Tupperware

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Tupperwarebakje

Tupperware is de merknaam van een productlijn van voornamelijk kunststofproducten voor huishoudelijk gebruik.[1] Tupperwareproducten worden geproduceerd door de firma Tupperware Brands Corporation, een multinational met vestigingen over de hele wereld. De Tupperwarefabriek voor de Benelux-landen bevindt zich in Aalst.

Geschiedenis[bewerken]

Tupperware werd ontwikkeld in 1945 door Earl Tupper in de Verenigde Staten. Het betrof kunststof bakjes waarin voedsel luchtdicht kon worden bewaard.

De firma Tupperware gebruikte als verkoopstrategie de zogenaamde tupperwareparty. Dit is een vorm van multi-level marketing. Brownie Wise (1913-1992), een voormalig verkoopagente, ontwikkelde deze strategie. Begin jaren vijftig nam de verkoop en populariteit enorm toe. In 1958 werd Wise ontslagen door Earl Tupper vanwege een meningsverschil over de bedrijfsactiviteiten.

Tupperware breidde in de jaren zestig de activiteiten uit naar Europa en vervolgens over de rest van de wereld. Tupperware wordt anno 2016 verkocht in bijna 100 landen.

Tupperwareparty[bewerken]

Een tupperwareparty is een verkoopevenement waarbij een Tupperwareconsulent uitleg geeft over de producten aan de hand van de catalogus in het huis van een gastvrouw of gastheer die vriendinnen, vrienden, familie en/of buren te gast heeft. Afhankelijk van de hoogte van de omzet ontvangt de gastvrouw of gastheer als beloning gratis producten. Ook eventuele vervolgafspraken die door gasten kunnen worden gemaakt om een party te geven worden beloond met gratis producten. De gastvrouw of gastheer kan ook kiezen voor een zogenoemde kookstudio in plaats van de traditionele party. Tijdens deze kookstudio gaan de gasten zelf aan de slag met de Tupperwareproducten.

Naast de tupperwareparty wordt voor de verkoop ook gebruikgemaakt van kiosken in winkelcentra. In sommige landen kunnen producten ook online worden gekocht.

Producten[bewerken]

Tupperware geeft 30 jaar garantie op fabrieks- en materiaalfouten, maar niet op slijtage, snijden, oververhitting, vallen, stoten of ander hardhandig gebruik. Tupperware is het best bekend van haar kunststof kommen, schalen en bakjes. Na een afname van de verkoopcijfers in het midden van de jaren negentig heeft het bedrijf verschillende nieuwe producten ontwikkeld. Het assortiment werd onder andere uitgebreid met roestvrijstalen kookgerei en keukenmessen. Ook zijn er regelmatig aanbiedingen op ander vlak, zoals badkamerartikelen of kaarsen.

In Europa worden voornamelijk de voedselgerelateerde Tupperwareproducten verkocht. In Amerika en Australië heeft de firma Tupperware Brands Corporation ook meerdere eigen merken voor persoonlijke verzorging.[2]

Consulenten[bewerken]

De verkoopsters die bij Tupperware 'consulent' worden genoemd zijn niet in dienst bij het bedrijf maar werken als freelancer. Hun inkomsten bestaan uit commissie op de verkoop en allerhande cadeaus, zowel Tupperware als non-Tupperware. Ook organiseert het bedrijf massabijeenkomsten voor consulenten. Op deze bijeenkomsten worden de dames (en enkele heren) die goed gepresteerd hebben in het zonnetje gezet. Daarnaast organiseert Tupperware reizen als premie voor consulenten die een bepaalde doelstelling gehaald hebben.

Binnen Tupperware zijn er voor de beste presteerders doorgroeimogelijkheden. Consulenten kunnen zich opwerken tot leaderconsulent, unitmanager, prominent manager, teamleider en uiteindelijk distributeur.

Externe link[bewerken]