Tuin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tuinplant)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteeltuin in de Portugese stad Castelo Branco

Een tuin is een begrensd stuk grond waarop gewassen worden geplant of verbouwd. Een tuin kan utilitair van aard zijn, een groentetuin, wetenschappelijk, een botanische tuin of een decoratieve siertuin. Bij de bouw van een klooster werd doorgaans een ommuurde tuin aangelegd voor medicinale kruiden. Een tuin- en landschapsarchitect kan de tuin in een bepaalde stijl ontwerpen, zoals een Engelse of een Franse tuin.

Geschiedenis[bewerken]

Etymologisch gaat het woord tuin terug op 'paradeisos', wat een ommuurde ruimte betekent. Met het ontstaan van de eerste vaste woonplaatsen, verschenen de eerste akkertjes. Om vernieling en vraat van dieren en gewassen te voorkomen, werd er een dichte, vaak stekelige beplanting, omheen geplaatst. Omdat in Nederland de wilg, de hazelaar en de meidoorn van nature veel voorkomen, werden deze gebruikt als omheining. Het ging dan om de twee- of driejarige takken; ze zijn soepel en buigzaam om ermee te vlechten. Zo'n omheining noemde een tuun of een tuin. In het verwante Duits betekent Zaun omheining. Later ging de naam van de omsluiting over op het omsloten terrein zelf.[1]

Tegenwoordig is de tuin meestal een door schuttingen afgesloten stuk grond waar men recreëert. De tuincentra doen het anno 2015 goed met het verkopen van siergewassen en tuinmeubels. Er wordt steeds meer geld aan de tuin en aanverwante artikelen uitgegeven. Mensen zien de tuin als het 'verlengde van de huiskamer'. Ook zijn er tuinhuisjes en schuurtjes voor het opbergen van gereedschap en fietsen, en plantenkassen voor het kweken van planten.

Escorial - Tuin

Zie ook[bewerken]

Algemeen[bewerken]

Plantentuinen[bewerken]

Gebouwen[bewerken]

Stijlvormen[bewerken]

Bekend[bewerken]