Tureia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tureia
Atol in Frans-Polynesië
Tureia (Frans-Polynesië)
Tureia
Locatie
Land Vlag van Frans-Polynesië Frans-Polynesië
Eilandengroep Tuamotuarchipel
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 20° 46′ ZB, 138° 34′ WL
Algemeen
Oppervlakte 8 km²
Inwoners 336 (in 2017)
Hoofdplaats Hakamaru
Lengte 15 km
Breedte 8 km
Foto's
Het atol Tureia vanuit de ruimte
Het atol Tureia vanuit de ruimte
Plaats Tureia (1) binnen de Tuamotuarchipel
Plaats Tureia (1) binnen de Tuamotuarchipel

Tureia is een atol in de eilandengroep van de Tuamotuarchipel (Frans-Polynesië). Het atol is tevens een gemeente waartoe ook het atollen Vanavana, Tematangi, Fangataufa en Moruroa behoren. In 2017 woonden er op het atol 336 mensen.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Tureia ligt 57 km ten oosten van het atol Vanavana en 1150 km ten oosten van Tahiti. Het is ruitvormig, met een lengte van 15 km en een breedte van 8 km. Het landoppervlak bedraagt 8 km². Er is een lagune met oppervlakte van 47 km², zonder bevaarbare doorgang naar zee.

Het atol ontstond rond de top van een vulkaan die 39,3 tot 39,9 miljoen jaar geleden 3405 meter van de zeebodem oprees.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste Europeaan die melding van het eiland maakte was de Britse ontdekkingsreiziger Edward Edwards in 19 maart 1791. Rond 1850 werd het eiland Frans territorium; er woonden toen 110 mensen. Missionarissen stichtten in 1884 de parochie Notre-Dame-de-Paix , onderdeel van het bisdom Papeete.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Weg over het atol richting oost, vanuit de nederzetting Hakamaru

Tussen 1966 en 1996 was er het Centre d'expérimentation du Pacifique (van de Franse krijgsmacht) en een meteorologisch instituut gevestigd. Hier werd onderzoek verricht met betrekking tot de kernproeven die 120 km zuidelijker werden uitgevoerd in die periode. De gebouwen werden na 1996 ontruimd. Bijna al het land dat daarvoor geschikt is, is beplant met kokospalmen. De hele oostkant staat vol met plantages die via een lange weg met elkaar verbonden zijn. Een patroon dat met Google Earth (2006) duidelijk zichtbaar is. De productie van kopra is kennelijk een belangrijke economische activiteit, naast toerisme.

De gemeente Tureia[bewerken | brontekst bewerken]

Deze gemeente omvat de volgende atollen:

In totaal zijn er 336 inwoners permanent gevestigd binnen de gemeente.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Er komen 35 vogelsoorten voor waaronder zes soorten van de Rode Lijst van de IUCN waaronder de hendersonstormvogel (Pterodroma atrata) en endemische soorten zoals de tuamotujufferduif (Ptilinopus coralensis) en tuamotukarekiet (Acrocephalus atyphus).[1]