Tuam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tuam
Tuaim
Plaats in Ierland Vlag van Ierland
Wapen plaats
Tuam
Tuam
Situering
Provincie Connacht
Graafschap County Galway
Coördinaten 53° 31' NB, 8° 51' WL
Algemeen
Inwoners (2006) -stad: 2,997

-landelijk: 3,888

Hoogte 50 m
Ierse grid M436521
Foto's
Tuam High Street 2009 09 14.jpg
Portaal  Portaalicoon   Ierland

Tuam (Iers-Gaelisch: Tuaim) is een plaats in het Graafschap Galway in Ierland.

Geografie[bewerken]

De plaats ligt ten noorden van Galway, aan de voormalige spoorlijn Sligo-Limerick.

Geschiedenis[bewerken]

De gemeente werd opgeschrikt door de praktijken van de katholieke nonnen van Bon Secours, die plaatsvonden tussen 1925 en 1986 in een opvangtehuis voor zwangere tienermeisjes. De zusters vingen Ierse meisje op in wat The Home werd genoemd, en hielpen hen met het baren van hun onwettige baby's en hun opvoeding. De bedoeling was dat de meisjes na de bevalling elders in Ierland onderkomen zochten, terwijl hun kinderen opgroeiden in de instelling. Uit geschiedkundige documenten blijkt echter dat hun kinderen na hun vertrek zwaar verwaarloosd werden: ze kregen amper voeding en voor ziekten als mazelen, tbc of longontsteking werd geen deskundige medische zorg voorzien. Enkel de kinderen die gezond bleven werden ter adoptie aangeboden, of werden verkocht aan rijke, kinderloze echtparen. In juni 2014 werd in de media bericht dat er op het domein van de instelling ongeveer 800 babylichaampjes (uit de periode 1925-'61) in een septische put van het voormalige opvangtehuis zouden zijn gevonden.[1][2] [3] Een maand later trok het persbureau Associated Press dit bericht echter weer in.[4]

Bezienswaardigheden[bewerken]

Ondanks die geringe omvang staan in de plaats twee kathedralen; De rooms-katholieke Cathedral of the Assumption of the Blessed Virgin Mary, zetel van het Aartsbisdom Tuam en een van de Church of Ireland, de St Mary's Cathedral.

Demografie[bewerken]

De plaats heeft iets meer dan 3000 inwoners.

Sport[bewerken]

De stad heeft een lange traditie in Gaelic football, zo is het St. Jarlath College recordhouder in de Hogan Cup (nationale competitie voor middelbare scholen). Sinds 1946 was de ploeg twaalfmaal winnaar, voor het laatst in 2002.

Zustersteden[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties