Tylomyinae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tylomyinae
Midden-Amerikaanse vesperrat (Nyctomys sumichrasti)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Cricetidae (Woelmuisachtigen)
Onderfamilie
Tylomyinae
Reig, 1984
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tylomyinae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De Tylomyinae zijn een onderfamilie van de familie Cricetidae, die behalve de Tylomyinae onder andere de woelmuizen en hamsters omvat. Deze onderfamilie leeft voornamelijk in Midden-Amerika. Ze werd vroeger als deel van de Sigmodontinae gezien. De onderfamilie omvat tien soorten in vier geslachten en twee tribus.

De onderfamilie omvat middelgrote, in bomen levende knaagdieren. De staart is iets langer dan de kop-romplengte. Alle soorten hebben 0+2=4 mammae. Zoals veel in bomen levende knaagdieren hebben ze korte, brede achtervoeten.

Deze dieren werden eerst in de Oryzomyini geplaatst, maar latere onderzoeken plaatsten ze als een oude groep binnen de Neotominae. Nog later werd het duidelijk dat ze een aparte groep zijn, niet nauw verwant aan de Sigmodontinae zelf of de Neotominae. Musser & Carleton (2005) vatten de taxonomische geschiedenis van deze vormen samen, gaven een morfologische definitie van de onderfamilie en wezen erop dat het nog allerminst duidelijk is of de twee groepen binnen de onderfamilie (Nyctomys-Otonyctomys en Ototylomys-Tylomys) wel nauw verwant zijn.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic reference.