Naar inhoud springen

Tulsi Gabbard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tulsi Gabbard
Tulsi Gabbard
Geboren Leloaloa, Amerikaans-Samoa, 12 april 1981
Functie Lid van het Huis van Afgevaardigden
voor het 2e congresdistrict van Hawaï
Voorganger Mazie Hirono
Partij Democratische Partij
Handtekening Handtekening
https://www.tulsi2020.com/
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten
Politiek

Tulsi Gabbard (Leloaloa, Amerikaans-Samoa, 12 april 1981) is een Amerikaans politica. Ze vertegenwoordigde in het Huis van Afgevaardigden van 3 januari 2013 tot januari 2021 het 2e congresdistrict van Hawaï. Naast haar politieke activiteiten was ze ook lange tijd majoor in de Hawaii National Guard, sinds juni 2020 is ze actief bij een in Californië gelegerde eenheid van de U.S. Army Reserve (351st Civil Affairs Command).[1] Ze is de eerste praktiserende hindoe in het Congres en daarnaast (met Tammy Duckworth) een van de eerste vrouwen in het Huis van Afgevaardigden met gevechtservaring; ze diende in de Irakoorlog.

Gabbard was van 22 januari 2013 tot 28 februari 2015 vicevoorzitter van het Democratisch Nationaal Comité. Ze trad terug uit die functie vanwege haar politieke voorkeur voor Bernie Sanders als presidentskandidaat, in tegenstelling tot de overheersende voorkeur in het DNC voor Hillary Clinton.

In het 114e congres maakte ze deel uit van het comité voor Buitenlandse Zaken alsook het comité voor Binnenlandse Veiligheid. Ze is in 2016 herkozen om ook in het 115e congres Hawaï te vertegenwoordigen.

In oktober 2022 verliet Gabbard de Democratische Partij uit onvrede over de 'woke' ideologie en het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in die partij.[bron?]

Kandidatuur presidentsverkiezing 2020[bewerken | brontekst bewerken]

Gabbard kondigde in januari 2019 aan zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van de VS.[2]

Op 18 oktober 2019 beweerde Hillary Clinton, zonder Gabbard bij naam te noemen, dat Rusland een vrouwelijke Democratische presidentskandidaat aan het manipuleren is om als onafhankelijk kandidaat voor een derde partij de herverkiezing van president Trump te bevorderen door het uitwaaiereffect (spoilereffect).[3][4] Later die dag reageerde Gabbard in een tweet, waarin zij Clinton betitelde als "de koningin van de oorlogshitsers, de belichaming van corruptie, en sinds tijden de personificatie van het rot dat de Democratische partij aantast". Ook daagde ze haar uit deel te nemen aan de komende Democratische presidentiële voorverkiezing. Dezelfde avond betoogde Gabbards collega Democratisch presidentskandidaat Andrew Yang dat Tulsi Gabbard meer respect en erkenning verdient: "Ze is nog maar amper teruggekeerd van het als militair dienen van ons land in het buitenland". Gabbard heeft eerder bij diverse gelegenheden uitgesproken dat zij zich niet als kandidaat voor een derde partij kandidaat zal stellen, indien zij er niet in slaagt de Democratische nominatie te winnen.

Op 19 maart 2020, trok Gabbard zich terug uit de race. Ze gaf aan om voortaan voormalig vice-president Joe Biden te zullen steunen.

Zie de categorie Tulsi Gabbard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.