Tuilerieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jardins des Tuileries
De tuinen van de Tuilerieën in 2007 gezien in de richting van het Louvre
De tuinen van de Tuilerieën in 2007 gezien in de richting van het Louvre
Type Stadspark
Locatie 1e arrondissement, Parijs, Frankrijk
Coördinaten 48° 52′ NB, 2° 20′ OL
Oppervlakte 25,5 ha
Detailkaart
Tuilerieën
Tuilerieën

De Tuilerieën is de verzamelnaam van het geheel van tussen de Rue de Rivoli en de Seine gelegen tuinen rond het voormalige koninklijk paleis (Palais des Tuileries) die de beide vleugels van het Louvre met elkaar verbond.

Geschiedenis[bewerken]

Tegenwoordig bestaan alleen de bijbehorende tuinen (Jardins des Tuileries) nog. Deze lopen van het Louvre tot aan de Place de la Concorde. Catharina de' Medici heeft de tuinen in 1553 in een Italiaanse stijl laten aanleggen met onder meer prachtige fonteinen. In 1664 werden de tuinen in opdracht van Colbert door de tuinarchitect André le Nôtre verfraaid met onder meer een brede laan en geometrische bloemperken.
In de XXste eeuw voorzag men de Tuilerieën met beeldhouwwerk van Aristide Maillol, Giacometti, Dubuffet en Roy Lichtenstein. In 1990 vroeg de Franse president François Mitterrand aan Jacques Wirtz een nieuw tuinontwerp te maken voor de Tuilerieën en de tuin rond het Carrousel. Het ontwerp komt neer op een strakke formele tuin met een waaierpatroon van twaalf radiaal verlopende hagen en verhoogde groene kamers aan beide zijden van de triomfboog. Deze hagen zijn geplaatst in een verzonken tuin die beschermd wordt tegen het drukke verkeer en lawaai van Parijs. De hagen omkaderen de kleine triomfboog als een poort naar de Jardin des Tuileries.[1]

Tuilerieënpaleis en Arc de Triomphe du Carrousel[bewerken]

Jardin des Tuileries plan.svg

Het Tuilerieënpaleis vormde een geheel met het Louvre en sloot de binnenplaats af op de plek waar nu de overgang naar de Tuilerieën is. Napoleon gebruikte dit paleis als zijn werkplek. Hij liet het paleis inrichten in de zogenaamde empirestijl.
In de lange as, evenwijdig aan de Seine, halfweg het Louvre en het vroegere paleis, liet Napoleon in 1808 de Arc de Triomphe du Carrousel bouwen als aandenken van zijn overwinningen bij de vele gevoerde coalitieoorlogen.

In 1871 bij het neerslaan van de Commune van Parijs werd het paleis in brand gestoken. In 1882 werd het ten slotte helemaal afgebroken.

Musée de l'Orangerie en het Jeu de Paume[bewerken]

Aan de afsluiting van de tuinen met de Place de la Concorde zijn er twee musea aangelegd. Aan de kant van de Seine het Musée de l'Orangerie met onder andere werken van de Waterlelies van Claude Monet en beelden van Rodin en aan de Rue de Rivoli het Jeu de Paume.

Galerij[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Les jardins du Carrousel