Tuilt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tuilt
gehucht in België Vlag van België
Tuilt (België)
Tuilt
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Hasselt Hasselt
Coördinaten 50° 57′ NB, 5° 16′ OL
Algemeen
Inwoners
(2007)
1716
Detailkaart
Tuilt (Limburg)
Tuilt
Locatie in Limburg (België)
Foto's
De Sint-Jozefskerk van Tuilt.
De Sint-Jozefskerk van Tuilt.
Portaal  Portaalicoon   België

Tuilt is een gehucht en een parochie in de Hasseltse deelgemeente Kuringen in de Belgische provincie Limburg. Tuilt telde einde 2007 1716 inwoners.

Het gehucht ligt in het westen van Kuringen maar het is ervan afgesloten na de aanleg van de autosnelweg E313/A13. De zuidgrens van het gehucht wordt bepaald door de spoorlijn en de weg van Hasselt naar Diest. De N729, de verbindingsweg tussen Kuringen en Zolder loopt door Tuilt. Ten noorden van het gehucht loopt de Demer.

Tuilt sluit tegenwoordig volledig aan bij de bebouwde kern van Kermt. De parochie Tuilt is iets groter dan het gehucht zelf en omvat ook enkele straten van Kermt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tuilt was lange tijd een klein landelijk gehucht in de schaduw van de abdij van Herkenrode. Hoewel het gehucht tot Kuringen behoorde, was het kerkelijk afhankelijk van de parochie Kermt. In het begin van de 18e eeuw werd er een kapel gebouwd.

Vanaf 1930 begon het aantal inwoners te stijgen en ontstond er een behoefte aan een eigen school. In 1934 werd deze gebouwd en in gebruik genomen. Na lang aandringen kreeg Tuilt in 1953 toestemming van het bisdom Luik om een eigen kerk te bouwen. Deze werd in 1955 in gebruik genomen en werd toegewijd aan Sint-Jozef. In 1960 ten slotte werd de parochiezaal gebouwd.

Door de gunstige ligging kwamen er al snel nieuwe verkavelingen zodat het aantal inwoners dan ook snel toenam.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]