Televisieprogramma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tv-programma)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een televisieprogramma of tv-programma is een geprogrammeerde uitzending op televisie.[1] Dit kan een eenmalige of een (regelmatig) terugkerende uitzending zijn. Een televisieserie of televisiereeks is een voorbeeld van dat laatste. Een televisieserie is meestal fictie en wordt geschreven door scenarioschrijvers. Veel programma's zijn van tevoren opgenomen, andere programma's, zoals Pauw, worden rechtstreeks uitgezonden.

Een tv-serie kan uit seizoenen bestaan. In Nederland kan een reeks zowel een seizoen en een tv-serie betekenen. In België betekent een reeks vaak een tv-serie.

Een televisieserie bestaat meestal uit meerdere seizoenen, met vaak een rode draad door de afleveringen heen en meestal met dezelfde hoofdrolspelers. Aan het einde van een seizoen wordt vaak geëindigd met een cliffhanger. Een seizoen is in deze context een periode die ongeveer loopt van september tot juni, bijna een jaar dus.

Er zijn verschillende soorten televisieprogramma's, binnen deze soorten bestaan nog onderverdelingen, in het (Engelse) televisiejargon formats genoemd. Hieronder een rijtje van verschillende formats met tussen haakjes enkele voorbeelden van het desbetreffende format:

Zie ook[bewerken | bron bewerken]