Tuur Elzinga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tuur Elzinga
Tuur Elzinga1.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Arthur Elzinga
Geboren 12 december 1969
Partij SP
Politieke functies
2007-2016 Lid Eerste Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Arthur (Tuur) Elzinga (Den Burg, Texel, 12 december 1969) is een Nederlands politicus en activist. Hij is werkzaam bij FNV Mondiaal en was namens de Socialistische Partij lid van de Eerste Kamer.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Tuur Elzinga studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van de propedeuse stapte hij echter over op politicologie. Hij was actief bij woonlastenacties in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp. Later was hij perscoördinator bij het referendumcomité tegen de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en bestuurslid van stichting Alert.

In 1998 trad hij als administratief medewerker in dienst van de SP-fractie in de Tweede Kamer. Een jaar later werd hij fractiemedewerker, gespecialiseerd op het beleidsterrein Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vanaf november 2002 was Elzinga werkzaam voor de FNV, als beleidsmedewerker voor het Secretariaat Uitkeringsgerechtigden en Ouderen. Per 1 oktober 2003 volgde hij Hans van Heijningen op als coördinator van XminY Solidariteitsfonds, een organisatie die geld inzamelt voor "progressieve initiatieven op basisniveau die gericht zijn op radicale maatschappijverandering". Per 1 juni 2007 was hij werkzaam bij FNV Mondiaal, een FNV-organisatie die zich richt op de versterking van democratische, onafhankelijke en representatieve vakbonden in ontwikkelings- en transitielanden.

Hiernaast was Elzinga onder meer actief voor Vereniging Attac Nederland. Ook was hij betrokken bij het Comité Grondwet Nee. Bij de Eerste Kamerverkiezingen 2007 stond hij zesde op de kandidatenlijst voor de SP, voldoende om gekozen te worden. Eerder was hij al kandidaat bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003, echter op een te lage plek om gekozen te worden. Van 12 juni 2007 tot 1 oktober 2016 was hij lid van de Eerste Kamer. Hierna keerde hij terug bij FNV Mondiaal als adviseur internationaal en Europees vakbondswerk. Sinds mei 2017 is hij lid van het Dagelijks Bestuur van de FNV en sinds januari 2018 is hij vicevoorzitter. Zijn belangrijkste portefeuilles zijn AOW/pensioen en Internationale Zaken.

Zie de categorie Tuur Elzinga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.