Two Girls and a Sailor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Two Girls and a Sailor
Twee meisjes en een matroos[1]
Two Girls and a Sailor (1944).png
Regie Richard Thorpe
Producent Joe Pasternak
Scenario Richard Connell
Gladys Lehman
Hoofdrollen June Allyson
Gloria DeHaven
Van Johnson
Muziek Kay Thompson
Montage George Boemler
Cinematografie Robert Surtees
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première Vlag van Verenigde Staten 27 april 1944
Vlag van Nederland 22 oktober 1947[2]
Genre Musical / Komedie / Romantiek
Speelduur 124 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Two Girls and a Sailor is een Amerikaanse musicalfilm uit 1944 onder regie van Richard Thorpe. Destijds werd de film in Nederland uitgebracht onder de titel Twee meisjes en een matroos.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Patsy en Jean Deyo zijn twee zussen die tijdens hun jeugd hun ouders bewonderden om hun succes in de vaudeville. Als ze eenmaal oud genoeg zijn beginnen ze hun eigen dansact. Patsy is de oudere en verantwoordelijkere zus die Jean constant waarschuwt niet zo zorgeloos te leven. Jean wil dolgraag trouwen met een rijke man en ontvangt regelmatig bloemen van een anonieme bewonderaar. Samen met haar zus probeert ze, tijdens optredens in nachtclubs, te ontrafelen wie deze man is. Ze hebben echter geen succes.

Die avond worden ze aangesteld om matrozen en soldaten te vermaken. Ze worden allebei verliefd op dezelfde matroos, Johnny. Net zoals sergeant Frank Miller, voelt Johnny zich aangetrokken tot Jean. Ze vertellen dat ze van een verlaten warenhuis in de buurt hun eigen theater willen maken. Niet veel later krijgen ze een brief van hun geheime bewonderaar, waarin staat dat hij het warenhuis heeft gekocht en zal betalen voor de renovatie. Ze bezoeken hun nieuwe eigen ruimte en komen tot de ontdekking dat voormalig entertainer Billy Kipp daar stiekem woont.

Na de renovatie genieten Patsy en Jean succes met grootse optredens. Deze worden gezien door Johnny en Frank, die nog steeds flirten met de meisjes. Ondertussen hoort Billy dat ene Ben Blue bloemen bestelt en vermoedt dat hij de geheime bewonderaar is. Later blijkt dat hij deze bloemen bestelde voor deze vrouw. Patsy vertelt Johnny in vertrouwen dat het haar niet uitmaakt of haar toekomstige man rijk is, zolang hij maar eerlijk is. Ze raadt hem aan te trouwen met Jean, omdat ze weet dat hij haar gelukkig zal maken.

De volgende dag denkt Billy zeker te zijn dat de bekende miljonair John Brown hun bewonderaar is. Jean kan haar geluk niet op, maar Patsy is boos dat deze man speelt met haar gevoelens en besluit hem te confronteren. Ze brengt hem een bezoek en ontdekt dat hij Johnny is. Ze vertrekt met een gebroken hart, omdat ze weet dat hij zal trouwen met Jean. Johnny biecht op aan zijn vader dat hij werkelijk verliefd is op Patsy, maar Jeans gevoelens niet wil kwetsen. Jean realiseert zich dat Patsy en Johnny bij elkaar horen te zijn en accepteert om die reden een huwelijksaanzoek van Frank. Nadat ze dit aan haar zus heeft verteld, kunnen Patsy en Johnny eindelijk de liefde aan elkaar verklaren.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Allyson, June June Allyson Patsy Deyo
DeHaven, Gloria Gloria DeHaven Jean Deyo
Johnson, Van Van Johnson John 'Johnny' Dyckman Brown III
Drake, Tom Tom Drake Sergeant Frank Miller
Stephenson, Henry Henry Stephenson John Dyckman Brown I
O'Neill, Henry Henry O'Neill John Dyckman Brown II
Blue, Ben Ben Blue Ben Blue
Meek, Donald Donald Meek Meneer Nizby
Durante, Jimmy Jimmy Durante Billy 'Junior' Kipp
Allen, Gracie Gracie Allen Gracie Allen
Horne, Lena Lena Horne Lena Horne
O'Brien, Virginia Virginia O'Brien Virginia O'Brien

Achtergrond[bewerken]

Aanvankelijk zou de film geregisseerd worden door George Sidney, met Kathryn Grayson in de hoofdrol.[3] De film betekende voor zowel June Allyson als Gloria DeHaven hun eerste filmrollen. Daarnaast was het voor Van Johnson de eerste film waarin zijn naam boven de titel op de poster werd genoemd.[4] DeHaven was, net zoals haar personage, opgegroeid met ouders die werkten in de vaudeville. Aanvankelijk had Allyson de rol van Jean gekregen, maar toen DeHaven werd gekozen, werden de rollen omgedraaid.[3]

Louis B. Mayer wist dat Johnson inmiddels het imago had van de boy next door en wilde van Allyson de girl next door maken door haar regelmatig tegenover hem in te zetten. Allyson vertelde dat ze tijdens de opnames voor het eerst in aanraking kwam met hysterische fans en na een draaidag de studio niet meer durfde te verlaten.[5] De film werd na het uitbrengen, zoals de studio al verwachtte, een enorm succes. Het werd een van de meest succesvolle musicals van dat jaar en bracht een groot bedrag op.[6] Critici schreven dat de film zo vermakelijk is, dat de plot er niet toe doet.[7] Two Girls and a Sailor werd genomineerd voor een Academy Award voor "Beste Oorspronkelijke Scenario"

Externe link[bewerken]