UCI-wedstrijdcategorieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf UCI Wedstrijdcategorieën)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.

De Internationale Wielerunie (UCI), de overkoepelende organisatie voor de wielersport, hanteert een classificatiecode om wielerkoersen in te delen. Deze code is opgebouwd uit twee elementen. Het eerste element heeft betrekking op het type koers en het tweede op de moeilijkheid/zwaarte en significantie van de betreffende koers, waarbij het eerste gedeelte door een cijfer wordt weergegeven en het tweede gedeelte door een cijfer of afkorting. Hierbij varieert de significantie en moeilijkheid tussen buitencategorie[1] in rang (HC) en *.6, de laagste in rang.[2]

Soms wordt ter nadere specificatie een derde element gebruikt, bijvoorbeeld om onderscheid te maken tussen nieuwelingen (junioren), beloften (de leeftijdscategorie onder 23 jaar) en elite. Bij de gehanteerde classificatie wordt voorts nog onderscheid gemaakt tussen wegwielrennen, mountainbiken en veldrijden. Dit systeem van indelen is bij het wegwielrennen gelieerd aan het beoordelingssysteem dat de UCI hanteert voor het toekennen van (ProTour) punten aan renners, te weten: de UCI Wereldranglijst (voorheen de UCI ProTour). Een soortgelijk systeem bestaat ook voor andere wielerdisciplines zoals veldrijden en mountainbiken.

Wegwielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het wegwielrennen zijn er voor een koers twee mogelijke codes: "1" voor eendagskoersen en "2" voor meerdaagse (ofwel etappe) koersen. Zoals reeds opgemerkt, volgt hierachter een nadere specificatie die afhankelijk is van de significantie en moeilijkheid van de betreffende koers. De mogelijkheden hierbij zijn "HC" en de cijfers 1 tot en met 6. Zo komt 1.1 overeen met een eendagskoers van de eerste categorie en 2.HC met een meerdaagse koers van de buitencategorie. Bij het laatste valt te denken aan de Ronde van Californië en de Ronde van Luxemburg. De Ster Elektrotoer en de Ronde van Saksen worden dan weer minder hoog aangeschreven, zodat de code 2.1 volgt.

Overigens zijn de drie Grote Rondes van deze manier van classificeren uitgesloten aangezien deze ten opzichte van de buitencategorie (HC) van een nog hogere orde zijn. Voor deze drie grote rondes volgt de code "Grand Tour" (GT), en aangezien deze rondes deel uitmaken van de Historische kalender en (sedert het seizoen 2009) van de UCI Wereldkalender, worden de codes "PT" en "WC" ter nadere categorisatie gebezigd.[3]

Hieronder volgt een complete lijst van alle door de UCI gehanteerde classificatiecodes. Deze codes gelden specifiek voor het wegwielrennen. Voor zover bekend zijn de Nederlandse codes achter de officiële codes vermeld.

Code Betekenis
CC Continentale kampioenschappen
CM WK Wereldkampioenschappen (Championnat Mondial)
CN NK Nationaal kampioenschappen.
GT Grand Tour
HC BC Buitencategorie (Hors Categorie)
HIS Historische kalender
JO OS Olympische spelen (Jeux Olympiques)
WT World Tour
1.* Eendagskoers
2.* Etappewedstrijd
*.Pro UCI ProSeries
*.1 Categorie 1
*.2 Categorie 2
*.3 Categorie 3
*.4 Categorie 4
*.5 Categorie 5
*.6 Categorie 6
*.Ncup Nations Cup U23
7.1 U23 - mannen, categorie 1
7.2 U23 - mannen, categorie 2
8 Junioren (mannen)
9.1 Elite, vrouwen, categorie 1
9.2 Elite, vrouwen, categorie 2
10 Junioren (vrouwen)

Mountainbiken, veldrijden, en baanwielrennen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het wegwielrennen kent ook het mountainbiken een tweedelige classificatiecode waarbij "E" voor een eendagskoers en "D" voor een meerdaagse ofwel rittenkoers staat. Daarachter volgt de aanduiding voor de moeilijkheidsgraad. Verder zijn er specifieke aanduidingen, bijvoorbeeld voor (inter)nationale kampioenschappen. Bij het veldrijden worden alle koersen aangeduid met een "C" (van Cyclecross), met daarachter een cijfer ter aanduiding van de moeilijkheidsgraad en significantie. Ook wat betreft het baanwielrennen bestaat er een aparte classificatie zoals CM (Wereldkampioenschappen), CDM (Wereldbeker) maar ook unieke benamingen en dus classificaties voor wedstrijden, zoals 6D (zesdaagse). Bij zowel het mountainbiken, veldrijden als het baanwielrennen volgt overigens geen scheidingsteken tussen de twee elementen waaruit de classificatiecode is opgebouwd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Ook wel de bovencategorie genoemd, oftewel de meest zware en meest significante koersen in rang
  2. Jones, J. en Stevenson, J., cyclingnews.com (geraadpleegd op 16 mei 2010). Overigens verdient het opmerking dat op deze indeling bijv. ook prijzengeld van invloed is.
  3. Tot en met 2008 maakten de drie grote rondes uitsluitend deel uit van de Historische Kalender, aangezien er op dat moment een conflict tussen de ASO en de UCI gaande was. Thans worden - nadat het conflict werd bijgelegd - de ProTour en Historische kalender naast elkaar gebruikt met de UCI Wereldkalender als overkoepelend systeem voor alle koersen die gekoppeld zijn aan de UCI-Wereldranglijst.