Tweede Nationale Vergadering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Tweede Nationale Vergadering
Kabinet in Nederland Vlag van Nederland
Natvergad1795.jpg
Premier voorzitter van de Nationale Vergadering
Start 1 september 1797
Eind 22 januari 1798
Voorganger Eerste Nationale Vergadering
Opvolger Uitvoerend Bewind
Nederlandse regering
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Tweede Nationale Vergadering bestond tussen 1 september 1797 tot 22 januari 1798. Op 1 september 1797 werden twee joodse leden van Felix Libertate, Herman Bromet en Hartog de Hartog Lémon toegelaten tot de Nationale Vergadering.

Na de verwerping van de ontwerp-constitutie moest een nieuw ontwerp worden gemaakt. Daartoe werd wederom een commissie van eenentwintig leden in het leven geroepen. Net als in de Eerste Nationale Vergadering werden de leden die daarin zitting hadden, vervangen door gekozen plaatsvervangers.

Na twee jaar vergaderen was nog steeds geen Staatsregeling gepresenteerd. In de Bataafse Republiek waren 40.000 kiesmannen actief, die beslissingen traineerden. Het verlies van de Zeeslag bij Kamperduin maakte duidelijk dat er iets moest veranderen.

Einde Tweede Nationale Vergadering[bewerken]

In januari 1798 werden op voorstel van radicale democraten (unitariërs) zoals Fijnje en Vreede, die evenwel ziek was, en met instemming van de Franse Charles Delacroix, 22 federalistische en gematigde leden van de vergadering door Daendels gearresteerd. De 14-daagse voorzitter Midderigh, met tevens het bevel op het Haagse garnizoen, opende de vergadering. Hij verlangde dat de niet-gearresteerde leden een verklaring tegen het stadhouderlijk bestuur, het federalisme, de aristocratie en de anarchie zouden afleggen.

De elf leden die dit weigerden en de tweeëntwintig leden die stadsarrest hadden en op 22 maart werden opgesloten in Huis ten Bosch, keerden niet terug in het opvolgende 'romp-parlement', dat als naam 'Constituerende Vergadering' kreeg. Naar Frans model werd een op die dag Uitvoerend Bewind geïnstalleerd. Nederland was een eenheidsstaat geworden.

Constituerende Vergadering[bewerken]

In de Constituerende Vergadering stelde een commissie-Ockerse een ontwerp-staatsregeling op, die op 17 maart werd gepresenteerd en 23 april door grondvergaderingen middels een referendum werd aangenomen. Op 4 mei 1798 is besloten dat er voorlopig geen verkiezingen meer zouden worden gehouden; het zou tot 1824 duren? Op 6 mei werden de grondvergaderingen ontbonden en burgersociëteiten verboden. De agenten Jacobus Spoors en Alexander Gogel voorzagen dat het zou mislopen en namen contact op met de generaals Joubert en Daendels.

Nadat in Frankrijk in mei 1798 een autoritairder bewind was aangetreden, maakte op 12 juni 1798 een door Daendels met steun van Talleyrand en Paul Barras uitgevoerde tweede staatsgreep een einde aan het radicale bewind van Fijnje, Vreede en anderen.

Zie ook[bewerken]