Naar inhoud springen

Tuindorp-Oost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tuindorp Oost)
Tuindorp-Oost
Buurt van Utrecht
Kerngegevens
Gemeente Utrecht
Stadsdeel Noordoost
Coördinaten 52°6'18"NB, 5°8'13"OL
Inwoners 2450 (2008)[1]
Overig
Buurtnummer 40

Tuindorp-Oost is een buurt in de wijk 'Noord-Oost' van de stad Utrecht, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Utrecht. De buurt/subwijk werd in de jaren 60 gebouwd, nadat de gemeente Utrecht in 1954 een deel van de Voorveldse polder had geannexeerd. De naamgeving van de buurt is ontleend aan de ligging; de buurt ligt ten oosten van de jaren 30-buurt Tuindorp. Tuindorp-Oost grenst in het zuiden aan Zeeheldenbuurt, Wittevrouwen en in het oosten aan de buurt Voordorp. Aan de noordzijde van de buurt liggen een volkstuinencomplex en park De Groene Kop.

Tuindorp-Oost wordt gekenmerkt door eengezinswoningen en middelhoogbouw, in de vorm van appartementengebouwen en flats, langs de hoofdwegen. De buurt verschilt dan ook architectonisch, demografisch en qua karakter erg van Tuindorp.

Straatnamen[bewerken | brontekst bewerken]

De straten in Tuindorp-Oost zijn, net als in Tuindorp, hoofdzakelijk vernoemd naar hoogleraren en andere wetenschappers. In tegenstelling tot in Tuindorp beginnen de straatnamen niet met hun titel professor.

Vernoemd zijn onder anderen:

Het wandelpad in park De Groene Kop is genoemd naar Hans Lubach (1935-2015), die zich als buurtbewoner jarenlang heeft ingezet voor de herinrichting van het park en de aanleg van het wandelpad.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tuindorp Oost van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.