Twente Cup

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Twente Cup voorheen Harlequin Cup
v.l.n.r.: Harlequin Cup, huidige Twente Cup, TGC Cup
Plaats Ambt Delden
Oprichting 1929
Tour(s) BeNeLux tour, PGA Holland
Datum augustus of september
Portaal  Portaalicoon   Golf

De Twente Cup is sinds 25 april 1929 een jaarlijkse golfwedstrijd voor golfprofessionals. De wedstrijd wordt gespeeld op de Twentsche Golfclub. In de loop der jaren[(sinds) wanneer?] is dit een van de belangrijkste wedstrijden voor de pro's geworden. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] wordt het seizoen met dit toernooi afgesloten, en hierna staat vast wie de Order of Merit gewonnen heeft.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De trofee werd in 1929[1] aangeboden door de Harlequin Ball & Sports Co.Ltd. uit Londen en werd daarom de Harlequin Cup genoemd. Het bedrijf stelde ieder jaar een replica voor de winnaar ter beschikking. Pas als een deelnemer de Cup voor de 5de keer won, mocht hij de originele beker behouden. Als de winnaar met een Harlequin Grip Mesh-, Recess- of Super-bal had gespeeld, kreeg hij 10 pond van het bedrijf. Harlequin werd in Nederland vertegenwoordigd door Douglas Monk, die toen op de Hilversumsche Golf Club werkte en secretaris was van de NPGA.

Monk had gevraagd of The Netherlands Professional Championship op de Hilversumsche Golf Club mocht worden gespeeld. Het bestuur was bang dat de nieuwe baan daar nog niet geschikt voor was, maar was bereid het toernooi een jaar later te ontvangen. Gastheer van de eerste editie werd daarom de Twentsche Golfclub.[2] Meteen in 1928 stelde de Twentsche Golfclub voor om het ieder jaar op haar baan te laten plaatsvinden.[3] Het toernooi werd jarenlang Den Beker van Twenthe genoemd totdat in 1967 de naam veranderde in Twente Cup.[4]

De eerste editie was op donderdag 25 april 1929. Er werden op die dag 36 holes gespeeld. Winnaar was Jos van Dijk van Golfclub de Pan. De tweede editie was op woensdag 23 april 1930 en werd wederom door Jos van Dijk gewonnen.

In de 20ste eeuw werd hij onder anderen 11x gewonnen door Gerard de Wit. Joop Rühl won de Cup zes keer en Martien Groenendaal vijf keer. Viervoudig winnaar was Cees Cramer, professional op de Twentsche Golfclub.

In 2011 werd besloten de winnaar een wildcard te geven voor het volgende Dutch Open, dat kort na de Twente Cup gespeeld wordt.

De baan[bewerken | brontekst bewerken]

Het toernooi wordt altijd op de baan van de Twentsche Golfclub gespeeld. Dit was van 1929-1996 op de 9 holesbaan in Hengelo; in 1997 verhuisde de club naar landgoed Twickel, waar de club over een 18 holesbaan beschikt.

Winnaars[bewerken | brontekst bewerken]

Brian Gee kreeg in 1998 de Nederlandse nationaliteit.

Profs Cup[bewerken | brontekst bewerken]

Profs Cup 100 ballen.JPG

In 1954 bood de NPGA ter gelegenheid van de 25ste keer dat de Twente Cup gespeeld werd, een beker aan voor een toernooi tegen par dat kort voor de Twente Cup gespeeld wordt. Alle spelers die de Twente Cup spelen doen een golfbal in een bak. De ballen die de deelnemers ingelegd hebben gaan naar de winnaar van de Profs Cup. In 2010 waren dat honderd ballen.

Winnaarsgalerij[bewerken | brontekst bewerken]