Tuinder- of Kogjespolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tuinder of Kogjespolder
Waterschap in Nederland
Hoekwater polderkaart - Kagerpolder.PNG
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Zuid-Holland
Coördinaten 52°12'27,94"NB, 4°32'53,09"OL
Oppervlakte 30 ha  
Geschiedenis
Opgericht 9 maart 1686
Opgeheven 1 januari 1979
Opgegaan in Veen- en Geestlanden
Foto's
Molen de Kok
Molen de Kok
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Tuinder- of Kogjespolder is een polder en een voormalig waterschap in de provincie Zuid-Holland in de toenmalige gemeente Warmond, thans gemeente Teylingen.

Geschiedenis[bewerken]

Het waterschap werd op 9 maart 1686 gesticht door samenvoeging van de waterschappen De Tuinderpolder en De Kogjespolder. De Kogjespolder werd vóór 1633 gesticht. De Tuinderpolder werd vóór 1686 gesticht. Waarschijnlijk zijn de beide polderbesturen in de eerste helft van de 17e eeuw opgericht. Het waterschap was verantwoordelijk voor de drooglegging en later de waterhuishouding in de polders, die naast elkaar liggen en samen een eiland vormen in de Kagerplassen. Dit polder-eiland ligt derhalve lager dan het waterpeil van de omringende plassen.

Heden[bewerken]

Tegenwoordig bemaalt de molen De Kok uit 1809 de Kogjespolder op vrijwillige basis. De polder is uitsluitend per boot bereikbaar en het grootste deel van de polder heeft een agrarische bestemming en is in bezit van Staatsbosbeheer. Jaarlijks wordt er in de polder gekampeerd tijdens de Scouting Kaagcup Zeilwedstrijden.