Tutenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tutenstein
Genre Animatie
Speelduur 22 minuten
Bedenker Jay Stephens
Hoofdrollen Jeannie Elias
Lex Lang
Crystal Scales
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent William T. Bauman
Paul Cummins
Jessica Hanlon
Bruce D. Johnson
Uitzendingen
Start 1 november 2003
Einde 11 oktober 2008
Afleveringen 40
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Discovery Kids
Jetix
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Tutenstein is een Amerikaanse animatieserie, bedacht door Jay Stephens en geproduceerd door Porchlight Entertainment. De serie telt 40 afleveringen, waaronder een televisiefilm.

De serie werd geproduceerd voor Discovery Kids, en liep op die zender van 1 november 2003 tot 11 oktober 2008. De serie is in nagesynchroniseerde vorm in Nederland uitgezonden op Jetix. In Vlaanderen werd het op VT4 uitgezonden vanaf 21 december 2009.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De serie draait om de jonge farao Tutankhensetamun (gebaseerd op Toetanchamon), die 3000 jaar na zijn dood weer ontwaakt als een mummie in de hedendaagse wereld. Hij moet sterk wennen aan deze nieuwe tijd, en vooral het feit dat hij in deze tijd door niemand meer als de grote leider gezien wordt. Hij maakt al snel vrienden met Cleo en haar huiskat Luxor, die de gave krijgt om te praten.

Tutankhensetamun, of Tut zoals Cleo hem vaak noemt, is de eigenaar van een krachtige magische staf genaamd de scepter van weleer (Scepter of Was in de Engelstalige versie). De Egyptische god Set heeft het op deze staf voorzien, en probeert hem geregeld te stelen. Daarnaast komt Tut door zijn arrogante en roekeloze gedrag regelmatig in de problemen.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Tutankhensetamun ("Tut")
de mummie van een farao die 3000 jaar gelden over Egypte heerste. Hij stierf op 10-jarige leeftijd. Tut is erg egoïstisch, onbeleefd en roekeloos, en denkt dat hij heerser is van alles. Deze houding brengt hem meer dan eens in de problemen. Toen hij nog leefde stond hij al bekend om de vele streken die hij samen met zijn vriend Nutka uithaalde. In het heden zijn z’n enige vrienden Cleo en Luxor. Tut verblijft momenteel in het museum waar zijn sarcofaag tentoon wordt gesteld. Over hoe hij is gestorven is lange tijd niets bekend. In de televisiefilm wordt onthuld dat hij verpletterd is onder het puin van een instortende tempel. (Nederlandse stem: Seb van den Berg).
Cleo Carter
een 12-jarig meisje dat geïnteresseerd is in alles wat met het oude Egypte te maken heeft. Zij bracht Tut per ongeluk weer tot leven met de scepter van weleer. Ze probeert Tut regelmatig te weerhouden van dwaasheden, maar hij negeert haar meestal tot het al te laat is. Ze is erg aardig, slim en heeft altijd een zakcomputer bij zich om ter plekke informatie over het oude Egypte op te zoeken.
Luxor
Cleo’s kat, die toen Tut weer tot leven kwam de gave kreeg om te praten zodat hij Tut’s dienaar kon worden. Net als Cleo probeert hij Tut zo veel mogelijk te behoeden voor fouten. (Nederlandse stem: Hein van Beem).
Walter Jacobs
een beveiligingsagent in het museum waar Tut’s sarcofaag staat. Hij is vaak de enige van het museumpersoneel die de vreemde gebeurtenissen in het museum opmerkt, maar niemand gelooft hem. Hij is niet bijster slim.
Professor Horace Behdety
een professor in Egyptologie, en een van de medewerkers van het museum. Een running gag omtrent hem is dat mensen zijn naam steeds verkeerd spellen. (Nederlandse stem: Walter Crommelin )
Dr. Roxanne Vanderwheele
een collega van de professor, maar in tegenstelling tot hem staat ze zeer open voor nieuwe ideeën en opvattingen. Tevens is ze meer thuis in het gebruik van moderne archeologische hulpmiddelen. Ze is Cleo’s mentor.
Natasha
Cleo’s vriendin. Ze ontmoet Tut een paar keer, maar komt er nooit achter dat hij een mummie is.
Rosalie Rivara
een ijdele journaliste die altijd op zoek is naar een nieuw verhaal waarmee ze in de publiciteit kan komen.
Set
de Egyptische god van chaos en vernietiging. Hij is de primaire antagonist van de serie. Hij zit opgesloten in de onderwereld. Hij wil de Scepter van Weleer om eindelijk te kunnen ontsnappen en de macht over de andere goden te krijgen. Daar hij zelf niet de onderwereld kan verlaten, stuurt hij meestal zijn handlangers om de scepter te bemachtigen of Tut naar de onderwereld te brengen. (Nederlandste stem: Sander de Heer)
De Egyptische Goden
Vrijwel alle Goden uit de Egyptische mythologie spelen een rol in de serie. In tegenstelling tot Set kunnen de andere goden de menselijke wereld wanneer ze maar willen bezoeken. Meestal verschijnen ze als Tut ze oproept, of wanneer ze Tut komen straffen voor zijn fouten. Osiris is blijkbaar hun leider.
Iris Carter
Cleo’s moeder. Ze werkt als bouwvakker.
Cleo's vader
Een bekende Egyptoloog die een tijd geleden op mysterieuze wijze is verdwenen. Cleo wil nog altijd uitzoeken wat er precies met hem is gebeurd. Hij wordt in de serie niet bij naam genoemd.

Historische accuraatheid[bewerken | brontekst bewerken]

Veel van de goden in de serie worden neergezet volgens de verhalen uit de Egyptische mythologie, en ook de mythes die in de serie vaak worden aangehaald zijn correct. De Scepter van Weleer, die in de serie wordt neergezet als een krachtige magische staf, is echter fictief. Tevens speelt Tut in de serie vaak het spel senet, maar de regels van dit spel zijn in de televisieserie duidelijk anders dan in werkelijkheid.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 en 2007 won de serie een Emmy Award voor beste getekende programma. In 2006 werd de serie ook voor deze prijs genomineerd, maar won toen niet.

Afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

 1. The Awakening
 2. The Curse of the Pharaoh
 3. Clash of the Shabitis
 4. I Did it My Way
 5. The Boat of Millions of Years
 6. The Powerful One
 7. There's Something About Natasha
 8. The King of Memphis
 9. Roommates
 10. Ghostbusted
 11. Near Dead Experience
 12. The Unsafety Zone
 13. Happy Coronation Day, Tutenstein

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Friends
 2. Green-Eyed Mummy
 3. The Shadow Gobbler
 4. Tut, Jr.
 5. Something Sphinx
 6. The Supreme Tut
 7. Old Man Tut
 8. Cleo's Catastrophe
 9. Queen for a Day
 10. Day of the Undead
 11. Procras-Tut-nation
 12. Behdety Late Than Ever
 13. Walter the Brain

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

 1. The Comeback Kid
 2. The Truth Hurts
 3. Was Not Was
 4. Rest in Pieces
 5. Tut the Defender
 6. Irresistable You
 7. Fearless
 8. Sleepless in Sarcophagus
 9. Spells and Sleepovers
 10. UnPharaoh
 11. Tut's Little Problem
 12. Keep Your Wandering Eye to Yourself
 13. Into the Past

Televisiefilm[bewerken | brontekst bewerken]

 • Tutenstein: Clash of the Pharaohs

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]