Turbo (Judas Priest)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turbo
Album van Judas Priest
Uitgebracht 14 april 1986
Opgenomen 1985
Genre heavy metal
Label(s) Columbia Records
Producent(en) Tom Allom
Chronologie
1984
Defenders of the Faith
  1986
Turbo
  1987
Priest...Live!
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Turbo is het tiende studioalbum van de Britse heavymetalband Judas Priest, opgenomen in de Compass Point Studios in Nassau (Bahama's) en uitgebracht in 1986. Op dit album werd voor het eerst gebruikgemaakt van gitaarsynthesizers. Ook paste Judas Priest hun uiterlijk aan, zodat ze meer op een hairmetalband leken. Het album werd goud in Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten stond het album in de Billboard 200. Desondanks waren de fans niet blij met het album: zij vonden het te commercieel. Judas Priest vond zelf dat ze gingen experimenteren met hun sound, die op dit album wat vrolijker en melodieuzer was. 'Turbo Lover' is het enige nummer van dit album dat nog regelmatig live gespeeld wordt.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk was het plan om een dubbelalbum uit te brengen: Twin Turbos. Op de ene helft van de plaat stonden nummers waarin gitaarsynthesizers voorkwamen, en de andere helft was harder en bevatte geen synthesizers. De commerciëlere nummers kwamen op het album Turbo terecht, terwijl een paar van de wat hardere nummers op het album Ram it Down terechtkwamen, dat twee jaar later uitkwam.

Toen het album bijna klaar was, kwam er iemand van Warner Bros naar de studio om aan Judas Priest te vragen of ze het nummer 'Reckless' konden gebruiken in de film Top Gun. Dit kon alleen als het nummer van het album afgehaald werd. De band wilde dit niet, omdat ze vonden dat alle nummers op het album een mooi geheel vormden. Achteraf had de band er een beetje spijt van, omdat van de soundtrack van Top Gun zo'n 5 miljoen exemplaren zijn verkocht.

Tracklisting[bewerken | brontekst bewerken]

 1. "Turbo Lover" – 5:33
 2. "Locked In" – 4:19
 3. "Private Property" – 4:29
 4. "Parental Guidance" – 3:25
 5. "Rock You All Around the World" – 3:37
 6. "Out in the Cold" – 6:27
 7. "Wild Nights, Hot & Crazy Days" – 4:39
 8. "Hot for Love" – 4:12
 9. "Reckless" – 4:17

Bonustracks 2001[bewerken | brontekst bewerken]

 1. "All Fired Up" – 4:45
 2. "Locked In" (Live) – 4:24