Tubeway Army

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tubeway Army was een Britse band bestaande uit Gary Numan (zang, gitaar, keyboards), zijn oom Jess Lidyard (drums) en Paul Gardiner (basgitaar), die in 1984 overleed aan een overdosis drugs.

De band werd in de jaren zeventig opgericht en speelde aanvankelijk vooral punknummers. Totdat Gary Numan per ongeluk een synthesizer onder handen krijgt. De muziek van Tubeway Army verschuift naar de electro-stroming binnen de new wave. Hun meest bekende (Europese) hit is het nummer Are 'Friends' Electric?, maar in Engeland had de groep meer succes. Al vrij snel besloot Gary Numan onder eigen naam verder te gaan en niet zonder succes: slechts enkele maanden na het succes van Tubeway Army scoort hij een wereldhit met Cars.

De groep brengt in eerste instantie slechts 2 albums uit: Tubeway Army (1978) en Replicas (1979). In 1984 volgt nog een collectie met oudere (demo-)songs op het album The Plan. De muziek van Tubeway Army blijkt later van grote invloed te zijn geweest op bands als Nirvana (de duistere sfeer van het eerste Tubeway Army-album is duidelijk terug te horen op Nevermind) en Nine Inch Nails.