UEFA Nations League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UEFA Nations League
Sport Voetbal
Regio Europa
Bond/organisator UEFA
Eerste editie 2018–19
Portaal  Portaalicoon   Sport

De UEFA Nations League (of UEFA League of Nations) is een toekomstige internationale voetbalcompetitie die om de twee jaar zal worden gespeeld tussen de 55 lidstaten van de UEFA. De competitie zal beginnen in 2018 na het Wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland en de eerste winnaar zal bekend worden in 2019. Het toernooi zal de vriendschappelijke interlands vervangen.[1] De UEFA Nations league werd unaniem aangenomen tijdens het 38e UEFA-Congres in Astana, Kazachstan op 27 maart 2014.[2]

Competitieformule[bewerken]

De voorgestelde competitieformule is als volgt.[2][3]

  • Het toernooi zal om de twee jaar worden gehouden.
  • De 55 lidstaten van de UEFA zullen worden verdeeld in vier grote groepen: de groepen A (hoogste divisie, 12 teams), B (2e divisie, 12 teams), C (3e divisie, 15 teams) en D (laagste divisie, 16 teams). Voor de eerste editie in 2018 zullen de teams worden verdeeld over die groepen op basis van de UEFA-coëfficiënten voor landenteams.
  • De vier groepswinnaars in divisie één spelen altijd in een oneven jaar om de titel, voor het eerst in 2019.
  • Elke divisie wordt verdeeld over vier groepen van drie of vier teams, elk team speelt vier tot zes wedstrijden in de groep. Voor de eerste editie zullen de wedstrijden worden gespeeld in september, oktober en november 2018.
  • De vier groepswinnaars van de overige drie divisies promoveren naar een hogere divisie (behalve in de hoogste divisie), terwijl de laagst geplaatste teams in elke groep zullen degraderen (behalve in de laagste divisie).
  • De competitie zal worden gekoppeld aan de kwalificaties voor het Europees kampioenschap voetbal. Vier teams plaatsen zich via dit toernooi voor het EK voetbal. Het formaat voor de kwalificaties blijft hetzelfde maar de kwalificatie start in maart (2019 voor het EK 2020) in plaats van in september (2018). Via de normale weg kunnen twintig teams zich kwalificeren (de groepswinnaar en de nummer twee uit elk van de tien kwalificatiegroepen). De overige vier plaatsen zich via de divisie-playoffs van de Nations League (maart 2020). Voor de playoffs plaatsen zich per divisie de beste vier landen die zich via de reguliere kwalificatie niet gekwalificeerd hebben. Via een halve finale en een finale plaatst één winnaar per divisie zich voor het EK, zodat elke divisie uiteindelijk één extra EK-deelnemer levert. Indien een groepswinnaar zich al via het kwalificatietoernooi heeft geplaatst, wordt de plaats in de playoff overgenomen door het beste nog niet geplaatste land uit die divisie. Dan gaat het ticket eerst naar de nummer 2, dan naar de nummer 3, etc. (indien nodig zal het ticket naar landen uit de divisie daaronder gaan).[4]

Zie ook[bewerken]