Turn A Gundam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
∀ Gundam
∀ガンダム
(Tān Ē Gandamu)
Genre Mecha, romantiek, drama, militaire sciencefiction
Tv-anime
Regie Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Netwerk TV Asahi
Andere netwerken Animax
Originele uitzending 4 april 199914 april 2000
Afleveringen 50
Manga
Mangaka Yoshiyuki Tomino
Uitgever Kodansha
Originele publicatie 15 april 199915 maart 2000
Delen 2
Manga
Mangaka Yoshiyuki Tomino
Uitgever Kodansha
Originele publicatie 26 juni 1999 – maart 2002
Delen 4
Manga: ∀ Gundam: Tsuki no Kaze
Mangaka Akira Yasuda
Uitgever Kadokawa
Originele publicatie 20042005
Delen 1
Film: ∀ Gundam I: Earth Light
Regie Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Première 9 februari 2002
Lengte 120 minuten
Film: ∀ Gundam II: Moonlight Butterfly
Regie Yoshiyuki Tomino
Studio Sunrise
Première 10 februari 2002
Lengte 128 minuten

∀ Gundam of Turn A Gundam (∀ガンダム, Tān Ē Gandamu) is een animeserie die werd uitgezonden van 1999 tot 2000. De serie maakt deel uit van de Gundam-franchise, en was bedoeld ter viering van het 20-jarig bestaan van deze franchise. De serie werd later samengevat in twee compilatiefilms: ∀ Gundam I: Earth Light en ∀ Gundam II: Moonlight Butterfly. Ook verschenen er drie mangaseries gebaseerd op de anime.

∀ Gundam was de laatste Gundamserie die werd geregisseerd door Yoshiyuki Tomino, de bedenker van de franchise. De serie heeft een minder grimmig verhaal dan de meeste andere Gundamseries.

Overzicht[bewerken]

Na het einde van de serie Victory Gundam, begin 1994, nam Yoshiyuki Tomino vijf jaar pauze van het franchise. Hij regisseerde ∀ Gundam als onderdeel van Sunrise's "Gundam Big Bang" 20e jubileum.

∀ Gundam speelt zich af in het jaar Seireki 2345 (正暦2345年 of CC 2345), in een ander kalendersysteem dan de voorgaande Gundamprojecten. Seireki is een woordspeling op het Japanse woord voor gangbare jaartelling, ofwel de Westerse kalender (西暦; ook uitgesproken als Seireki). De Engelse vertaling hiervan is Correct Century (コレクトセンチュリー).[1]

De serie is in veel opzichten anders dan zijn voorgangers. In plaats van een tijdperk van geavanceerde technologie, speelt de serie zich af in en verre toekomst waarin de maatschappij is teruggevallen naar die van de 20e eeuw. Ook is het ontwerp van de Gundam uit de titel noemenswaardig. Deze werd ontworpen door de Amerikaanse ontwerper Syd Mead, vooral bekend van zijn werk voor de film Blade Runner. De muziek van de serie is gecomponeerd door Yoko Kanno, die voorheen onder andere werkte aan Macross Plus, Cowboy Bebop en Tomino’s eigen serie Brain Power'd.

Verhaal[bewerken]

De serie speelt zich af in het jaar CC 2345. De aarde wordt aangevallen door een groep ruimtekolonisten genaamd de Moonrace, die de aarde willen koloniseren. Ze worden tegengewerkt door de Earth Militia forces, die onder andere de oude ∀ Gundam als wapen inzetten.

Het verhaal wordt grotendeels gezien vanuit een derde perspectief, en focust zich op het personage Loran Cehack. Hij is een rekruut van de Moonrace, en werd naar de aarde gestuurd op een verkenningsmissie. Hij wordt op aarde echter lid van de Earth's militia forces, en de piloot van de ∀ Gundam. Hij hoopt zo het conflict tussen de aarde en de maan op te lossen. Ondertussen ontdekt hij meer en meer over het verleden, en de reden dat de aarde sinds de hoogtijdagen van de Gundams zover is teruggevallen op technologisch gebied.

Relaties met voorgaande Gundamseries[bewerken]

∀ Gundam speelt zich af in een toekomst ver na de voorgaande Gundamseries. Zo ver zelfs, dat de serie mogelijk als vervolg kan worden gezien op elke voorgaande Gundamserie.

In de 2001 Correct Century, A Bibliographical Study of "Black History", gedrukt in de Universal Century Gundam Officials Encyclopedia, wordt de indruk gewekt dat ∀ Gundam zich in elk geval zo’n 3000 jaar na de series uit de Universal Century-tijdlijn afspeelt.[2]

Rolverdeling[bewerken]

Externe links[bewerken]