Twentse Radio Modelvliegtuig Club (TRMC)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
18-11-2017

Genomineerd wegens reclame   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering  

Omdat de pagina volgens minstens één medewerker voornamelijk reclame bevat of bevatte is deze op de lijst met te beoordelen pagina's gezet.

Het kan zijn dat het onderwerp wel geschikt is voor Wikipedia, maar niet in deze vorm. Wikipedia is geen medium voor werving en promotie, maar een encyclopedie met neutraal standpunt.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden. (/)

Trmc logo.gif

De Twentse Radio Modelvliegtuig Club is een voormalige modelvliegvereniging in het oosten van Nederland. Tot 2014 op het terrein van de voormalige vliegbasis Twente. De vereniging is opgericht met 29 leden op 19 januari 1968. Het doel van de vereniging is het bouwen van en het vliegen met radiobestuurde modelvliegtuigen. Op de TRMC kan worden gevlogen met radiobestuurde modelvliegtuigen met elektromotoren en/of verbrandingsmotoren, helikopters, zweefvliegtuigen. Er wordt niet gevlogen met raketaandrijving, maar wel met modelstraalturbines.

Algemeen[bewerken]

Tijdlijn[bewerken]

 • 19 januari 1968 - Oprichting van de Twentse Radio Modelvliegtuig Club met 29 leden. Het oprichtingsbestuur bestaat uit Henk Schoenmakers, Ben Wassink, Huub Peters, Chris Szwarts. Omdat er een forse toename van nieuwe leden is en een beperkt gebruik van de Vliegbasis Twenthe moet er naar een ander veld gezocht worden.
 • 1969 - Er is een terrein gevonden, namelijk de miniairport Hasseler Es. Tevens splitst zich een gedeelte van de vereniging naar Eibergen.
 • 1970 - Er is een grote internationale vliegshow met 5000 bezoekers in de Hasseler Es. Door wijziging bestemmingsplan en nieuwbouw moet de club weg uit de Hasseler Es. Er wordt een eigen veld gekocht door vrijwillige bijdrage van de leden door middel van het verkopen van bouwstenen aan familie en kennissen en van de opbrengst van de kaartverkoop van de vliegshow. De miniairport van de Hasseler Es is tegenwoordig een openbare basisschool, in het centrum van de wijk Hasseler Es, Hengelo-Noord.
 • 1973 - 5 jaar jubileum en een grote internationale vliegshow met 7500 bezoekers. De T.R.M.C. verhuist naar een ander vliegveld in Saasveld. Eibergen en Nijverdal worden zelfstandige verenigingen.
 • 1975 - Weer een ander veld in Losser gekocht. Omwonenden maken bezwaar. Er is hier slechts 1 x gevlogen ter demonstratie voor alle bezwaarmakers. Het is het begin voor een tamelijk rustige periode voor de modelvliegclub. Er wordt nog geprobeerd een veld in de buurt van Boekelo, en later in de buurt van Haaksbergen te krijgen, echter met weinig succes. Wel worden er gezamenlijk vakanties gehouden op de Wasserkuppe bij Fulda in de Rhön, en in de Eifel om te hellingvliegen.
 • 1987 - De T.R.M.C. gaat vliegen op de Vliegbasis Twenthe. Ze krijgen een eigen modelvliegveld en een clubgebouw. Het lijkt een definitieve oplossing en de samenwerking tussen de vliegbasis en de verschillende vliegverenigingen gaat voorspoedig.
 • 1993 - 25 jaar bestaan van de T.R.M.C., er is een groot feest georganiseerd en ze hebben een eigen videofilm van de vereniging. Het ledenaantal groeit door tot 150 leden. Dit is tevens het maximale aantal leden, welke door de Vliegbasis Twente wordt toegestaan.
 • 2003 - Het 35-jarig jubileum van de T.R.M.C. is met een groot feest gevierd. De T.R.M.C. beschikt tegenwoordig over een locatie, met een vliegveld, gastvrijheid van de Nederlandse Luchtmacht, een clubgebouw met alle wenselijke voorzieningen. Bij slecht weer komen de leden ook bij elkaar in het clubgebouw voor een kop koffie en praten over de lopende bouwprojecten. Er wordt gevlogen met zweefvliegtuigen, motorvliegtuigen, turbinevliegtuigen en helikopters.
 • 2004 - Na een zeer geslaagde open dag van de Vliegbasis Twenthe, gaf de minister Kamp van Defensie te kennen dat deze basis zal worden opgeheven in 2007.
 • 2014 - De vereniging is op zoek naar een nieuwe vlieglocatie, per november dit jaar mag er niet meer op het huidige terrein worden gevlogen.

Frequenties[bewerken]

Op de Twentse Radio Modelvliegtuig Club wordt alleen gebruikgemaakt van in Nederland toegestane frequenties voor vliegtuigmodelbouw, deze bestaan uit kanalen van de volgende frequentiebanden.

 • 27MHz, echter weinig tot niet gebruikt door storingen met CB-gebruikers.
 • 35MHz, alleen voor vliegende modelbouw toegestaan, ook in Duitsland.
 • 40MHz, beperkt gebruik voor vliegende modelbouw, in Duitsland alleen kanalen 50,51, 52, en 53.
 • 2,4GHz in Spread Spectrum of dergelijke modulaties, vaak fabrikantafhankelijk. Inmiddels is dit het meest gebruikte vorm.

Zweefvliegen[bewerken]

model van een zweefvliegtuig van de TNRMC tijdens een open dag op vliegbasis twente
Schaalmodel van een zweefvliegtuig

Hoewel er soms een hulpmotor gebruikt wordt om het zweefvliegtuig op hoogte te brengen, heeft een radiobestuurd zweefvliegtuig geen primaire aandrijving, anders dan de zwaartekracht. Op hoogte blijven gebeurt door het cirkelen in thermiek, of het gebruikmaken van hellingwind. Op de TRMC wordt meestal gebruikgemaakt van een lier om een modelzweefvliegtuig op starthoogte te krijgen. Bij grotere modellen wordt ook wel gebruikgemaakt van een motormodel, eender als echte zweefvliegtuigen.

Starten van een zweefvliegtuig[bewerken]

Sleepstart
 • Een handstart, gewoon gooien dus.
 • Een Lierstart, met behulp van een rubberlier, of een elektrolier.
 • Een sleepstart, achter een ander (model)vliegtuig
 • "Huckepack", boven op een ander modelvliegtuig, zoals de Space Shuttle.
 • Raketstart, zie ook de Space Shuttle
 • Zelfstart, een eigen (hulp)motor.

Thermiekvliegen[bewerken]

Door het vliegtuig op hoogte te brengen met een lier, een hulpmotor, dan wel met een ander modelvliegtuig kan men op deze vereniging alleen maar op hoogte blijven door het vinden van thermiek. Faciliteiten voor het gebruiken van hellingwind hebben ze niet.

Hellingvliegen[bewerken]

Handstart voor een hellingvlucht

Voor hellingvliegen gaan ze met de zweefvliegtuigen naar andere locaties, zoals de Wasserkuppe, een berg in de deelstaat Hessen in Duitsland ook beter bekend onder de naam Rhön. Meerdere keren per jaar zijn wel mensen van de vereniging daar te vinden.

Motorvliegtuigen[bewerken]

Een radiobestuurd modelvliegtuig

Bij het motorvliegen is het radiobestuurde vliegtuig voorzien van een aandrijving. Dit kan bij deze vereniging bestaan uit een elektrische aandrijving, of een verbrandingsmotor. Een verbrandingsmotor kan een 2-takt, 4-takt of gasturbinemotor zijn. Veelgebruikte brandstoffen zijn o.a. methanol, benzine of kerosine. Smering volgt meestal volgens het principe van mengsmering. Dat betekent dat de smerende olie vermengd is met de brandstof.

Elektroaandrijving[bewerken]

Einde van een Lipo

De nieuwe ontwikkelingen in accu's maakt het mogelijk om tegenwoordig grote vliegtuigen elektrisch aangedreven te vliegen, door de toegenomen capaciteiten van de accu's kan men ook over lange looptijden van de motor beschikken. Van accu's gemaakt met lood, nikkel-cadmium, nikkel-metaalhydride is de nieuwste ontwikkeling toch wel lithium-polymeer, waarbij een hoge spanning en capaciteit gecombineerd kan worden met een zeer laag gewicht.

Verbrandingsmotor[bewerken]

Inlopen van een model-stermotor

Straalvliegtuigen[bewerken]

Model van een Straalvliegtuig

Een redelijk recente ontwikkeling is het bouwen van, en vliegen met modelvliegtuigen voorzien van een echte gasturbine. Waarschijnlijk is dit ook een van de duurste vormen van modelbouw, en alleen geschikt voor ervaren modelvliegers. Voor het vliegen met gasturbines zijn extra veiligheidseisen gesteld.

Helikopters[bewerken]

Radiografische Helikopters

Een bijzondere vorm van modelvliegen is het vliegen met radiobestuurde helikopters. De huidige ontwikkelingen zijn van erg grote gasturbine aangedreven helikopters, met rotordiameters van meer dan 2 meter, tot microhelikopters van nog geen 15 centimeter groot, met volledige bestuurbaarheid. Om het helikoptervliegen te beginnen is geen voorkennis van modelvliegen vereist.

Instructie[bewerken]

Instructie

Het is mogelijk om jezelf het modelvliegen aan te leren, maar dit is meestal een behoorlijk dure en teleurstellende bezigheid, daar het bijna onmogelijk is om een modelvliegtuig in een keer correct te leren besturen. Een modelauto zet je even stil om na te denken over de volgende stap. Een modelvliegtuig kun je niet zomaar stilzetten. Na de start moet je een keer landen, het toestel heeft te allen tijde je aandacht nodig.

Instructie kan door middel van het daadwerkelijk doorgeven van de zender, of door een elektronische verbinding tussen een leerling/instructeurszender. Ook zelfs zodanig dat de instructeur alleen bepaalde stuurfuncties kan overgeven, of mee kan sturen. Deze vereniging telt een behoorlijk aantal KNVvL gebrevetteerde instructeurs in alle disciplines van het modelvliegen.

Brevetten en examens[bewerken]

Net als met vele takken van sport en het besturen van voertuigen, bestaan er voor modelvliegen verschillende brevetten die gehaald kunnen/moeten worden door middel van het afleggen van een examen.

Foto's[bewerken]

Externe link[bewerken]