UNIT4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Dit artikel gaat over de internationale producent van bedrijfssoftware. Zie Unit 4 voor de schaatsploeg.
UNIT4
Oprichting 1980
Land Nederland
Hoofdkantoor Sliedrecht
Werknemers 4156 (gemiddelde in FTEs, 2013)
Producten ERP software, salarisadministratie oplossingen, boekhoud software en business intelligence
Omzet € 490,5 miljoen (2013)
Winst € 14,8 miljoen (2013)
Website http://www.unit4.nl/
Portaal  Portaalicoon   Economie

UNIT4 (voorheen Unit 4 Agresso) is een internationale producent en leverancier van standaardbedrijfssoftware en daaraan gerelateerde diensten. UNIT4 ontwikkelt, verkoopt, implementeert en ondersteunt bedrijfssoftware voor de sturing, beheersing en optimalisatie van de bedrijfsprocessen en de bedrijfsvoering. Wereldwijd is UNIT4 de zesde ERP leverancier voor middelgrote bedrijven (bron: IDC) en de vijfde leverancier van financiële software in de EMEAzone (bron: Gartner). Het bedrijf werd in 2014 overgenomen door Advent.

Internationale producten[bewerken]

Met Agresso Business World en CODA Financials heeft UNIT4 internationale producten die in de markten van o.a. de publieke sector, zakelijke dienstverlening, logistiek, detailhandel en media ingezet worden. Met deze producten richt UNIT4 zich op organisaties die zij definieert als BLINC®*: Businesses Living IN Change.

Agresso Business World is een Enterprise resource planning (ERP)-oplossing voor organisaties die behoefte hebben aan een volledig geïntegreerd pakket dat veelvuldige veranderingen goed op kan vangen. Agresso Business World onderscheidt zich door zijn VITA-architectuur die een blijvende flexibiliteit na de implementatie garandeert. CODA Financials is een financieel-managementsysteem voor organisaties die behoefte hebben aan een centraal financieel kernsysteem binnen een infrastructuur van andere bedrijfsspecifieke applicaties. CODA onderscheidt zich door zijn LINK-architectuur die een blijvende snelle en eenvoudige integratie met overige applicaties garandeert.

Tot de overige internationale producten behoren onder meer FinancialForce.com, financieel management op basis van SaaS, Agresso CRM, Agresso Talent Management, Business Collaborator en diverse UNIT4-accountancyproducten.

Lokale producten[bewerken]

In de Benelux levert UNIT4 business software voor verschillende sectoren, waaronder accountancy, gezondheidszorg, groothandel en distributie, mkb, onderwijs, publieke sector en zakelijke en financiële dienstverlening. Daarnaast levert UNIT4 oplossingen voor personeelsinformatie en salarisverwerking, business intelligence en diensten op het gebied van continuïteit en cloud computing.

Geschiedenis[bewerken]

UNIT4 werd in 1980 opgericht onder de naam Unit Four International. In 2000 werd de naam na het overnemen van het Noorse Agresso gewijzigd in Unit 4 Agresso. In 2010 veranderde het bedrijf zijn handelsnaam in UNIT4. UNIT4 heeft activiteiten in zeventien landen in Europa en zeven landen in Noord-Amerika, Afrika & Azië-Pacific.

In 2006 werd 50 miljoen euro geïnvesteerd in een zevental overnames. Samen met de NPM Capital werd in Nederland een belang genomen in Amedia, marktleider in software voor verzekerings- en hypotheektussenpersonen. Eind 2007 werd UNIT4 volledig eigenaar. In Duitsland werden Dogro en Kirp gekocht. Daarmee behoort het bedrijf tot de Top 3 in de publieke sector. Eind december 2006 werd de Spaanse dienstverlener CCS (Centro de Calculo de Sabadell) ingelijfd.

Eind maart 2008 nam het bedrijf het Britse CODA over en deed daarmee de grootste overname uit zijn geschiedenis. CODA werd voor een bedrag van 209 miljoen euro ingelijfd.[1] Met CODA heeft UNIT4 toegang tot opkomende markten in Centraal- en Oost-Europa en Azië waar het bedrijf nu nog niet actief is. In 2010 werden de voormalige Consistactiviteiten (Nederland; FMS, FIS2000 en EMIS) overgenomen van het Zweedse IBS AB.

Eind 2013 toont de Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent International interesse in een overname van UNIT4. Advent bood 38,75 euro per aandeel waarmee het totale bod een waarde kreeg van 1,2 miljard euro.[2] In maart 2014 werd deze overname definitief. UNIT4 is daarmee in private handen en verdween op 21 april 2014 van de beurs.[3]

Externe link[bewerken]