USS Constitution (1798)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De USS Constitution vaart door de haven van Boston in 1997

De USS Constitution is een historisch uit hout gebouwd fregat met drie masten van de United States Navy. Het schip werd in 1797 te water gelaten, en werd door de toenmalige president van de Verenigde Staten, George Washington, genoemd naar de Grondwet van de Verenigde Staten (Engels: US Constitution).

Sinds 1997 ligt het schip afgemeerd in de haven van Boston in het stadsdeel Charlestown.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Constitution was een van de eerste zes fregatten van de United States Navy, die gebouwd werden na het aannemen van de Naval Act of 1794 door het Amerikaanse Congres.[1]

Joshua Humphreys ontwierp de schepen met het doel ze de belangrijkste oorlogsschepen van de Amerikaans marine te maken, en daarom waren de Constitution en haar zusterschepen groter en zwaarder bewapend dan andere fregatten uit die tijd. De schepen werden gebouwd door de scheepswerf van Edmund Hartt in Boston. Toen de schepen in de vaart kwamen was de belangrijkste taak van de pasgevormde United States Navy het beschermen van koopvaardijschepen. De Constitution werd op 21 oktober 1797 te water gelaten en was onder andere van 1801-1805 betrokken bij het verslaan in de Eerste Barbarijse Oorlog van de Barbarijse zeerovers die Amerikaanse schepen in de Middellandse Zee bedreigden.

De USS Constitution strijdt tegen de HMS Guerrière, geschilderd door Michel Felice Corne (1752-1845)

De beroemdste acties van de Constitution kwamen in de Oorlog van 1812 tegen Groot-Brittannië, toen het schip een groot aantal Britse koopvaardijschepen kaapte en vijf Britse oorlogsschepen versloeg, de HMS Guerrière, HMS Java, HMS Pictou, HMS Cyane en de HMS Levant.

Door de slag met de HMS Guerriere kreeg het schip de bijnaam "Old Ironsides" omdat de projectielen van de Engelse kanonnen de scheepsromp, gemaakt van eikenhout met een maximale dikte van 65 centimeter, niet konden doorboren. Het schip kreeg hierdoor een grote publieke bekendheid, die het verscheidene malen van de sloop heeft gered.

In de veertiger jaren van de 19e eeuw diende de Constitution als het vlaggenschip voor de Amerikaanse vlooteenheden in de Middellandse zee en rond West-Afrika. In 1844-1846 maakte het schip een wereldreis met John Percival als kapitein. In meer dan 500 dagen op zee, legde de Constitution ruim 52.000 zeemijl af.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog diende het als een opleidingsschip voor de United States Naval Academy. Ook vervoerde het kunstwerken en ander tentoonstellingsmateriaal voor de Derde Wereldtentoonstelling in Parijs (1878). Nadat het de actieve dienst verliet in 1881, werd het afgemeerd om als tijdelijke huisvesting voor matrozen te dienen, waarna het in 1907 officieel tot museumschip werd verklaard. In 1931 maakte de Constitution een drie jaar durende reis, waarbij negentig verschillende havenplaatsen in de Verenigde Staten aangedaan werden.

Na een uitgebreide restauratie, was het schip in 1997 weer in staat om op eigen kracht een vaartocht te maken in de haven van Boston ter gelegenheid van haar tweehonderdste verjaardag.

De Constitution vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

De Constitution geeft een saluut van 21 kanonschoten tijdens het "omdraaitochtje" op Independence Day

Tegenwoordig ligt de Constitution gemeerd aan pier 1 van de vroegere marinewerf in Charlestown, aan het einde van de Freedom Trail. Het schip is gedurende het hele jaar open voor bezoekers. Op de wal is er een particulier museum betreffende de geschiedenis van het schip.

De Constitution wordt bemand door 60 officieren en matrozen, die alle in actieve dienst zijn bij de United States Navy. De bemanning geeft rondleidingen, onderhoudt het schip, geeft lezingen voor scholieren en neemt deel aan officiële plechtigheden.

Ieder jaar op 4 juli, Independence Day, wordt het schip van zijn ligplaats gesleept voor een klein rondje door de haven van Boston, waarna het schip weer wordt aangemeerd, maar met de boeg in de tegengestelde richting vergeleken met de ligging voor de sleeptocht begon. Hierdoor wordt het schip over de jaren evenmatig aan de weersinvloeden blootgesteld. Er is grote belangstelling voor deze jaarlijkse turn around cruises.

Op 21 januari 2022 kreeg de Constitution voor het eerst een vrouw als commandant: Billie Farrell.[2]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie USS Constitution ("Old Ironsides") van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.