Trypetheliales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trypetheliales
Trypethelium virens
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Ascomyceten)
Klasse:Dothideomycetes
Onderklasse:Incertae sedis
Orde
Trypetheliales
Lücking, Aptroot & Sipman (2008)
Trypethelium aeneum
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Trypetheliales op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Trypetheliales zijn een orde van schimmels in de klasse Dothideomycetes. De meeste soorten van de orde vormen korstmossen, hoewel sommige soorten lichenicieuze schimmels zijn.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vruchtlichamen zijn afzonderlijk of versmolten tot groepen perithecia. Deze zijn rond, verzonken in de ondergrond tot zittend. De wand is donkerbruin tot houtskoolkleurig. De hyfen tussen de asci zijn dun, rijk vertakt en kruislings verbonden (anastomosing) en vormen zo een reticulaire structuur. De buisjes (asci) zijn fissitunisch (dat wil zeggen, de buis schuift telescopisch uit) en kleuren niet met jodium. De ascosporen zijn elliptisch tot spoelvormig, vaak met verschillend ontwikkelde verdikkingen, waardoor het een ruitachtig, zelden rond silhouet krijgt. Ze zijn kleurloos of zelden bruin tot donkerbruin.

levenswijze Soorten van de familie Trypetheliaceae zijn korstmosvormend met een Trentepohliales-alg als partner. Soorten van de familie Polycoccaceae daarentegen zijn korstmossen, d.w.z. ze leven op korstmossen of saprofytisch op boomschors.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De orde bestaat volgens Index Fungorum uit de volgende families: