Tsing Ma-brug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tsing Ma-brug
(Chinesese naam: 青馬大橋
Tsing Ma-brug bij nacht
Algemene gegevens
Locatie Eiland Man Wan en eiland Tsing Yi[1]
Overspant 1377 meter over Straat van Man Wan[1]
Lengte totaal 2200 m
Breedte 41 m
Hoogte 206 m
Bouw
Bouwjaar 1992
Ingebruikname 1997
Bouwkosten HK$ 7,2 miljard
Gebruik
Weg 6 rijstroken
Spoorlijn 2 (metro, onderdek)
Architectuur
Type hangbrug
Architect(en) Mott MacDonald
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Tsing Ma-brug
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 青马大桥
Traditioneel 青馬大橋
Pinyin Qīngmǎ dàqiáo
Engels Tsing Ma Bridge
Standaardkantonees Tjsíng Maa Tai Ki(e)w
Bao'an-Hakka Tsing Ma Taai Kel
Letterlijke vertaling Tsing Ma= Tsing Yi island en Ma Wan island
Andere benamingen Lantau Link

De Tsing Ma-brug[2] is een hangbrug in Hongkong, Volksrepubliek China. Op de lijst van langste hangbruggen staat deze brug op de 7e plaats, maar in de categorie spoor/weg combinatie heeft de brug de langste overspanning. De brug heeft twee lagen: boven voor autoverkeer drie banen in elke richting, en onder een dubbelspoor voor de metro en nog twee rijstroken. Deze rijstroken zijn bedoeld voor onderhouds-doeleinden en als back-up voor wegverkeer als de hoofdweg gesloten moet worden bij extreem zware orkanen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De bouw van de brug werd uitgevoerd door een joint venture van drie bouwbedrijven: Costain, Mitsui en Trafalgar House. De bouw duurde van mei 1992 en in mei 1997 werd het werk afgerond. De brug werd op 27 april 1997 geopend door de voormalige Britse premier Margaret Thatcher.[3]

Gebruik van de brug[bewerken | brontekst bewerken]

Deze brug over de Straat van Man Wan vormt samen met de Kap Shui Mun-brug de verbinding tussen de stad Hongkong (New Territories) en het eiland Lantau, en geeft zo toegang tot het nieuwe vliegveld. De metrolijnen, die een directe verbinding bieden tussen het centrum van Hongkong en het vliegveld, alsmede toegang geven tot Disneyland Hongkong, de Tian Tan Boeddha en enkele satellietsteden op Lantau, maken gebruik van het spoor op het onderdek.

De rijstroken op het bovendek maken onderdeel uit van een tolweg tussen Kowloon en Lantau alsmede het vliegveld. De zeestraten hier tussen worden overgestoken via deze brug, de Sak Shui Mun-brug en daartussen een tunnel. Er zijn gescheiden rijstroken voor motorfietsen, personenauto's en vrachtwagens of bussen. Onder extreme weersomstandigheden kan het bovendek afgesloten worden voor verkeer, en bieden de twee beschutte rijstroken op het onderdek een verbinding voor noodzakelijk verkeer.

De metrolijnen Tung Chung Line en de Airport Express maken gebruik van de brug.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De architect Mott MacDonald ontwierp de brug.[3] Door de natuurlijke factoren, de drukte van de te overspannen zeestraat en het grote belang van de verbinding werden hoge eisen gesteld aan het ontwerp:

Weersomstandigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat Hongkong regelmatig getroffen wordt door zware orkanen werd de brug uitvoerig getest in een windtunnel. Hierbij werd niet alleen getest of de brug bestand was tegen mogelijke orkanen in de toekomst, ook werd onderzocht of de brug tijdens de bouwfase bestand zou zijn tegen deze omstandigheden. Een 1 op 400 schaalmodel van de gehele brug, compleet maar ook in verschillende fases van de bouw, onderging tests in de windtunnel. Van het brugdek zelf werd een 1 op 80 schaalmodel gemaakt om de aerodynamische eigenschappen van de brug te testen. Volgens de Monte-Carlosimulatie methode werd de gehele brug getest waarbij ook lokale topografische omstandigheden werden meegenomen.

Belangrijkste onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

De brug bestaat uit een aantal hoofdonderdelen:

  • De torens en de fundering van de torens en kabels: de ondergrond waarop de dragende torens rusten moet bestand zijn tegen zware belasting van de torens zelf, de kabels, het brugdek en het verkeer op de brug. Ook bij zware orkanen of aardbevingen moet de fundering intact blijven. De fundering van de torens is sterk genoeg om een aanvaring van een zeeschip van 220.000 ton met een snelheid van 8 knopen te weerstaan.[3] De torens zijn 206 meter hoog en één staat op het eiland Won Tai Wak en de ander op de vrij ondiepe rotsbodem, 120 meter uit de kust. De verankering wordt gevormd door zware verankeringen op het vasteland aan beide uiteinden van de brug. Het totale gewicht van deze verankering bedraagt 200.000 ton respectievelijk 250.000 ton.[3]
  • Hoofdkabels: de kabels werden in de lucht gesponnen door dunnere kabels heen en weer te trekken tussen de verankeringen via gietijzeren zadels boven op de torens. Door het samenvoegen van zo'n 70.000 ton gegalvaniseerde kabels van elk 5,38 mm werden de beide hoofdkabels met een diameter van 1,1 meter gemaakt.
  • Brugdek: Het stalen geraamte van het dek werd gefabriceerd in Engeland, Dubai en Japan en na aflevering in Dongguan, Volksrepubliek China werden de standaard segmenten geconstrueerd. In totaal werden 50 segmenten van elk 18 meter lang en met een gewicht van 1000 ton gebouwd. De segmenten werden met behulp van een paar beweegbare portaalkranen die aan de hoofdkabel hingen, in positie gebracht.

Bezoekers[bewerken | brontekst bewerken]

De brug is een belangrijke toeristische attractie geworden. Er is een bezoekerscentrum over de gehele Lantau Link verbinding en de brug heeft een speciaal uitkijk-platform. Het bezoekerscentrum en het platform zijn dagelijks geopend.

Beheercentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Het drukke verkeer op deze brug wordt, samen met andere snelwegen, tunnels en bruggen in de omgeving, permanent bewaakt vanuit een centrale meldkamer. De bewaking is geregeld via speciale lokale wetgeving.[4] Verantwoordelijk voor het beheer van deze Tsan Ma Control Area was tot mei 2013 gegund aan Transport Infrastructure Management Limited.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]