Tupolev ANT-2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tupolev ANT-2
Tupolev ANT-2.JPG
Fabrikant Tupolev
Lengte 7,50 m
Spanwijdte 10,00 m
Stoelen voor passagiers 2
Leeggewicht 523 kg
Vleugeloppervlak 17,5 m²
Max. startgewicht 836 kg
Motoren 1 x Bristol Lucifer
Max. stuwkracht per motor 100 pk
Kruissnelheid 170 km/h
Kruishoogte 3.300 m
Max. reikwijdte 425 km
Eerste vlucht 26 mei 1924
Status buiten gebruik
Aantal gebouwd 5
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

De Tupolev ANT-2 (Russisch: Туполев АНТ-2) was het eerste geheel uit metaal vervaardigde passagiersvliegtuig van het Tupolev vliegtuigontwerpbureau. Het toestel had een capaciteit van 2 passagiers. De eerste vlucht had plaats op 26 mei 1924.

Geschiedenis[bewerken]

Al snel na de bouw van zijn eerste vliegtuig, de Tupolev ANT-1, bemerkte Andrej Tupolev het praktische nut van het gebruik van metaal in de vliegtuigbouw. Voordelen van metaal ten opzichte van hout waren onder andere de hogere duurzaamheid en de betere bestendigheid tegen het Russische klimaat. Na goedkeuring van het ontwerp werd een bouwlocatie geselecteerd in Koltsjuginsk, in de regio Vladimir op zo'n 75 kilometer afstand van Moskou. In deze fabriek werd eerst een nieuw soort legering ontworpen voor de bouw van het toestel. Deze legering werd later bekend als Koltsjugaluminium, de eerste eenheden van dit materiaal werden in september 1922 geproduceerd.Later werd de ontwikkeling van dit materiaal gezien als het beginpunt van de ontwikkeling van de luchtvaartindustrie in de Sovjet-Unie.

Constructie en ontwikkeling[bewerken]

De bouw van de Tupolev ANT-2 werd uitgevoerd door TsAGI. Gekozen werd voor een monocoque-constructie met een driehoekige dwarsdoorsnede. Dit omdat een dergelijke constructie bijdraagt aan de sterkte van het ontwerp. Daarnaast werd het aantal te gebruiken onderdelen aanzienlijk terug gebrijk, hierdoor werd het het gewicht van het toestel omlaaggebracht dit kwam weer ten goede aan de reikwijdte van het toestel.De romp bestond uit drie delen, welke elk afzonderlijk verwijderd konden worden, hierdoor werd onderhoud vergemakkelijkt. Het passagiersgedeelte bevond zich in de romp. De cockpit bevond zich voor op het toestel in de open lucht.

Het eerste toestel werd voltooid in mei 1924 waarna ook gelijk de testvlucht plaatsvond. Testpiloot op de eerste vlucht was Nikolaj Petrov. De passagiers werden gesimuleerd door zandzakken. Volgens Petrov was ANT-2 een goed te besturen toestel.

Gebruikers[bewerken]

Vlag van de Sovjet-Unie Sovjet-Unie