Tuinwijk (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tuinwijk
Wijk van Groningen
Locatie in de gemeente
Kerngegevens
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Groningen
Oppervlakte 0,15 km²  
- land 0,15 km²  
- water -  
Inwoners (2008) 1500[1] (9707 inw./km²)

De Tuinwijk is een vooroorlogse wijk in Groningen. Het ligt ten noorden van het centrum, ingeklemd tussen Paddepoel, Selwerd en de Noorderplantsoenbuurt. De grens van de wijk loopt vanaf het Noorderstation via de spoorlijn tussen de Dierenriemstraat en de Bessemoerstraat door naar de Wilgenlaan, dan via de Magnoliastraat tussen de Studentenlaan en Kastanjelaan door terug naar het Noorderstation. De wijk is gebouwd met typische tuindorp-kenmerken.

De Tuinwijk bestaat uit twee deelgebieden, gescheiden door de Moesstraat: de Concordiabuurt en de Studentenbuurt. De twee gebieden hebben elk een heel eigen sfeer. De Tuinwijk biedt huisvesting aan een bonte mix van bewoners, zoals starters, jonge bewoners, gezinnen en studenten[2].

Beknopte geschiedenis[bewerken]

De Tuinwijk is in hoofdzaak gebouwd tussen 1917 en 1940 op de uitloper van de Hondsrug aan de Noordwestkant van de stad Groningen. Het eerste complex aan de Radijsstraat-noordzijde  werd door een particuliere investeerder gebouwd in 1917/1918. Daarna zette de Christelijke woningstichting Patrimonium, in het kader van de nog vrij nieuwe woningwet uit 1901, in 1920 een groot complex aan de Radijstraat Zuidzijde. Kort daarop, tussen 1922 en 1926, bouwde de socialistische woningcorporatie Samenwerking (later In, nu Lefier) de Studentenbuurt. In dezelfde tijd werd door de katholieke woningcorporatie Concordia, die was opgericht door de pastoor van de Heilig Hartkerk in Moesstraat, de Concordiabuurt gebouwd. Rond 1939/1940 werd de wijk afgemaakt door particuliere investeerders, die complexen bouwden langs de Mutua Fidesstraat en de Klaas de Vriezestraat.

Jeugdcentrum Tuinwijk

In 1960 vatte het gemeentebestuur het plan op om de hele wijk te slopen, wat er wegens de woningnood niet van kwam. Wel liep vanaf 1964 de wijk nogal leeg, omdat veel bewoners naar de omringende nieuwe wijken Paddepoel en Selwerd vertrokken.

In 1975 besloot het toenmalige gemeentebestuur, onder leiding van Max van den Berg, de Tuinwijk niet meer te slopen, maar te renoveren. Patrimonium renoveerde als eerste het complex aan de Radijsstraat in 1975. Daarna volgde de Studentenbuurt en de Concordiabuurt. In 1980 waren deze renovaties klaar.

Aan de Bessemoerstraat verrees in 1980 een Buurtcentrum, dat sindsdien meerdere keren is uitgebreid, maar nu in hoofdzaak een jeugdcentrum is geworden. Het is in 2008 gefuseerd met Buurtcentrum Sonde 2000.

In 2007 is de Studentenbuurt opnieuw gerenoveerd, waarbij meerdere beneden- en bovenwoningen samengevoegd werden, en in februari 2011 is de renovatie van de Concordiabuurt afgerond.

Straten in de Tuinwijk[bewerken]

De Fruitstraat in de Concordiabuurt

Veel straatnamen in deze wijk hebben betrekking op tuinproducten, vandaar de naam Tuinwijk. Midden door de wijk loopt de Concordiastraat die aan deze buurt de naam Concordiabuurt heeft meegegeven. In het oostelijke gedeelte van de wijk ligt de Studentenbuurt met straatnamen die betrekking hebben op het Groninger studentenleven. De Studentenlaan, Magna Petestraat, Mutua Fidesstraat en Vindicatstraat zijn verwijzingen naar het Studentenpad, het pad om de Noorderbegraafplaats waar studenten plachten te flaneren, voor de bouw van de wijk.

 • Bessemoerstraat
 • Concordiastraat
 • Flankeurspoort
 • Fruitstraat
 • K. de Vriezestraat
 • Maga Petestraat
 • Magnoliastraat
 • Moesstraat
 • Mutua Fidesstraat
 • Ooftstraat
 • Radijsstraat
 • Studentenlaan
 • Vindicatstraat
 • Wilgenlaan

Externe links[bewerken]