Tsaritsynopark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het paleis van Tsaritsynopark
Bazjenovs "Opera House", 1776-1778.

Het Tsaritsynomuseum en -park (Russisch: Царицыно) in Moskou (nabij metrostation Tsaritsyno) werd gesticht in 1984 in het park met dezelfde naam.

Geschiedenis[bewerken]

Het landgoed is bekend uit de late 16e eeuw, toen het behoorde tot Irina Godoenova, de zus van Boris Godoenov. In die tijd heette het Bogorodskoye. In de 17e eeuw behoorde het tot de Stresjnevs en vervolgens tot de Galitzines. In 1775, toen het landgoed werd gekocht door keizerin Catharina de Grote, ontving het zijn huidige naam, dat "Tsarina's" betekent. In 1776-1785 bouwde architect Vasili Bazjenov hier een nieuw paleis voor de keizerin, maar in 1786 gaf Catherina opdracht om het gedeeltelijk af te breken. Tot 1797 werkte architect Matvej Kazakov aan de bouw, maar het paleis bleef onvoltooid. tegenwoordig bevindt zich in Tsaritsyno een geschiedenis- en architectuurmuseum, een landschapspark met een aangrenzend bos, een kunstmuseum, de Birjoeljovo dendropark en een cascade van de Tsaritsynovijvers.

Het 18e-eeuwse architecturale ensemble werd in neogotische stijl gebouwd (maar niet afgemaakt) in opdracht van Catherine II, na projecten van Bazjenov en Kazakov, en het is het enige 18e-eeuwse architectonische ensemble van dergelijke dimensies in Rusland.

Rond het paleis zijn er in het park een aantal paviljoens, pergola's, priëlen, kunstmatige grotten, decoratieve bruggen (begin van de 19e eeuw, architect I. Jegotov) en een Russisch-orthodoxe tempel "Bron van Leven", alsmede een modern recreatiecentrum met een chique restaurant. Een lange tijd waren de meeste gebouwen een ruïne (en alpinisten gebruikte ze voor de training). Onlangs werden meeste gebouwen "voltooid": daken, interieur en decoraties zijn toegevoegd en hun historische verschijning is veranderd. Een aantal gebouwen huisvesten het Russische museum van folk en toegepaste kunst. Het atrium van het "Broodhuis" wordt gebruikt voor concerten van muzikanten uit Moskou.

De gronden van het park bevatten een groep van grafheuvels die behoren tot de Vroeg-Slavische stam Vjatitsjs gedateerd in de 11e-13e eeuw.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties