Two-photon 3-D optical data storage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het two-photon 3-D optical data storage is opslagmedium in ontwikkeling aan de University of Central Florida. Er wordt gewerkt aan een dvd die duizend gigabyte aan data kan bevatten. Dit is voldoende om een collectie van ruim vijfhonderd films op één schijfje te plaatsen. Je kunt er ook een muziekverzameling van tienduizend audio-cd's op kwijt.

De enorme opslagcapaciteit wordt bereikt via 3D-technieken. Hierbij worden er niet alleen meerdere lagen, maar ook meerdere golflengtes gebruikt (via verschillende kleuren). Hiervoor wordt de disc beschreven met twee lasers die de lagen beschrijven met een veel grotere nauwkeurigheid dan nu het geval is.

Volgens de wetenschappers zal de nieuwe dvd de vorm hebben die we nu van zo'n schijfje gewend zijn, hoogstens iets dikker. Er wordt echter ook gedacht aan een totaal andere vorm, bijvoorbeeld een kleine kubus.

Hoelang het nog duurt voor dit soort discs voor de consumentenmarkt beschikbaar komen durft de University of Central Florida nog niet te zeggen.

Bronnen[bewerken]