Dongle (hardware)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf USB-sleutel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
USB-dongle

Een dongle is een klein stukje hardware dat aangesloten wordt op de pc. Dongles kunnen verschillende functies hebben. Vroeger werden dongles vooral gebruikt als hardwaresleutels, tegenwoordig[(sinds) wanneer?] dienen zij vaak als netwerkontvangers.

Hardwaresleutel[bewerken | brontekst bewerken]

Een hardwaresleutel wordt meegeleverd met bepaalde software ter voorkoming van illegaal kopiëren. De dongle dient aangesloten te worden op de computer waarop de software is geïnstalleerd. Bij afwezigheid van de dongle zal de software niet opstarten of slechts beperkte functionaliteit hebben. Aanvankelijk konden dongles in de parallelle poort worden gestoken. Deze dongles hebben op de achterkant ook weer een parallelle poort, zodat de printer daarop kan worden aangesloten. Bij deze dongles is het mogelijk er meerdere achter elkaar te plaatsen.

Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] werken de meeste dongles met de USB-poort. Deze dongles, ook wel USB-sleutels genoemd, lijken wat uiterlijk betreft op een USB-stick, maar gedragen zich niet als zodanig. USB-dongles hebben geen "doorlus"-USB-poort op de achterkant, dit is niet noodzakelijk omdat, in tegenstelling tot de parallelle poort, een moderne computer altijd over meerdere USB-poorten beschikt. Veel beeldschermen zijn bovendien voorzien van een USB-hub en zo nodig kan er een externe USB-hub worden aangesloten.

Nadelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een nadeel van USB-sleutels is hun diefstalgevoeligheid, een toevallige voorbijganger met slechte bedoelingen zal snel denken dat iemand zijn USB-stick vergeten is. USB-sleutels worden hierom vaak van een staalkabeltje voorzien of, indien mogelijk, op een USB-poort binnenin de computerbehuizing aangesloten.
  • Net als andere hardware kunnen dongles ook kapot gaan, zodat de beveiligde applicatie niet meer werkt ondanks een verder goed functionerende computer.

Voordelen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Als een dongle gebruikt wordt om bepaalde functionaliteit in een softwarepakket te activeren kan een leverancier volstaan met een universeel distributiepakket waar alle modules op staan. Dit vereenvoudigt de logistiek aanzienlijk.

Merknaam[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens een hardnekkige mythe is de naam 'dongle' afgeleid van de naam van een uitvinder, Don Gall. Het bedrijf dat (een van) de eerste dongles op de markt bracht, heeft daar wel mee geadverteerd, maar heeft later toegegeven dat dit slechts bedacht was uit marketingoverwegingen.

Netwerkontvanger[bewerken | brontekst bewerken]

Een dongle kan ook dienen als netwerkontvanger. Afhankelijk van het type dongle, kan de pc waar deze op is aangesloten middels de dongle toegang krijgen tot draadloze netwerken, bluetooth- of infrarood-signalen versturen en ontvangen. Voor de verbinding wordt gebruikgemaakt van 3G en 4G. Er worden databundels aangeboden variërend van 256 MB (per maand) tot 8192 MB (per maand). Prijzen variëren anno 2013 van 10 euro per maand tot 50 euro per maand. Deze bundels zijn dan alleen in Nederland bruikbaar. Mobiele netwerkontvangst met een dongle is daarmee flink duurder dan een vaste internetverbinding.