Turfmarkt (Den Haag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Turfmarkt gezien vanaf het CS in 2015.
De Turfmarkt in 1964 met de Gele Tram naar Delft. Alle bebouwing is nu verdwenen en heeft links plaatsgemaakt voor het stadhuis en rechts voor de Anton Philipszaal en het Danstheater
De Turfmarkt gezien vanaf het IJspaleis in 2019.

De Turfmarkt is een voetgangersstraat in Den Haag tussen de Zwarteweg en het Spuiplein. Aan de zuidzijde staan gebouw De Kroon en de JuBi gebouwen. Aan de noordzijde is Helicon.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Turfmarkt was tussen 1580 en 1904 het noordelijk deel van de Turfgracht en liep toen tussen het Spui en de Nieuwe Haven; het zuidelijk deel werd Houtmarkt genoemd. Voor de hand liggend diende de Turfmarkt als overslag van per schip aangevoerde turf en de Houtmarkt voor hout. De Turfgracht was een verbindingsgracht binnen de Haagse grachtengordel die op initiatief en besluit van Prins Maurits ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog werd aangelegd. Kijkend in zuidelijk richting over de Turfgracht had men een goed uitzicht op de in classicistische barokstijl gebouwde en in 1656 voltooide Nieuwe Kerk. Op de kades werd turf en hout overgeslagen en de bewoners van de gracht mochten iedere schipper die voor hun huis aanlegde 14 stuivers vragen.

De Turfmarkt had net als de Houtmarkt vele kleine zijstraatjes zoals het Lage Zand –ooit een klein grachtje tussen Turfgracht en Schedeldoekshaven– en de Grote en de Kleine Brouwerstraat. Lange tijd is de omgeving van de Turfmarkt ook het gedeelte geweest waar een deel van het Haagse bier werd gebrouwen. Al in de 17de eeuw ontstond hier brouwerij De Ooievaar. Net als voor alle Haagse binnenstadsgrachten was de stank ervan vaak niet te harden. Dit komt doordat bewoners al hun afval en fecaliën enz. in de gracht gooiden en er onvoldoende afwatering was. (De Haagse Beek voerde vaak te weinig water aan dat via het Spui afgevoerd kon worden naar de Trekvliet en zo het grachtenstelsel kon schoonspoelen. Een kanaal naar zee dat dit probleem had kunnen oplossen kwam er toen niet.)

Na de demping[bewerken | brontekst bewerken]

In 1903 werd de Turfgracht gedempt en in 1904 kwam er een plantsoen voor in de plaats. Het plantsoen moest in de Tweede Wereldoorlog plaats maken voor de aanleg van tramsporen, omdat de Duitse bezetter had verordonneerd dat er geen trams meer op het Plein mochten rijden. De interlokale tramlijnen naar Wassenaar-Leiden, Delft en Voorburg kregen hier hun eindpunt. Na de bevrijding duurde deze situatie voort.

Dit deel van het Haagse centrum verloederde vooral door de enorm slechte staat waarin de oude bebouwing verkeerde en het gegeven dat er vanuit gemeentewege geen overkoepelend idee op de omgeving was. Ook de omliggende straten van de Turfmarkt overkwam hetzelfde lot zodat de basis voor een tiental jaren van stagnatie werd gelegd.

Cityvorming[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plek van de (allang gesloten) brouwerijen kwam in de jaren 1960 een modern ogend kantoorpand, het Lummus-gebouw van Van den Broek en Bakema. Alle bebouwing aan de zuidzijde verdween in de jaren 1970 en er werd een busstation aangelegd. Ondertussen was de nieuwbouw van de twee ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie verrezen. Toen het busstation werd opgeheven werd besloten de nieuwe concertzaal voor het Residentie Orkest en het danstheater op die plaats te gaan bouwen en daarmee kwam een revitalisering op gang. De tramsporen verdwenen daardoor en de laatste Haagse tramlijnen die er hun eindpunt hadden – de lijnen 1 en 16 – kregen andere bestemmingen.

De heropleving werd voorlopig voltooid door de oplevering van het nieuwe stadhuis op de plek van het in 1988 alweer gesloopte Lummus-gebouw. De naam Turfmarkt werd ook gegeven aan een nieuwe stukje stad in het verlengde van de oorspronkelijke gracht en in de richting van het Centraal Station. De straat die daar tot de jaren 1970 lag heette lange tijd Nieuwe Havenstraat. Het eerste gedeelte van de Turfmarkt kreeg na de voltooiing van de theaters echter de naam Spuiplein.

Bronnen en beeldmateriaal[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Turfmarkt, The Hague van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.