USRC McCulloch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
USRC McCulloch

De USRC McCulloch - (later USCGC), was een pantserkotter van de Amerikaanse Marine, tijdens de Slag in de Baai van Manilla en gedurende de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Ze werd gebouwd door William Cramp and Sons, Philadelphia. De USRC McCulloch werd in dienst gesteld op 12 december 1897 als een kruiserkotterschip voor de Revenue Cutter Service. Kapitein D. B. Hodgsdon was haar eerste bevelhebber.

Geschiedenis[bewerken]

Toen de Spaans-Amerikaanse Oorlog nog niet was uitgebroken, stoomde de nieuwe pantserkotter via het Suezkanaal en het Verre Oosten, naar haar eerste basispost te San Francisco. Daarna vertrok ze vanuit San Francisco en stak de USRC McCulloch de Stille Oceaan over. Bij haar aankomst in Singapore op 8 april 1898, twee weken voordat de Amerikanen de oorlog verklaarden aan Spanje, kreeg ze orders om zich onmiddellijk te melden bij commandant George Dewey.

Slag in de Baai van Manilla[bewerken]

Dewey's smaldeel was samengesteld uit de pantserschepen USS Olympia (C-6), het vlaggenschip, USS Boston (1884), USS Baltimore (C-3) en de USS Raleigh (C-8). De pantserkanonneerboten waren de USS Petrel (PG-2) en de USS Concord (PG-3). De USRC McCulloch voer met haar bevoorradingschepen USS Nanshan (AG-3) en USS Zafiro (1898). Het eskader vertrok vanuit Mirs Bay in China op 27 april en kwam in de nacht van 30 april aan nabij de Baai van Manilla. Rond middernacht voer de USS Olympia de baai en de haven van Cavite binnen. Daarachter volgden in gesloten linieformatie de andere voornoemde oorlogsschepen. Zij volgden elkaar door middel van hun heklichten. Alle andere boordlichten waren gedoofd om ongezien de Spaanse vijand te benaderen.

Net toen de USRC McCulloch El Fraile naderde, brak achteraan één van de stuurboorddrijfstangen. De nachtelijke stilte en het verrassingseffect werd hierdoor verbroken. Roetophoping in de lange schoorsteenpijp veroorzaakte brand die, als een lichtsignaal, een vuurkolom van vlammen en gloeiende gensters liet opwellen uit de pijp hetgeen natuurlijk ongewenst was. Onmiddellijk daarna merkte een kustbatterij van El Fraile de USRC McCulloch op en nam deze onder vuur. De USS Boston, die in colonne net achter de kotter voer, antwoordde met zijn scheepsgeschut, samen met de USRC McCulloch. Samen legden ze de kustbatterij het zwijgen op.

Commandant Dewey verlaagde zijn snelheid naar 4 knopen. Op die manier zou hij niet te vroeg komen om bij het ochtendgloren de Spaanse vloot aan te kunnen vallen. Met deze ongewenste onregelmatigheid achteraan de vloot zou hun positie verraden zijn geweest. Vreemd genoeg hadden de troepen op El Fraile de Spaanse vloot in Cavite niet gealarmeerd. Zijn orders tot de aanval noodzaakte de pantserkotter USRC McCulloch tot het opwachten van de twee andere waardevolle bevoorradingsschepen tegen vijandelijke kanonneerboten. De halflopende kotter werd zelf in bescherming genomen door de pantserlinieschepen. Haar taak was om tijdens de verrassingsaanval elk beschadigd schip uit het vijandelijk schootsveld weg te slepen, om nadien haar plaats in de vuurlinie weer in te nemen.

De USRC McCulloch hoefde echter geen enkel beschadigd schip op sleeptouw te nemen en in veiligheid te brengen. Gedurende de vijf schotenwisselingen in de Baai van Manilla vormde het smaldeel een gesloten vuurlinie, die de kanonniers van Dewey's eskader goed uitbuitten. Een ware verwoesting werd teweeggebracht bij de Spaanse vloot. De slag die omstreeks 05.40 u. begon, eindigde na 7 uren strijd, behoudens een korte pauze aan de andere zijde van de baai. Alle Spaanse oorlogsschepen waren vernietigd, gezonken of stonden in brand en 381 Spaanse matrozen waren gesneuveld of gewond. Geen enkel Amerikaans oorlogsschip was ernstig beschadigd. 8 Amerikaanse matrozen waren gewond, één gesneuveld en één man geveld door een hartinfarct.

In het bericht tot de Secretaris van de Amerikaanse Marine, prees George Dewey kapitein Hodgsdon van de kotter, voor zijn efficiënte paraatheid van zijn schip. Na de slag werd, gezien haar snelheid, de USRC McCulloch vooruitgezonden naar Hongkong om via de telegraafkabelverbinding, de positiebepaling van de vloot en het eerste telegrambericht te verzenden van de grote Amerikaanse overwinning.

Patrouilletochten[bewerken]

De USRC McCulloch arriveerde in San Francisco op 10 januari 1899 en vertrok daarna op patrouille vanuit deze haven als USCGC. Ze kruiste voor de Mexicaanse kust tot Kaap Blanco. Ze hield zich bezig met het afdwingen en het naleven van de zeehonden-reglementen op 9 augustus 1906 tegen de illegale stroperij. Ze opereerde in de nabijheid van de Pribilofeilanden in 1912 om de zeehondenpopulatie te beschermen. Tijdens dit dienstjaar in de Beringzee-patrouille, werd ze goed bekend als drijvend tribunaalschip voor de Alaskische kuststadjes en - plaatsen. Met haar terugkeer naar San Francisco in 1912, keerde de USRC McCulloch terug naar haar eigen patrouillegebied, met geregeld kruisvaarten voor het Westkustgebied.

Haar einde[bewerken]

De USRC McCulloch werd overgeplaatst naar de Marine op 6 april 1917. Daar voer ze voor de Navy patrouilletochten uit langs de kusten van de Stille Oceaan. Ze zonk op 18 juni 1917, 3 mijl noordwestelijk van Point Conception in Californië, na een aanvaring met de stomer "Governor" van de Pacific Steamship Company.

USRC McCulloch[bewerken]

Technische gegevens[bewerken]

 • Gebouwd: William Cramp & Sons, Philadelphia, Pennsylvania
 • In dienst gesteld: 12 december 1897
 • Verloren gegaan: 13 juni 1917 - (aanvaring met het stoomschip "Governor")
 • Waterverplaatsing: 1.432 ton
 • Lengte: 219 voet (66,75 m)
 • Breedte: 32,60 voet (9,93 m)
 • Diepgang 14 voet (4,26 m)
 • Machine: Driedelige expansie-stoomketels, 21 1/2", 34 1/2" en 65 1/2 diameter x 30" slagketels
 • Vermogen: 200 pk
 • Snelheid: 17 knopen (31,50 km/u)
 • Kostprijs: 1.965.000 Dollar
 • Bemanning: 130 manschappen (in oorlogstijd)

Bewapening[bewerken]

 • 4 x 3" kanonnen
 • 1 x torpedobuis

Nota: The following history is from the Directionary of American Naval Fighting Ships, Vol. IV, pg. 296. The photo (NHC N° H46474) is from the center's Photographic Section.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]