UD Vilafranquense

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
UD Vilafranquense
Naam União Desportiva Vilafranquense
Bijnaam Unionistas
Opgericht 12 april 1957
Opgeheven 2023
Plaats Vila Franca de Xira
Stadion Campo do Cevadeiro
Capaciteit 2500
Voorzitter Vlag van Portugal Elias Barquete Albarrello
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

UD Vilafranquense was een Portugese voetbalclub uit Vila Franca de Xira, een district dat onderdeel is van Lissabon. De club speelde zijn thuiswedstrijden in het Campo do Cevadeiro, dat plaats biedt aan 2.500 toeschouwers. De clubkleuren waren wit en rood.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De club werd opgericht op 12 april 1957 als een fusie van vier regionale clubs. Met als doel de grootste club in de regio te creëren. De eerste president van de club was Vidal Baptista.

Sinds het seizoen 2009/10 was er een stijgende lijn zichtbaar in de prestaties van de club. Destijds behaalde de club promotie naar het vijfde niveau. Vier seizoenen later werd promotie bemachtigd naar het vierde niveau. De club was daar echter maar kort actief omdat er in het tweede seizoen al promotie werd behaald naar het derde niveau, waar het drie seizoenen actief was. In 2019 werd voor het eerst in de geschiedenis van de club promotie afgedwongen naar de Liga Portugal 2. Sindsdien was de club actief op het tweede niveau.

De club verhuisde na afloop van het seizoen 2022/23 naar Vila das Aves, kreeg een nieuwe naam AVS Futebol SAD en nam de faciliteiten en kleuren van het ter ziele gegane Desportivo das Aves over.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]