Naar inhoud springen

U2 (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
U2
U2
Bandleden met de klok mee van linksboven Bono, The Edge, Larry Mullen jr. & Adam Clayton
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1976–heden
Oorsprong Vlag van Ierland Dublin
Genre(s) Rock
Alternatieve rock
Label(s) CBS (1979–1980)
Island (1980–2006)
Mercury (2006–heden)
Manager Paul McGuinness (1978–2013)
Guy Oseary (2013–heden)
Leden
Leadzanger Bono
Gitarist The Edge
Bassist Adam Clayton
Drummer Larry Mullen jr.
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Bono treedt op als The Fly, 1992.

U2 is een Ierse rockband met Bono (Paul David Hewson), zang en gitaar, The Edge (David Howell Evans) op gitaar, piano, bas en soms zang, Adam Clayton op bas en soms gitaar en Larry Mullen jr. op drums. Deze bezetting is van het begin af ongewijzigd gebleven, wat uitzonderlijk is in de popgeschiedenis. Zelfs de entourage van de groep – van manager en geluidstechnicus tot roadie en artdirector – is in de loop der jaren bij U2 grotendeels hetzelfde gebleven.

De band is politiek actief voor de mensenrechten en steunt vele goede doelen, onder andere door benefietconcerten en inzamelingsacties. Het benefietconcert Live Aid op 13 juli 1985 vormde de definitieve doorbraak van de groep.

U2 begon op 25 september 1976 op de Mount Temple Comprehensive School in Dublin onder de naam Feedback. Larry Mullen jr. had een blaadje opgehangen in de schoolkantine waarop men zich kon aanmelden voor de band. Bono reageerde, waarbij hij zei dat hij kon gitaarspelen en zingen, wat hij allebei (zoals hij in een interview later zei) niet kon. Ook The Edge reageerde. Adam Clayton zou er – volgens een interview – bijgevraagd zijn; "Hij zag er zo stoer uit, als hij bij de band zou komen, zouden we vast populair worden". De toen gevormde band bestond nog uit vijf leden; naast de uiteindelijke U2-bezetting was dat Dik Evans (de broer van The Edge) op gitaar. Begin 1978 veranderde de band zijn naam in The Hype. In die periode verliet Dik Evans de band. Vrijwel tegelijkertijd wijzigde de band op advies van de Ierse zanger en reclameman Steve Averill zijn naam in U2 (de naam U2 is niet een specifieke referentie naar iets). Op 14 oktober 1980 speelde de band voor het eerst in Nederland, in de KRO-studio's te Hilversum. De dag daarna in de Melkweg te Amsterdam, vervolgens op de 16e bij Vera in Groningen. De eerste tournee in Nederland werd op 17 oktober afgesloten bij Gigant in Apeldoorn. De volgende dag trad U2 op in een klein zaaltje in Ukkel voor een zeventigtal toeschouwers, die elk 220 Belgische frank betaalden.[1]

U2 werd, evenals bijvoorbeeld de Schotse band Simple Minds, veelal tot de stroming new wave gerekend. De band ontwikkelde op de eerste albums, Boy (1980) en October (1981), evenwel een eigen en duidelijk herkenbare stijl. Vooral in de beginjaren had het christelijke geloof een sterke invloed op de songteksten van U2, wat met name te merken is aan nummers als I Will Follow, Gloria en With a Shout (Jerusalem).

In januari 1980 beleefde U2 zijn televisiedebuut in The Late Late Show van de Ierse publieke omroep RTE met Stories for Boys.

In mei 1982 speelde U2 in 't Heem in Hattem. Sieb Kroeske was toen productmanager bij platenmaatschappij Ariola Records, die samenwerkte met de platenmaatschappij van U2: Island Records. Die stuurde hem een cassettebandje met muziek van U2, want het lukte de band niet om door te breken in Engeland. Hiermee kreeg Kroeske geregeld dat U2 mocht optreden in het radioprogramma Countdown Café. Het nummer I Will Follow vond Kroeske het beste van dat optreden. Hij kocht de opname voor 1500 dollar van Veronica en bracht het uit op single. Deze debuuthit van U2 behaalde de 12e plaats in de Top 40.[2]

De band speelde drie keer op Rock Werchter: op 4 juli 1982 speelde de band voor het eerst op, 2 juli 1983 en 7 juli 1985. Tijdens dit laatste optreden, op de elfde editie van Rock Werchter, stond de band als headliner op de affiche tussen onder andere R.E.M., The Ramones, Depeche Mode, Joe Cocker en Paul Young.

Na een korte stilte rondom de band werd in 1983 het album War uitgebracht. Twee nummers van dit album werden hits over de hele wereld: New Year's Day en het krachtige Sunday Bloody Sunday, dat teruggreep op het bloedbad van zondag 30 januari 1972 (Bloody Sunday), waarbij veertien ongewapende jongens en mannen werden doodgeschoten door Britse soldaten in Derry, Noord-Ierland.

Na het album The Unforgettable Fire (1984) en een Amnesty International-tournee in 1986 samen met onder andere The Police werd The Joshua Tree (1987) uitgebracht, door velen beschouwd als het hoogtepunt in het oeuvre van U2. Het album bereikte zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de Verenigde Staten de eerste plaats in de hitlijsten en er werden wereldwijd meer dan 25 miljoen exemplaren van verkocht.

Op 10 en 11 juli 1987 gaf U2, in het kader van de Joshua Tour, een concert in De Kuip in Rotterdam voor twee keer 45.000 toeschouwers. Veel van het tot dan toe uitgebrachte werk werd hier ten gehore gebracht. O.a. Where the Streets have no Name, I Will Follow, Sunday Bloody Sunday, The Electric Co., Bad, October, With or Without You en 40. In diverse media verschenen lovende recensies.

U2 hield zich hierna bezig met het album Rattle and Hum (1988) en de gelijknamige documentaire over de band. Rattle and Hum trekt niet de lijn door van de vorige albums, maar is een hommage aan Amerikaanse muziek. Het is een mengelmoes van covers en eigen nummers, zowel in studio's als bij concerten opgenomen. Onder meer B.B. King werkte mee aan dit album.

The Dalton Brothers

[bewerken | brontekst bewerken]

The Dalton Brothers was een country en westernband, gevormd en uitgevoerd door U2. De band trad op als openingsact op 1 november, 18 november en 12 december 1987 tijdens The Joshua Tree Tour. Na deze optredens verdween de band weer en werd er tot 2007 niets van vernomen, in dat jaar trad een coverband van U2 nog eenmaal op als The Dalton Brothers.

Tijdens de optredens waren de bandleden verkleed als cowboys en noemden ze zichzelf The Daltons. Bono was Alton Dalton, The Edge was Luke Dalton, Adam Clayton was Betty Dalton en Larry Mullen jr. was Duke Dalton.

De nummers die ze speelden waren eigen nummers die ze omdoopten tot countrymuziek, of covers van countryartiesten. Zo speelden ze nummers van Hank Williams, Leon Payne en Johnny Cash.

Een van de optredens van The Dalton Brothers is te zien op de dvd van The Joshua Tree 20th Anniversary Box als Easter egg.

De band was op dat moment zo in de belangstelling dat de over-exposure bijna het einde betekende van U2. De bandleden trokken zich terug en sloegen, mede door een lang verblijf in Berlijn, een nieuwe weg in. Het resultaat van het verblijf in Berlijn, het album Achtung Baby (1991), was veel experimenteler dan de vorige albums. De band zocht een nieuwe stijl: De tournee Zoo TV en het album Zooropa (1993) hadden als thema een parodie op de amusementsindustrie. Dit thema werd verder voortgezet met het album Pop (1997) en de daarop volgende groots opgezette Popmart-tournee.

U2 tijdens een optreden in Kansas City, 28 november 2001.

De tournee Elevation, volgend op het album All That You Can't Leave Behind (2000), was veel kleinschaliger. Dit album was wel weer ouderwets succesvol. Er gingen bijna 12 miljoen exemplaren van over de toonbank. In Nederland scoorde U2 voor het eerst een nummer één hit en later dat jaar nogmaals met de nummers: Beautiful Day en Elevation. Op 31 juli, 1 augustus en 3 augustus 2001 trad U2 op in het GelreDome.

Na Elevation werd het stil rond de band. Bono besteedde ondertussen veel tijd aan zijn nieuwe organisatie DATA (Debt-AIDS-Trade-Africa), die onder meer streeft naar vermindering van de schuldenlast in Afrika.

Op 22 november 2004 verscheen het volgende album van de band: How to Dismantle an Atomic Bomb. De eerste single hiervan, Vertigo, was vanaf 24 september 2004 op de Nederlandse radio te horen en was beschikbaar in de Nederlandse winkel vanaf 8 november 2004. De tweede single Sometimes You Can't Make It on Your Own heeft Bono geschreven ten tijde dat zijn vader Bob Hewson stervende was aan de gevolgen van kanker. Dit nummer heeft Bono ook gezongen tijdens de begrafenis van zijn vader. Van dit album zijn tot op vandaag wereldwijd 12 miljoen exemplaren verkocht.

Op 14 maart 2005 werd U2 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Op 15 april 2006 bracht de band One opnieuw uit, samen met zangeres Mary J. Blige. De single bereikte in deze versie een hogere positie in de Top 40: een tweede plek en bleef maar liefst 22 weken genoteerd. Ook nam U2 in dat jaar samen met Green Day een versie op van het nummer The Saints Are Coming van de Schotse punkgroep The Skids, van de latere Big Country-voorman Stuart Adamson. De opbrengsten van deze single gingen naar de stichting Music Rising van The Edge voor de slachtoffers van de orkaan Katrina in New Orleans.

Om het goede voorbeeld te geven lag op 1 januari 2007 de single Window in the Skies in de winkels. Beide singles zijn afkomstig van het verzamelalbum U218 Singles. Dit is tevens het laatste album dat U2 uitbracht op het Island-label. De band maakte in 2006 de overstap naar Mercury Records bekend. Op 23 januari 2008 werd een 3D-concertfilm uitgebracht, U2 3D. De film werd tijdens de Vertigo Tour opgenomen.

Vanaf september 2007 werkte U2 aan een nieuw album, wederom samen met de producers Brian Eno en Daniel Lanois. Voor dat nieuwe album zijn drie schrijfsessies gedaan, één in Marokko en twee in Frankrijk. Beelden van een repeterende U2 zijn te zien in een documentaire over Lanois, Here Is What Is. Op 3 december 2007 maakte de Britse krant The Independent bekend dat U2 met het nieuwe album trance-, metal- en Marokkaanse invloeden zal hebben.[3][4] Later zou blijken dat dit totaal niet het geval was.

Voorafgaand aan het uitkomen van het nieuwe album bracht U2 in juli de geremasterde versies uit van hun eerste drie albums, Boy, October en War (in 2007 deed U2 hetzelfde met The Joshua Tree).

Op 19 december 2008 maakte U2 op hun website bekend dat op 27 februari 2009 het nieuwe album zal worden uitgebracht, genaamd No Line on the Horizon. Ook werd bekend dat Anton Corbijn bezig was met een nieuwe film over U2, om als download beschikbaar te worden gesteld, en tevens voor de extra dvd van de luxe uitgave van het nieuwe album.

Op 19 januari 2009 ging de nieuwe single Get On Your Boots wereldwijd in première op diverse radiozenders. Het nummer was vanaf 15 februari als download beschikbaar, en sinds 16 februari ook als cd-single. Op 18 februari lekte het nieuwe album No Line on the Horizon, één week voordat het officieel zou verschijnen, uit op internet. Op de dag dat het album officieel verkrijgbaar was in Nederland, 27 februari 2009, was het album al 60.000 maal over de toonbank gegaan, waarmee het album in Nederland direct een platinastatus had. Op het album staan de hits Get On Your Boots, Magnificent en I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight.

U2 begon op 30 juni 2009 aan de 360° Tour in Camp Nou, Barcelona. Op 20 en 21 juli werd tijdens deze tournee de Amsterdam ArenA aangedaan. De naam "360°" is gekozen omdat het publiek door het podiumontwerp letterlijk 360 graden om de band heen zit of staat. Het podium is in België gemaakt door StageCo en heeft al snel de bijnaam "The Claw" gekregen. Er zijn drie van deze podia gemaakt.[5] Doordat Bono een spoedoperatie aan zijn rug moest ondergaan, werden veel concerten uitgesteld. De tournee werd in 2010 hervat, en op 22 en 23 september 2010 trad de band op in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

2013 tot heden

[bewerken | brontekst bewerken]
Joshua Tree 2017 in Brussel
v.l.n.r.: Larry, Edge, Bono, Adam
U2 ontving de Kennedy Center Honors in 2022.

Na drie jaar afwezigheid kondigde U2 in 2013 een nieuw album aan. Bassist Adam Clayton maakte bekend dat het album twaalf nummers zou bevatten. Ook maakte hij bekend dat het album ging lijken op zowel oudere U2-albums als op hun nieuwere muziek. In november 2013 bracht de band de single Ordinary Love uit, wat de soundtrack werd van de film Mandela: Long Walk to Freedom. Ook kwam de band begin 2014 met de single Invisible. De opbrengst van dit nummer ging naar een organisatie die tegen aids strijdt.

Tijdens de lancering van de iPhone 6 werd U2 aangekondigd als special guest en zou de band tevens groot nieuws brengen. Naast een optreden werd er bekendgemaakt dat het nieuwe album Songs of Innocence ging heten. Dit kwam uit op 13 oktober. Tijdens het optreden speelde U2 de openingstrack van het album, genaamd: The Miracle (of Joey Ramone). Er werd ook bekendgemaakt dat iTunes-klanten het album al direct, exclusief konden streamen in hun bibliotheek.

Op 8, 9, 12 en 13 september 2015 gaf de band uitverkochte concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome, dit als onderdeel van de Innocence + Experience Tour. Op 13 en 14 oktober werd het Sportpaleis in Antwerpen aangedaan als onderdeel van die tour.

Het geplande concert in Parijs werd afgelast vanwege de aanslagen in die stad.[6] De concerten werden op 6 en 7 december 2015 ingehaald. De band Eagles of Death Metal, die tijdens de aanslagen optrad in de Bataclan, was op 7 december special guest.

Bono kondigde in de zomer van 2016 aan dat U2 in 2017 met een nieuw album en een nieuwe tournee zou komen, Songs of Experience. In 2017 bestond het album The Joshua Tree 30 jaar, en om dit te vieren ging U2 op tournee. Op 29 en 30 juli 2017 stond de band in de Amsterdam ArenA, en op 1 augustus in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Voorafgaand aan Songs of Experience, verschenen de singles You're the Best Thing About Me, Get Out of Your Own Way, en na het uitbrengen kwamen nog Summer of Love en Love Is Bigger Than Anything in Its Way op de markt. Eerst wilde U2 Songs of Experience in het najaar van 2016 al uitbrengen, maar vanwege de uitslag van het Brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten werd de release uitgesteld tot 1 december 2017. Dit omdat de bandleden door deze gebeurtenissen een paar nummers wilden herschrijven of toevoegen.

In het kader van de Experience + Innocence Tour trad U2 op 7 en 8 oktober 2018 op in de Ziggo Dome in Amsterdam.

In november 2019 bracht U2, samen met de Indiase muzikant A.R. Rahman, een nieuwe single uit, getiteld Ahimsa.

Op 14 mei 2021 brachten zanger Bono en gitarist The Edge een nummer uit, samen met de Nederlandse DJ Martin Garrix. Het lied heet We Are the People en werd geschreven ter gelegenheid van het EK voetbal 2021. In november dat jaar bracht U2 voor het eerst in twee jaar weer een nieuwe single uit, Your Song Saved My Life. Deze plaat staat op de soundtrack van de computeranimaterfilm Sing 2, waarin Bono ook als stemacteur fungeert.

De mannen van U2 ontvingen in december 2022 de Kennedy Center Honors vanwege hun podiumkunsten.

Tijdens een concertreeks in Las Vegas in het najaar van 2023 ondergaat Larry Mullen jr. een operatie. Hij zal tijdens deze concerten tijdelijk worden vervangen door Krezip-drummer Bram van den Berg.[7]Met deze concertreeks openden ze tevens de nieuwe en futuristische bolvormige concertzaal The Sphere. Concertgangers kunnen zich hier tijdens een concert in een andere omgeving wanen door een enorm bolvormig projectiescherm en ook op de buitenkant kunnen beelden worden geprojecteerd.[8]

Zie Discografie van U2 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[9]
Boy 20-10-1980 02-10-1982 29 3
October 12-10-1981 14-11-1981 31 13
War 28-02-1983 05-03-1983 3 34
Under a Blood Red Sky 21-11-1983 03-12-1983 5 50 livealbum
The Unforgettable Fire 01-10-1984 13-10-1984 1 90
Wide Awake in America 10-06-1985 - - - ep
The Joshua Tree 09-03-1987 21-03-1987 1(13wk) 71
Rattle and Hum 10-10-1988 22-10-1988 1(4wk) 67 studio-/livealbum
Achtung Baby 18-11-1991 30-11-1991 2 67
Zooropa 05-07-1993 17-07-1993 1(2wk) 35
Original Soundtracks No. 1 06-11-1995 25-11-1995 31 11 als Passengers / met Brian Eno
Pop 03-03-1997 15-03-1997 1(1wk) 27
The Best of 1980-1990 03-11-1998 14-11-1998 1(10wk) 132 verzamelalbum
All That You Can't Leave Behind 30-10-2000 04-11-2000 1(6wk) 77
The Best of 1990-2000 05-11-2002 16-11-2002 1(2wk) 39 verzamelalbum
How to Dismantle an Atomic Bomb 22-11-2004 27-11-2004 1(4wk) 68
U218 Singles 17-11-2006 25-11-2006 3 44 verzamelalbum
The Joshua Tree (20th Anniversary) 30-11-2007 15-12-2007 28 10
No Line on the Horizon 27-02-2009 07-03-2009 1(2wk) 60 platina
The Unforgettable Fire (25th Anniversary Edition) 27-10-2009 31-10-2009 20 3
Achtung Baby (20th Anniversary Edition) 31-10-2011 05-11-2011 8 10
Songs of Innocence 09-09-2014 18-10-2014 1(1wk) 41
The Joshua Tree (30th Anniversary) 02-06-2017 10-06-2017 7 10
Songs of Experience 01-12-2017 09-12-2017 1(1wk) 18
Songs of Surrender 17-03-2023 - - -
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Original Soundtracks No. 1 06-11-1995 02-12-1995 35 3 als Passengers
Pop 03-03-1997 15-03-1997 1(3wk) 29
Achtung Baby 18-11-1991 19-07-1997 31 5
The Joshua Tree 09-03-1987 09-08-1997 24 11
Under a Blood Red Sky 07-11-1983 16-08-1997 39 5 livealbum
The Best of 1980-1990 03-11-1998 07-11-1998 1(6wk) 84 verzamelalbum
All That You Can't Leave Behind 30-10-2000 04-11-2000 1 40
The Best of 1990-2000 05-11-2002 16-11-2002 1(5wk) 67 verzamelalbum
How to Dismantle an Atomic Bomb 22-11-2004 27-11-2004 1(6wk) 60
U218 Singles 17-11-2006 25-11-2006 2 32 verzamelalbum
Boy 20-10-1980 26-07-2008 60 3
October 12-10-1981 26-07-2008 56 5
War 28-02-1983 26-07-2008 51 3
No Line on the Horizon 27-02-2009 07-03-2009 1(4wk) 52 platina
The Unforgettable Fire (25th Anniversary Edition) 23-10-2009 31-10-2009 41 3
Achtung Baby - 20th Anniversary Deluxe Edition 28-10-2011 05-11-2011 33 7
Songs of Innocence 09-09-2014 25-10-2014 2 51
The Unforgettable Fire 01-10-1984 08-11-2014 166 1
Songs of Innocence + 18-11-2014 29-11-2014 19 1
The Joshua Tree (30th Anniversary) 02-06-2017 10-06-2017 8 23
Songs of Experience 01-12-2017 09-12-2017 1 25
Songs of Surrender 17-03-2023 - - -
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[10]
I Will Follow (Live) 14-05-1982 11-09-1982 12 6 nr. 22 in de Nationale Hitparade
New Year's Day 01-01-1983 05-02-1983 11 7 nr. 9 in de Nationale Hitparade
Pride (In the Name of Love) 04-09-1984 15-09-1984 8 11 nr. 5 in de Nationale Hitparade
The Unforgettable Fire 01-04-1985 04-05-1985 8 9 nr. 4 in de Nationale Hitparade / Veronica Alarmschijf Hilversum 3
Sunday Bloody Sunday 11-03-1983 21-09-1985 3 11 nr. 3 in de Nationale Hitparade / Veronica Alarmschijf Hilversum 3
With or Without You 21-03-1987 28-03-1987 2 12 nr. 2 in de Nationale Hitparade Top 100 / Veronica Alarmschijf Radio 3
I Still Haven't Found What I'm Looking For 05-1987 13-06-1987 6 9 nr. 6 in de Nationale Hitparade Top 100
Where the Streets Have No Name 04-08-1987 05-09-1987 10 8 nr. 7 in de Nationale Hitparade Top 100
The 7 Missing Tracks Plus the Singles 1988 25-06-1988 tip12 - nr. 60 in de Nationale Hitparade Top 100
Desire 09-1988 01-10-1988 2 11 nr. 2 in de Nationale Hitparade Top 100 / Veronica Alarmschijf Radio 3
Angel of Harlem 01-12-1988 17-12-1988 8 7 nr. 10 in de Nationale Hitparade Top 100 / Veronica Alarmschijf Radio 3
When Love Comes to Town 04-1989 08-04-1989 9 8 met B.B. King / nr. 10 in de Nationale Hitparade Top 100
All I Want Is You 13-06-1989 24-06-1989 12 7 nr. 12 in de Nationale Hitparade Top 100
Everlasting Love 1990 06-01-1990 10 7 nr. 10 in de Nationale Top 100
The Fly 12-10-1991 02-11-1991 4 8 nr. 5 in de Nationale Top 100
Mysterious Ways 25-11-1991 07-12-1991 8 7 nr. 13 in de Nationale Top 100 / Veronica Alarmschijf Radio 3
One 06-03-1992 14-03-1992 11 6 nr. 12 in de Nationale Top 100
Even Better Than the Real Thing 07-06-1992 27-06-1992 8 8 nr. 11 in de Nationale Top 100
Who's Gonna Ride Your Wild Horses 08-1992 05-12-1992 13 6 nr. 14 in de Nationale Top 100 / Veronica Alarmschijf Radio 3
Stay (Faraway, So Close!) 22-11-1993 04-12-1993 10 8 nr. 10 in de Mega Top 50
Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me 05-06-1995 17-06-1995 9 8 nr. 7 in de Mega Top 50
Miss Sarajevo 01-11-1995 02-12-1995 5 14 als Passengers / met Brian Eno & Luciano Pavarotti /
nr. 5 in de Mega Top 50
Discothèque 03-02-1997 15-02-1997 9 4 nr. 6 in de Mega Top 100
Staring at the Sun 15-04-1997 03-05-1997 22 3 nr. 19 in de Mega Top 100
Last Night on Earth 14-07-1997 09-08-1997 17 4 nr. 14 in de Mega Top 100
Please 20-10-1997 11-10-1997 11 5 nr. 6 in de Mega Top 100
If God Will Send His Angels 08-12-1997 27-12-1997 30 3 nr. 24 in de Mega Top 100
Sweetest Thing 20-10-1998 07-12-1998 9 5 nr. 7 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Beautiful Day 09-10-2000 23-09-2000 1(2wk) 17 nr. 1 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Stuck in a Moment You Can't Get Out Of 29-01-2001 20-01-2001 7 10 nr. 12 in de Mega Top 100
New Years Dub 2001 26-05-2001 tip3 - met Musique / nr. 55 in de Mega Top 100
Elevation 12-06-2001 07-07-2001 1(1wk) 14 nr. 1 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Walk On 20-02-2001 24-11-2001 10 9 nr. 8 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Electrical Storm 21-10-2002 26-10-2002 4 8 nr. 4 in de Mega Top 100 / Alarmschijf
Take Me to the Clouds Above 26-01-2004 27-03-2004 20 9 met LMC / nr. 16 in de Mega Top 50
Vertigo 08-11-2004 13-11-2004 2 14 nr. 2 in de Mega Top 50
Sometimes You Can't Make It on Your Own 07-02-2005 12-02-2005 4 21 nr. 5 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
City of Blinding Lights 06-06-2005 18-06-2005 3 12 nr. 3 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
All Because of You 08-02-2005 08-10-2005 6 8 nr. 4 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Original of the Species 11-2004 18-02-2006 15 5 Alarmschijf
One 2006 15-04-2006 2 22 met Mary J. Blige / nr. 3 in de Mega Top 50
The Saints Are Coming 31-10-2006 11-11-2006 1(2wk) 7 met Green Day / nr. 1 in de Mega Top 50 / 3FM Megahit
Window in the Skies 01-01-2007 13-01-2007 1(2wk) 11 nr. 2 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Exit 2008 - - - nr. 46 in de Mega Top 50
Get On Your Boots 23-01-2009 07-02-2009 16 7 nr. 5 in de Mega Top 50 / 3FM Megahit
Magnificent 04-05-2009 28-03-2009 18 6 nr. 6 in de Mega Top 50 / 3FM Megahit
I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight 17-08-2009 11-07-2009 tip4 - nr. 14 in de Mega Top 50
Ordinary Love 29-11-2013 14-12-2013 7 17 nr. 6 in de Mega Top 50 / Alarmschijf
Invisible 02-02-2014 15-02-2014 tip8 - nr. 66 in de Single Top 100
The Miracle (of Joey Ramone) 2014 27-09-2014 33 2 NPO 3FM Megahit
Every Breaking Wave 2014 22-11-2014 tip3 -
Xxx. 2017 - - - met Kendrick Lamar / nr. 60 in de B2B Single Top 100
You're the Best Thing About Me 2017 16-09-2017 tip15 -
Summer of Love 2018 20-01-2018 tip14 -
Your Song Saved My Life 03-11-2021 06-11-2021 tip16 - Soundtrack Sing 2
Atomic City 29-09-2023 30-09-2023 tip28* -
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
I Will Follow (live) 05-10-1981 02-10-1982 21 4 nr. 21 in de Radio 2 Top 30
New Year's Day 10-01-1983 19-02-1983 17 7 nr. 20 in de Radio 2 Top 30
Pride (In the Name of Love) 04-09-1984 29-09-1984 6 12 nr. 5 in de Radio 2 Top 30
The Unforgettable Fire 22-04-1985 11-05-1985 11 9 nr. 12 in de Radio 2 Top 30
Sunday Bloody Sunday 11-03-1983 05-10-1985 11 8 nr. 14 in de Radio 2 Top 30
With or Without You 21-03-1987 04-04-1987 3 11 nr. 4 in de Radio 2 Top 30
I Still Haven't Found What I'm Looking For 25-05-1987 13-06-1987 20 10 nr. 13 in de Radio 2 Top 30
Where the Streets Have No Name 31-08-1987 12-09-1987 19 6 nr. 23 in de Radio 2 Top 30
Desire 19-09-1988 08-10-1988 7 10 nr. 3 in de Radio 2 Top 30
Angel of Harlem 05-12-1988 24-12-1988 23 8 nr. 11 in de Radio 2 Top 30
When Love Comes to Town 03-04-1989 22-04-1989 16(2wk) 7 met B.B. King / nr. 20 in de Radio 2 Top 30
All I Want Is You 13-06-1989 08-07-1989 27 4 nr. 19 in de Radio 2 Top 30
Everlasting Love 13-06-1989 27-01-1990 32 4 nr. 22 in de Radio 2 Top 30
The Fly 21-10-1991 09-11-1991 9 8 nr. 5 in de Radio 2 Top 30
Mysterious Ways 24-11-1991 21-12-1991 12 8 nr. 6 in de Radio 2 Top 30
One 03-03-1992 04-04-1992 26 5 nr. 19 in de Radio 2 Top 30
Even Better Than the Real Thing 01-05-1992 11-07-1992 21 12 nr. 18 in de Radio 2 Top 30
Who's Gonna Ride Your Wild Horses 16-11-1992 19-12-1992 32(2wk) 7 nr. 26 in de Radio 2 Top 30
Lemon 07-11-1993 27-11-1993 39 1 nr. 27 in de Radio 2 Top 30
Stay (Faraway, So Close!) 22-11-1993 25-12-1993 13 10 nr. 12 in de Radio 2 Top 30
Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me 05-06-1995 17-06-1995 15(2wk) 18 nr. 15 in de Radio 2 Top 30
Miss Sarajevo 13-11-1995 16-12-1995 5 21 als Passengers /
nr. 5 in de Radio 2 Top 30
Theme from Mission: Impossible 04-06-1996 22-06-1996 15 15 als Adam Clayton & Larry Mullen /
nr. 15 in de Radio 2 Top 30
Discothèque 03-02-1997 15-02-1997 14 8 nr. 14 in de Radio 2 Top 30
Staring at the Sun 15-04-1997 10-05-1997 46 1
Last Night on Earth 14-07-1997 16-08-1997 29 4 nr. 29 in de Radio 2 Top 30
Please 20-10-1997 04-10-1997 31 6
If God Will Send His Angels 08-12-1997 20-12-1997 tip4 -
Sweetest Thing 19-10-1998 31-10-1998 23 8 nr. 23 in de Radio 2 Top 30
Beautiful Day 09-10-2000 21-10-2000 8 9 nr. 8 in de Radio 2 Top 30
Stuck in a Moment You Can't Get Out Of 29-01-2001 17-02-2001 31 3
Elevation 02-07-2001 21-07-2001 14 9
Walk On 15-10-2001 24-11-2001 tip6 -
Electrical Storm 21-10-2002 02-11-2002 23 4
Take Me to the Clouds Above 26-01-2004 28-02-2004 16 11 met LMC
Vertigo 08-11-2004 20-11-2004 16 12
Sometimes You Can't Make It on Your Own 07-02-2005 26-02-2005 31 9 nr. 16 in de Radio 2 Top 30
City of Blinding Lights 13-06-2005 25-06-2005 29 3
All Because of You 13-06-2005 22-10-2005 27 3
Original of the Species 22-11-2004 11-03-2006 tip13 -
One 07-04-2006 06-05-2006 6(3wk) 22 met Mary J Blige / nr. 6 in de Radio 2 Top 30
The Saints Are Coming 03-11-2006 18-11-2006 2 8 met Green Day
Window in the Skies 05-01-2007 27-01-2007 22(3wk) 11 nr. 23 in de Radio 2 Top 30
Get On Your Boots 12-01-2009 07-02-2009 14 12
Magnificent 23-03-2009 14-03-2009 27 11
I'll Go Crazy If I Don't Go Crazy Tonight 29-06-2009 19-09-2009 18 2
Ordinary Love 02-12-2013 14-12-2013 14 13 nr. 10 in de Radio 2 Top 30
Invisible 03-02-2014 15-02-2014 43 1
The Miracle (of Joey Ramone) 09-09-2014 18-10-2014 tip13 -
Every Breaking Wave 17-11-2014 29-11-2014 tip7 -
Song for Someone 18-05-2015 06-06-2015 tip26 -
You're the Best Thing About Me 06-09-2017 23-09-2017 29 4 nr. 25 in de Radio 2 Top 30
Get Out of Your Own Way 30-10-2017 11-11-2017 tip6 - met Kendrick Lamar
Ahimsa 22-11-2019 30-11-2019 tip10 - met A.R. Rahman
Dvd's met hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Rattle & Hum 2001 04-09-2001 1(7wk) 78
Elevation 2001 - Live from Boston 2001 08-12-2001 1(7wk) 52
The Best of 1990-2000 2002 07-12-2002 2 25
Go Home - Live from Slane Castle 2003 22-11-2003 1(3wk) 84
05 Vertigo - Live from Chicago 2005 26-11-2005 1(8wk) 54 best verkochte dvd van 2005
Zoo TV - Live from Sydney 2006 30-09-2006 1(5wk) 34
18 Singles 2006 02-12-2006 3 26
Popmart - Live from Mexico 2007 22-09-2007 2 25
Live at Red Rock "Under a Red Blood Sky" 2008 04-10-2008 5 17
360 at the Rose Bowl 2010 12-06-2010 1(5wk) 78
From the Sky Down 2011 17-12-2011 13 6
Innocence + Experience - Live in Paris 2016 11-06-2016 1(4wk) 123
Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop muziek-dvd top 10/20 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Go Home - Live from Slane Castle 2004 12-06-2004 2 20
05 Vertigo - Live from Chicago 2005 19-11-2005 1(4wk) 36
Zoo TV - Live from Sydney 2006 23-09-2006 1(6wk) 11
18 Singles 2006 02-12-2006 6 3
Popmart - Live from Mexico 2007 15-09-2007 1(2wk) 9
Live at Red Rocks "Under a Red Blood Sky" 2008 04-10-2008 2 6
360 at the Rose Bowl 2010 12-06-2010 1(9wk) 85

Radio 2 Top 2000

[bewerken | brontekst bewerken]
Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
All I Want Is You - 266 - - - 402 354 365 345 444 533 570 491 366 438 511 617 718 592 761 790 799 920 992 1039
Angel of Harlem - - - - - - - - - - - - - - - 1316 1275 1374 1409 1498 1476 1579 1727 - -
Bad - - - - - - - - 365 1608 171 162 213 166 171 155 159 188 158 194 196 215 240 247 254
Beautiful Day - - - - 807 71 54 59 262 121 118 137 121 96 139 182 191 184 208 201 223 204 253 307 297
Bullet the Blue Sky - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1802 1680 - - - -
City of Blinding Lights - - - - - - - - - - - - - - - - - 1381 1516 1255 1434 1445 1594 1738 1824
Elevation - - - - - - - - - - - - - - - - 1910 1896 1716 1808 1967 - - - -
Every Breaking Wave - - - - - - - - - - - - - - - - 1254 1801 - - - - - - -
Gloria (live) - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1677 1757 1847 1734 1873
I Still Haven't Found What I'm Looking For 75 - 97 88 118 111 92 72 73 84 102 107 102 121 116 124 132 142 123 128 121 125 142 143 144
I Will Follow (Live) - 248 464 266 469 368 425 452 463 419 645 638 745 407 523 502 601 606 450 687 541 542 594 664 658
Magnificent - - - - - - - - - - 330 432 662 775 775 1065 1207 1471 1717 1905 1710 - - - -
Mysterious Ways - - - - - - - - - - - - - - - 1775 1693 1954 1900 1908 1893 - - - -
New Year's Day - 79 121 112 143 152 165 172 215 155 307 377 407 339 381 412 493 534 407 428 431 440 546 602 587
One - - 689 766 82 14 17 6 8 10 14 14 13 17 19 22 24 31 32 50 57 67 74 94 100
One (met Mary J. Blige) - - - - - - - - - - 648 386 471 178 163 149 179 236 233 181 188 170 195 227 204
One Tree Hill - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1894 1961 - -
Ordinary Love - - - - - - - - - - - - - - - 294 447 705 831 762 866 868 1043 1336 1447
Pride (In the Name of Love) 58 47 130 126 182 125 140 137 171 135 217 250 253 239 283 347 294 362 419 258 231 225 298 311 298
Running to Stand Still - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1028 936 1002 1152 1147 1207
Sometimes You Can't Make It on Your Own - - - - - - - - 445 1746 839 787 844 1150 744 1001 1052 1445 1502 1812 1797 - - - -
Stay (Faraway, So Close!) - - - - - - - - - - - - - - - 1757 1946 - - - - - - - -
Stuck in a Moment You Can't Get Out Of - - - - 1367 409 511 631 778 686 889 836 723 786 792 951 1098 1269 1486 1389 1581 1430 1762 1730 1813
Sunday Bloody Sunday 18 13 31 24 37 29 39 41 65 41 57 55 66 55 62 62 57 49 47 69 61 52 61 75 69
Sweetest Thing - - - - - - - - - - 1972 - 1713 1981 1722 - - - - - - - - - -
The Saints Are Coming (met Green Day) - - - - - - - - - - - - - - - - 1186 1481 1587 1374 1349 1239 1470 1389 1604
The Unforgettable Fire - 42 74 56 73 83 117 114 129 97 127 150 157 129 124 122 120 127 129 173 171 187 206 231 217
Vertigo - - - - - - - - 486 1785 637 606 709 724 708 1023 1192 1286 1148 1250 1381 1427 1777 1781 1862
Walk On - - - - - - 1319 781 764 1236 1037 1064 1113 1097 1093 1471 1535 1829 - - - - - - -
When Love Comes to Town (met B.B. King) - - - - - - - - - - - - - - - - 749 954 1099 1104 1123 1091 1212 1330 1268
Where the Streets Have No Name - 64 143 92 114 118 103 98 109 103 122 117 146 148 107 120 119 112 71 112 98 99 114 123 128
With or Without You 51 26 52 35 40 38 47 48 48 46 62 62 86 53 47 45 56 59 41 52 55 53 67 79 63
360° Tour, Amsterdam ArenA, 20 juli 2009
 • U23, 1979 – februari 1980
 • 11 O'clock Tick Tock, mei–juli 1980
 • Boy, 1980–1981
 • October, 1981–1982
Deze tournee brengt hen onder andere naar Zaal Volksbelang in Mechelen (10 december 1982).
Parodie op de moderne wereld van tv, rockmuziek, etc. Deels geïnspireerd door de live oorlogverslagen van de Amerikaanse nieuwszender CNN tijdens de Golfoorlog.
De tournee was een enorm spektakel, met onder meer een 50 meter lang videoscherm. Hoewel succesvol, kwamen er ook vrij veel negatieve reacties op: zo werd onder andere gezegd dat U2 te ver was gegaan met de "ironische" aanpak.
Deze tournee, eenvoudiger van opzet dan de vorige, werd wederom een wereldwijd succes; alleen de tournee Voodoo Lounge van The Rolling Stones was succesvoller.
Begon op 28 maart 2005 in de Verenigde Staten.
Europese tournee die begon op 10 juni in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.
13, 15 en 16 juli in de Amsterdam ArenA. Deze concerten bevatten nummers uit de hele carrière, van I Will Follow (hun eerste hit in Nederland) via New Year's Day en Running to Stand Still (opgedragen aan Theo van Gogh) tot en met een handjevol nummers van How to Dismantle an Atomic Bomb, waaronder op 13 en 15 juli zowel aan het begin als het eind van het concert de titelsong van deze tournee. Ook werd er een nummer opgedragen aan Herman Brood. Opvallend is dat tijdens het optreden op 16 juli 2005 het nummer Miss Sarajevo werd gespeeld. Dit was pas de derde keer ooit dat dit nummer live werd uitgevoerd. Het stuk dat oorspronkelijk door operazanger Luciano Pavarotti werd ingezongen, werd in deze uitvoering door Bono voor zijn rekening genomen. Miss Sarajevo is nadien tijdens elk concert van de Vertigo Tour weer gespeeld.
De 3rd leg ("derde poot") van de Vertigo Tour begon op 9 september 2005 in Toronto en zag op 19 december in Portland zijn einde.

Op 14 november 2005 lag de dubbel dvd U2 - Vertigo 05 - Live from Chicago, in de winkel: een registratie van de concerten van 9 en 10 mei 2005. In dit jaar werd de Vertigo Tour vervolgd met de 4e leg. De tournee zou doorlopen tot 8 april om te eindigen op Hawaï. Op 8 maart werd plotseling de tournee gestaakt vanwege een plotselinge ziekte bij de dochter van The Edge, de gitarist van de band. De concerten die geannuleerd werden, kregen vanaf 7 november hun vervolg. De concertreeks werd zelfs uitgebreid. Australië (zeven concerten), Nieuw-Zeeland (twee optredens), Japan (drie concerten) en ter afsluiting op 9 december 2006 op Hawaï. Pearl Jam was hierbij het voorprogramma. Uit de Europese leg is een deel van het concert in Milaan nog een dvd uitgebracht, als bonus bij de compilatie U218 Singles. Hierop staat onder andere ook Miss Sarajevo zoals dat in Amsterdam voor het eerst werd gespeeld.

Volgens Billboard zou de U2's wereldtournee 'Kiss the Future' heten.[11] De officiële mededeling op 9 maart 2009 was echter dat de tournee opvolgend aan het album No Line on the Horizon U2 360° Tour heette en dat deze startte in Barcelona op 30 juni 2009. Tot 22 augustus 2009 zou U2 door Europa toeren. Daarna zou de groep vanaf 12 september spelen in Noord-Amerika.[12] U2 trad op 20 en 21 juli optreden in de Amsterdam ArenA. Het concert op 20 juli was binnen tien minuten uitverkocht. Eind 2010 kwam U2 terug naar Europa voor onder meer twee concerten in Brussel (22 en 23 september 2010). De 360° Tour eindigde op 30 juli 2011 in Moncton, Canada. In totaal speelde de band 110 shows en verkochte 7,2 miljoen kaartjes. De tournee bracht een recordbedrag van 736 miljoen dollar op. Hiermee werd het de grootste tournee aller tijden. De tournee had een extravagant decor, dat een ruimteschip moest voorstellen. Het werd gebouwd door Belgische bedrijf Stageco.
 • Innocence and Experience, 2015. Deze tournee sluit aan op het album Songs of Innocence. U2 speelde twee concerten in het Antwerps Sportpaleis in oktober en vier in de Ziggo Dome in Amsterdam. Met een hoogtechnologisch scherm waarin de band kon spelen, de 'Divider' genoemd, was de show voorzien van wederom hightech-apparatuur.
 • The Joshua Tree Tour, 2017. Deze tournee staat in het teken van het 30-jarig bestaan van dit legendarische album. Bij elke show wordt het album in zijn geheel gespeeld en de band wordt tijdens deze tournee vergezeld door een aantal speciale gasten.
 • Experience and Innocence, 2018, naar aanleiding van Songs of Experience.
 • The Joshua Tree Tour, 2019. Vervolg van 2017, maar dan in Nieuw-Zeeland, Australië en Azië.

Grammy Awards

[bewerken | brontekst bewerken]
 • 1988: International Group
 • 1989: International Group
 • 1990: International Group
 • 1993: Most Successful Live Act
 • 1998: International Group
 • 2001: International Group
 • 2001: Outstanding Contribution

Bijzondere optredens

[bewerken | brontekst bewerken]

U2 trad op bij speciale gebeurtenissen zoals bij Live Aid op 13 juli 1985, Live 8 op 2 juli 2005, en het concert voor president Obama (VS) op 18 januari 2009.

Fiscaal gezien zou U2 een firma genoemd kunnen worden. Hun belangrijkste onderneming U2 Limited is vanwege het gunstige belastingklimaat sinds 2006 gevestigd in, hetzelfde pand als waar jaren geleden om dezelfde reden ook al The Rolling Stones hun onderneming hebben gevestigd.

 • De fotograaf Anton Corbijn heeft een belangrijke invloed gehad op het imago van de band. Diverse albumhoezen en video's zijn van zijn hand.
Commons heeft mediabestanden op de pagina U2.