Turkse koffie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turkse koffie
Drie cezve's gevuld met Turkse koffie

Turkse koffie (Turks: kahve) is een methode om koffie te bereiden die in gebruik is in Turkije, de Arabische wereld, de Balkan en de Kaukasus. Deze koffie wordt bereid met behulp van een cezve (djezwe), een speciaal koffiepannetje.

Turkse koffie is, in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. De koffie wordt samen met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan. Hier wordt water aan toegevoegd en het geheel wordt langzaam tot vlak onder het kookpunt gebracht. De koffie moet niet koken. Zodra de koffie begint te schuimen wordt deze van het vuur gehaald. Naar gelang het land of een bepaald gebruik wordt de koffie soms nog een aantal keer aan het schuimen gebracht. Om de koffieprut te laten bezinken worden wel eens een paar druppels koud water toegevoegd. Tenslotte wordt de koffie met koffieprut en al in een klein kopje geschonken.

Omdat Turkse koffie nogal sterk is wordt deze meestal geserveerd met een glas water. Het is de bedoeling dat de koffie niet helemaal opgedronken wordt zodat het koffiedik in het kopje achterblijft.

Rol in de folklore[bewerken | brontekst bewerken]

Turkse koffie speelt een rol in een folkloristisch gebruik, wanneer een jongen om de hand van een meisje komt vragen. De aanstaande bruid zet dan koffie terwijl haar vader en de toekomstige bruidegom met elkaar praten. In plaats van suiker doet ze dan zout in de koffie van de bruidegom om op die manier zijn reactie te testen. Als de jongen kwaad wordt is hij kennelijk geen goede echtgenoot. Als hij het kopje leegdrinkt zonder ook maar iets te laten merken is het kennelijk een karaktervolle man.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Turkse koffie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.