-bibliotheek (versie 1.3, meegeleverd met het installatieprogramma).

Stopzetting[bewerken]

De laatste volledige versie was 7.1a, uitgebracht op 7 februari 2012. Versie 7.2 volgde op 28 mei 2014, maar deze beschikte enkel nog over decryptiemogelijkheden. TrueCrypt werd stopgezet op mysterieuze wijze: men raadde aan om op BitLocker over te stappen omdat TrueCrypt onveilig zou zijn.[2] Voor andere platformen werden andere programma's aangeraden om TrueCrypt te vervangen. Volgens beveiligingsonderzoekers is de site niet gekaapt, zoals sommige gebruikers dachten.[2] De nieuwe versie van TrueCrypt die op de nieuwe webpagina staat lijkt namelijk ondertekend te zijn met hetzelfde beveiligingscertificaat als bij de vorige versies gebruikt is.[3] Ook werd er niet geknoeid met whois- en DNS-records.[2]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]