Typhoon (Bobbejaanland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Typhoon
Typhoon.JPG
Algemene informatie
Locatie Vlag van België Bobbejaanland, Kasterlee, Lichtaart
Type Stalen achtbaan,
Gerstlauer Euro-Fighter
Bouwer(s) Gerstlauer
Opdrachtgever Familie Bobbejaan Schoepen
(november 2002)
Status Operationeel
Bouw voorjaar 2003
Opening 10 april 2004
Kosten ± 5.000.000,-
Eigenschappen
Topsnelheid 80 km/u
Baanlengte 670 m
Baanhoogte 25,7 m
Maximale g-kracht 5 g
Inversies 4
Ritduur 1 min 30 sec
Treinen 8 wagentjes
Veiligheidsbeugel Schouderbeugel
Capaciteit 1400 personen per uur
8 personen per wagentje (2x4)
Website
Typhoon op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

De Typhoon is een stalen achtbaan in het Belgische attractiepark Bobbejaanland in Lichtaart.

Algemene informatie[bewerken]

Heartline Roll

De Typhoon werd tegen einde 2002 door de familie Schoepen contractueel aangeworven voor ongeveer 7,5 miljoen euro. De bouw van de attractie duurde meer dan een jaar, uitgevoerd door het Duitse Gerstlauer en werd geopend op 10 april 2004. De attractie is gebouwd ter vervanging van de Looping Star (1979), op een terrein van 75 bij 29 meter en heeft een maximale hoogte van bijna 26 meter. Na anderhalve minuut heeft de Typhoon haar 670 meter lange traject voltooid.

Er zijn 8 wagentjes, die allemaal 8 passagiers kunnen vervoeren (2 rijen van 4 personen). De capaciteit van de Typhoon bedraagt ongeveer 1400 bezoekers per uur.

De rit[bewerken]

Kenmerkend is de optakeling waarbij het wagentje verticaal naar boven wordt getrokken, gevolgd door een eerste afdaling met een hoek van 97°, wat iets verder is dan loodrecht naar beneden. De Typhoon telt 4 inversies: een 19 meter hoge looping, een dubbele Heartline Roll en een enkele Heartline Roll.

Incidenten[bewerken]

  • Op zaterdag 28 juni 2014 bleef om nog onduidelijke redenen een wagentje vaststeken bovenaan de optakeling, zo'n 25 meter boven de grond. Medewerkers van Bobbejaanland evacueerden de inzittenden zelf via de trap die in de optakeling is ingebouwd. De oorzaak was een technische fout en de attractie ging na onderzoek opnieuw open voor publiek.[1] [2] [3][4]
  • Op dinsdag 15 augustus 2017 wordt een karretje dat na de rit het station binnenrijdt niet afgeremd. Bij de doortocht in het station gingen tevens de beugels open. Het wagentje botst vervolgens met open beugels tegen een ander karretje aan dat buiten het station klaarstond om omhoog getakeld te worden. Hierbij raakten vijf mensen lichtgewond.[5] Twee ervan werden naar het ziekenhuis afgevoerd met nekklachten, maar die keerden dezelfde dag nog terug naar het park. De achtbaan bleef hierna tien dagen dicht en werd uitvoerig gecontroleerd door zowel de technische dienst van het park, de producent Gerstlauer en keuringsinstantie TÜV. Deze laatste gaf op 25 augustus 's middags groen licht om de achtbaan weer te openen. Bobbejaanland wil de oorzaak van het ongeval niet bekendmaken.[6]
Voorganger:
Oblivion (Alton Towers)
Vlag van Europa Steilste achtbaan van Europa
(2004 - heden)