Tweekleurige vaalhoed

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tweekleurige vaalhoed
Tweekleurige vaalhoed
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Hymenogastraceae
Geslacht:Hebeloma
Soort
Hebeloma mesophaeum
(Pers.) Quél. (1872 [1])
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De tweekleurige vaalhoed (Hebeloma mesophaeum) is een schimmel in de familie Hymenogastraceae. Hij vormt ectomycorrhiza met loof- en naaldbomen zoals Berk (Betula), Eik (Quercus), Beuk (Fagus), Den (Pinus) en Fijnspar (Picea). Vaak komt hij voor bij jonge boompjes op humusarm zand of zandige leem. Hij is ook gevonden bij Linde (Tilia) en hazelaar (Corylus) in loofbossen en lanen op voedselrijke klei of leem en ten slotte in struwelen van kruipwilg (Salix repens) op droog, humusarm zand.[2] De vruchtlichamen verschijnen van september tot november op min of meer vochtige grond. Op sommige plaatsen komt het in grote aantallen voor.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed is 5 tot 8 cm in diameter. De vorm is halfbolvormig tot vlak gewelfd. Het hoedoppervlak is typisch tweekleurig. De kleur is midden roodachtig tot kastanjebruin en vettig, de rand is licht crème-beige en fijnkorrelig. Bij droog weer is het oppervlak van de hoed glad, droog en mat, bij nat weer glad, plakkerig en glanzend. Bovendien is de hoedrand vaak versierd met resten van zilverachtig tot lichtgeel perkament. Jonge exemplaren hebben een duidelijk uitgesproken cortina. De hoed heeft geen kleurreactie met KOH.[3]

Lamellen

De lamellen zijn overvol, breed, lichter of donkerder melkachtig koffiekleurig en uitpuilend op de steel.

Steel

De steel is 5 tot 10 cm lang en 0,5 tot 0,8 cm breed. Op een bleke houtbruine achtergrond en steeds donkerder wordend naar de basis van de steel toe, is het pluizig viltig vanwege de grijs-witachtige, afveegbare cortina.

Geur en smaak

Het vruchtvlees is min of meer dezelfde kleur. Het ruikt licht radijsachtig of fruitig en smaakt bitter.

Sporen

De sporenprint is bruin.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De eivormige tot ellipsvormige, bijna gladde sporen zijn 7,3 - 10,5 x 4,6–6,6 μm breed. Ze zijn fijn versierd met wratten. De basidia meten (18) 20–34 (43) x (4) 5–9 (10) μm. Het Q-getal is 1,34–1,86. Cheilocystidia hebben de vorm lageniform (flesvormig) of ventricose, soms cilindrisch, zelden clavaat of lentiform. Ze zijn 26 tot 62 lang μm, 5,8 tot 11,0 μm breed aan de basis en 3,5–6,1 μm breed aan de top. Pleurocystidia zijn meestal niet aanwezig alleen zeldzaam dicht bij de lamelsnede.[4]

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De tweekleurige vaalhoed komt voor in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Nieuw-Zeeland. In Nederland komt hij zeer algemeen voor.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De soortnaam komt uit het Grieks: meso betekent het midden en phaeus betekent donker gekleurd.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]