Truppenamt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Truppenamt (Nederlands: Troepenbureau) was tussen 1919 en 1935 de Generale Staf van de Reichswehr, het leger van de Weimarrepubliek.

Geschiedenis[bewerken]

Als gevolg van het Verdrag van Versailles, dat een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog, mocht Duitsland geen Generale Staf meer hebben. Artikel 160, lid 3 van dit verdrag bepaalde: „The Great German General Staff and all similar organisations shall be dissolved and may not be reconstituted in any form.“[1]. (De Duitse Generale staf en alle vergelijkbare instellingen worden opgeheven en mogen niet worden heropgericht in welke vorm dan ook).

Hierop werd het Truppenamt ingesteld als onderdeel van het Reichswehrministerium (het Ministerie van Defensie), dat in naam geen Generale Staf was, maar in werkelijkheid wel als zodanig werkte. Het Truppenamt speelde een belangrijke rol bij de wederopbouw en modernisering van het Duitse landleger.

Op 1 juli 1935 werd de Generale Staf heropgericht, als Oberkommando des Heeres.

Chefs van het Truppenamt[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Peace Treaty of Versailles, Articles 159-213, Military, Naval and Air Clauses. Website Harold B. Lee Library van de Bringham Young Universiteit