Truus Wijsmuller-Meijer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Truus Wijsmuller-Meijer
Truus Wijsmuller bij de beeltenis van haarzelf door Herman Janzen (1965)
Truus Wijsmuller bij de beeltenis van haarzelf door Herman Janzen (1965)
Algemene informatie
Volledige naam Geertruida Meijer
Geboren Alkmaar, 21 april 1896
Overleden Amsterdam, 30 augustus 1978
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep gemeenteraadslid
Bekend van verzet WWII
Overig
Politiek Liberale Staatspartij, VVD
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Geertruida (Truus) Wijsmuller-Meijer (Alkmaar, 21 april 1896Amsterdam, 30 augustus 1978) was een Nederlandse verzetsheld en waarschijnlijk na Raoul Wallenberg de persoon die de meeste Joden heeft gered. Ze ontving van Yad Vashem de onderscheiding Rechtvaardige onder de Volkeren. Zij heeft, samen met anderen die voor de Kindertransport organisatie werkten, de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen gered.

Jeugd[bewerken]

Truus Meijers vader, Jacob Meijer, had een drogisterij annex apotheek in Alkmaar, haar moeder, Bertha Hendrika Boer, was zelfstandig modiste. Zij waren liberaal hervormd. Ze leerden hun dochter om "altijd op te komen voor mensen die dat werkelijk ook verdienen en nodig hebben, ongeacht huidskleur of religie", zoals deze later vertelde. Ze zouden de daad bij het woord voegen door na de Eerste Wereldoorlog zwakke en hongerige kinderen uit Oostenrijk in huis te nemen. In 1913 verhuisde het gezin naar Duivendrecht. Het jaar daarop kreeg Meijer, die in Alkmaar twee jaar Handelsschool had gedaan, haar eerste baan, bij een bank, waar ze Johannes Franciscus Wijsmuller (geboren in Amsterdam op 25 februari 1894) leerde kennen. Ze trouwden in 1922 en Truus Wijsmuller zegde haar baan op. Toen duidelijk werd dat het echtpaar geen kinderen kon krijgen, zette Wijsmuller in op een 'carrière' in het maatschappelijke en politieke leven.

Kindertransport[bewerken]

Al snel bouwde Wijsmuller een enorm netwerk op. Zo was ze bevriend met Mies Boissevain-van Lennep, die ze kende van de Vereeniging voor Vrouwenbelangen en Gelijk Staatsburgerschap (VVGS). Vanaf 1933 was Wijsmuller betrokken bij het Joods vluchtelingenwerk en reisde ze af en toe naar Duitsland om verwanten van in Nederland wonende Joden op te halen. Enkele dagen na Kristallnacht reisde ze zelf naar de Nederlands-Duitse grens om met eigen ogen te zien wat zich daar afspeelde. Begin december kreeg ze het verzoek naar Wenen te reizen om Adolf Eichmann, toen hoofd van de emigratie-afdeling, te vragen 10.000 kinderen naar Engeland te laten reizen. Eichmann wilde een grap met haar uithalen en gaf haar toestemming om vijf dagen later 600 kinderen mee te nemen, denkend dat ze dit niet voor elkaar zou kunnen krijgen. Maar op 10 december vertrok een trein met 600 Joodse kinderen van Wenen naar Nederland. Ondanks de korte voorbereidingstijd en het feit dat het vertrek op een zaterdag was had Truus Wijsmuller het voor elkaar gekregen. Vijfhonderd van deze kinderen reisden via Hoek van Holland naar Engeland, de andere 100 werden in een school in de Copernicusstraat in Den Haag opgevangen en zouden in Nederland blijven.

Tussen december 1938 en het uitbreken van de oorlog in september 1939 organiseerde Wijsmuller vele kindertransporten, meestal naar Engeland, maar soms ook naar Zweden, België en Nederland. De groepen kinderen zouden wel kleiner zijn. Ze gebruikte vele middelen om dingen voor elkaar te krijgen. Ze kon dreigen, maar ook omkopen of in tranen uitbarsten. Ook schrok ze er niet voor terug om een flinke borrel te nuttigen met een paar nazi's, zolang dat haar maar dichter bij haar doel bracht. Vanaf maart 1939 was ze betrokken bij het bestuur van het Amsterdamse Burgerweeshuis, waar vanaf dat tijdstip Duitse vluchtelingenkinderen waren ondergebracht. Zowel zij als haar man waren nauw betrokken bij de kinderen, en namen de kinderen op zondag vaak mee op uitjes, bijvoorbeeld naar de Amsterdamse dierentuin Artis. De kinderen noemden haar 'tante Truus'.

Oorlog[bewerken]

Truus Wijsmuller was in Parijs toen de Duitse troepen Nederland binnenvielen op 10 mei 1940. Volgens eigen zeggen had ze de invasie zien aankomen en had hiervoor ook gewaarschuwd in Den Haag. Ze reisde in drie dagen terug naar Amsterdam, waar ze bij aankomst onmiddellijk werd ondervraagd. Vervolgens ging ze naar het Burgerweeshuis om met de vluchtelingenkinderen te praten. De garnizoenscommandant van Amsterdam ontbood haar op zijn kantoor in de Lairessestraat en droeg haar op de kinderen uit het Burgerweeshuis in veiligheid te brengen. Zij wist al deze mensen aan boord van het vrachtschip Bodegraven te brengen, het laatste schip dat de haven van IJmuiden wist te verlaten, slechts enkele minuten voor de overgave van de Nederlandse regering. Ook Jacques Goudstikker en zijn familie waren aan boord van het schip. Zelf besloot Wijsmuller in Nederland te blijven, omdat ze haar echtgenoot niet alleen wilde laten.

Hoewel het schip beschoten werd bereikte het Engeland heelhuids, maar vanwege de Duitse nationaliteit van de meeste passagiers werd het schip niet toegestaan in Engeland aan te meren. In Plymouth werd na lang aarzelen toestemming gegeven het lichaam van Jacques Goudstikker te begraven, en de matroos die gewond was geraakt bij de zoektocht naar Goudstikker in het ziekenhuis op te nemen. Pas op 19 mei mocht het schip in de haven van Liverpool haar vracht lossen. Nu haar bewegingsvrijheid was ingeperkt legde Truus Wijsmuller zich voornamelijk toe op gezinshereniging. Ze nam kinderen wier ouders naar België of Frankrijk waren gevlucht mee naar hun ouders, en nam op de terugweg kinderen mee wier ouders in Nederland waren. Soms bracht zij kinderen terug naar de ouders in Duitsland.

Wijsmuller-Meijer als gemeenteraadslid

Ze bracht medicijnen naar de kampen in Frankrijk voor het Rode Kruis, maar voornamelijk omdat dit werk haar de mogelijkheid gaf kinderen mee te nemen. Vanaf eind 1941 werkte ze voor het reisbureau Hoyman & Schuurman's. Ze reisde mee met groepen Joden die via Spanje en Portugal Europa konden verlaten. Ook op deze reizen nam ze kinderen mee. In de zomer van 1942 werd ze gearresteerd en in bewaring gesteld in de gevangenis op de Amstelveenseweg. De Gestapo verdacht haar (terecht) van mensensmokkel, maar bij gebrek aan bewijs werd zij na enkele dagen vrijgelaten.

Daarna werd ze lid van Groep 2000 waar zij zich bezighield met het versturen van voedselpakketten naar Westerbork, Bergen-Belsen en Theresienstadt. Toen ook dat niet meer mogelijk was richtte ze tijdens de hongerwinter haar aandacht weer op kinderen. Dit was mogelijk dankzij de paraplu van het Wijkwerk van Groep 2000. Ditmaal waren het de hongerige kinderen uit het westen van het land: zij werden naar Friesland, Groningen, Overijssel en Drenthe gebracht.

Na de oorlog[bewerken]

In oktober 1945 werd in Amsterdam een noodgemeenteraad in het leven geroepen; Truus Wijsmuller werd gevraagd hier lid van te worden. In 1949 werd ze voor de VVD met de meeste voorkeurstemmen in de gemeenteraad verkozen; ze zou lid blijven tot 1966. Ondertussen ging ze door met haar maatschappelijk werk (onder andere voor de stichting Diogenes) en was daarnaast jarenlang bestuurslid van de Anne Frank Stichting. In een advertentie na haar dood beschreven enkele van de vluchtelingenkinderen haar als "de moeder van 1001 kinderen, die van het redden van Joodse kinderen haar werk had gemaakt'. Tot haar dood onderhield tante Truus contact met veel van de kinderen die zij had gered.

Monumenten[bewerken]

Borstbeeld (Bachplein Amsterdam)
 • Een borstbeeld, gemaakt door Herman Janzen, werd onthuld in 1965 in het sanatorium Beatrixoord in het Oosterpark in Amsterdam. Toen dit sanatorium in 1976 sloot nam Wijsmuller het beeld mee naar huis. Na haar dood werd het in december 1978 weer onthuld, ditmaal op het Amsterdamse Bachplein.
 • In Amsterdam, Gouda, Leiden, Pijnacker en Coevorden zijn straten naar haar genoemd. In Leiden draagt een tunnel haar naam.
 • Planetoïde nummer 15296 is als "Tantetruus" naar haar genoemd.
 • Truus Wijsmuller-boom in Yad Vashem.

Onderscheidingen[bewerken]

Literatuur, bronnen[bewerken]

Truus Wijsmuller-boom in Jad Wasjem
 • NIOD, archiefcollectie 248: Documentatie I (Personen): dossier G. (Truus) Wijsmuller-Meijer.
 • Madelon d'Aulnis, "Joodse kinderen op reis naar vrijheid 1938-1943. Truus Wijsmullers werkzaamheden voor gezinsvereniging in en emigratie uit West-Europa" (ongepubliceerde) afstudeerscriptie nieuwe geschiedenis, Universiteit van Amsterdam, 1987.
 • Madelon d'Aulnis, "So reinarisch und dann so verrückt", Ons Amsterdam, mei 1993.
 • Truus Wijsmuller-Meijer, Geen tijd voor tranen. Te boek gesteld door L.C. Vrooland. Amsterdam: P.N. van Kampen, 1962; (auto-)biografie.
 • Albert Kelder, "De Bodegraven moet tot zinken gebracht worden", de Blauwe Wimpel, 53/8-1998, 282-285
 • Jacoba van Tongeren (1945: eerste uitgave juli 1945, 89 blz; uitgave maart 1946, 100 blz), Beknopt Historisch Verslag van de werkzaamheden van Groep 2000, digitale versie: www.niod.nl → bibliotheek → catalogus: Van Tongeren.
 • Paul van Tongeren, Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000 (1940–1945), Soesterberg: Uitgeverij Aspekt B.V., 2015. ISBN 9789461534835.

Externe links[bewerken]