Slag bij Neerwinden (1793)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tweede Slag bij Neerwinden)
Ga naar: navigatie, zoeken
De slag bij Neerwinden
Slag bij Neerwinden
Onderdeel van de Eerste Coalitieoorlog
Bataille de Neerwinden (1793).jpg
Datum 18 maart 1793
Locatie Neerwinden, Brabant, Oostenrijkse Nederlanden
Resultaat Oostenrijkse overwinning
Strijdende partijen
Flag of France.svg Franse Republiek Flag of the Habsburg Monarchy.svg Oostenrijk
Commandanten en leiders
Flag of France.svg Dumouriez Flag of the Habsburg Monarchy.svg Frederik Jozias

De Tweede slag bij Neerwinden (18 maart 1793) vond plaats tussen het revolutionaire leger van Frankrijk onder generaal Charles-François Dumouriez en een Oostenrijks leger onder het bevel van Frederik Jozias, prins van Coburg-Saalfeld en generaal Karel Mack von Leiberich. In de kerk van Neerhespen, de Sint-Mauritiuskerk, bevindt zich nog steeds een kanonskogel in het midden van de kerkmuur. Een herdenkingsplaat op de gevel verwijst naar deze historische veldslag.

De slag werd gewonnen door het coalitieleger, waardoor Oostenrijk de heerschappij in de Oostenrijkse Nederlanden herwon op de Fransen nadat die in 1792 te Jemappes de Oostenrijkers hadden verslagen.

Het volgende jaar 1794 echter werden de Oostenrijkers opnieuw en ditmaal definitief verslagen bij Fleurus en kwamen de Oostenrijkse Nederlanden en Luik in 1795 onder Frankrijk (tot 1815).

Dit conflict tussen Frankrijk en Oostenrijk (de Eerste Coalitieoorlog) werd uiteindelijk beëindigd door de Vrede van Campo Formio van 17 oktober 1797. In dit verdrag erkende de Habsburgse keizer onder andere de annexatie van de zuidelijke Nederlandse gewesten door Frankrijk; dit behoorde formeel niet tot zijn bevoegdheid maar het was het erkennen van een feitelijke situatie.

Zie ook[bewerken]